- Code: 978-606-92709-3-6
- Producator: Editura GRAMEN
În zilele noastre, acvacultura joacă un rol important în aprovizionarea cu peşte pe plan mondial, datorită evoluţiei tehnologiilor de creştere şi de procesare. Estimările date de Food and Agriculture Organization (FAO), arată că 47% din cantitatea de peşte consumată de om, provine din acvacultură.
Având în vedere că populaţia mondială va creşte numeric în următoarele decenii, cererea de peşte va fi tot mai mare. Capturile de peşte sălbatic sunt deja exploatate la maximum, acvacultura trebuind să facă faţă cererilor; dar, pentru ca această ramură să fie durabilă, trebuie să punem bazele unor crescătorii asigurătoare.
Principalele specializări ale pisciculturii sunt: Salmonicultura, Cyprinicultura, Sandrocultura, Vallicultura ş.a.
Cyprinicultura, care formează şi obiectul lucrării de faţă, defineşte activitatea de creştere controlată a speciilor de peşti din familia Cyprinidae şi este una din componentele de bază ale acvaculturii.
CUPRINS
CAPITOLUL I. Premise în creşterea crapilor
1.1. Introducere în Piscicultură – Cyprinicultură
1.2. Importanţa peştelui în alimentaţia omului
1.3. Regiuni favorabile de creştere a crapului în România
CAPITOLUL II. Particularităţile crapilor
2.1. Specii de crapi
2.1.1. Crapul comun (Cyprinus carpio)
2.1.2. Crapul oglindă (Cyprinus carpio specularis)
2.1.3. Crapul golaş (Cyprinus carpio nudus)
2.1.4. Amurul sau Cteno (Ctenopharyngodon idella)
2.1.5. Fitofagul (Hypophthalmichthys molitrix) şi
Novacul (Aristichtys nobilis)
2.1.6. Scoicarul (Mylopharyngodon piceus)
2.1.7. Crapul Lausitz (Cyprinus Carpio var. typica)
2.1.8. Crapul ornamental (Koi)
2.2. Biomorfologia cyprinidelor în general şi a Crapului în special
2.2.1. Morfologia externă
2.2.2. Morfologia internă
2.3. Crapul: obiceiuri, hrană, reproducere
CAPITOLUL III. Tehnologii şi tehnici de creştere a cyprinidelor
3.1. Tehnici şi amenajări de creştere a crapului
3.1.1. Tipuri de terenuri indicate pentru amenajări
sistematice
3.1.2. Instalaţii hidrotehnice
3.1.2.1. Instalaţii pentru alimentarea cu apă
3.1.2.2. Instalaţii pentru evacuarea apei
3.1.2.3. Instalaţii pentru traversarea obstacolelor
3.1.2.4. Instalaţii de pescuit
3.1.3. Construcţii hidrotehnice
3.1.3.1. Digurile
3.1.3.2. Canalele
3.1.4. Tipuri de heleşteie (Heleşteie de reproducere, Heleşteie de predezvoltare, Heleşteie de creştere, Heleşteie de iernat, Heleşteie de parcare, Heleşteie de carantină)
3.2. Sisteme de creştere a crapului
3.2.1. Creşterea crapului în monocultură
3.2.1.1. Biotehnologia reproducerii natural dirijate la crap
3.2.1.2. Biotehnologia reproducerii artificiale a crapului
3.2.1.3. Formarea loturilor de reproducători
3.2.2. Creşterea crapului în policultură
3.2.2.1. Creşterea linului (Linnaeus)
3.2.2.2. Creşterea lopătarului (Polyodon spathula)
3.2.2.3. Creşterea somnului (Silurus glanis Linnaeus)
3.2.2.4. Creşterea şalăului (Stizostedion lucioperca Linnaeus)
3.2.2.5. Creşterea ştiucii (Esox lucius Linnaeus)
3.2.2.6. Creşterea carasului (Carassius auratus gibelio Bloch)
3.2.3. Biotehnologia creşterii în vara I a crapului
3.2.3.1. Heleşteiele de creştere
3.2.3.2. Biotehnologiile
3.2.3.3. Pregătirea incintelor de creştere
3.2.3.4. Hrană şi metode de administrare a hranei
3.2.3.5. Monitorizarea mediului
3.2.3.6. Bolile puilor de crap
3.2.3.7. Prădătorii puilor de crap
3.2.4. Biotehnologia creşterii crapului, în monocultură, în
vara a II-a şi vara a III-a
3.2.4.1. Creşterea în heleşteie
a. Pregătirea heleşteului de creştere
b. Hrana şi procedurile de administrare
c. Monitorizarea peştelui
d. Întreţinerea heleşteielor
e. Pescuitul de recoltă
f. Iernarea crapului
3.2.4.2. Creşterea în viviere flotabile şi instalaţii climatizate
a. Tehnica necesară
b. Caracterizarea biotehnologiilor
c. Pregătirea incintelor de creştere
d. Hrana şi procedurile de administrare
e. Pescuitul de recoltă
CAPITOLUL IV. Reţete culinare
Reţeta Nr. 1. Crap prăjit
Reţeta Nr. 2. Crap în sos de roşii cu usturoi
Reţeta Nr. 3. Saramură de crap
Reţeta Nr. 4. Crap cu ceapă la cuptor
Reţeta Nr. 5. Ciorbă de crap
Reţeta Nr. 6. Crap rasol
Reţeta Nr. 7. Piftie (răcitură) de crap
Reţeta Nr. 8. Mâncare de crap
Reţeta Nr. 9. Plachie de crap
Reţeta Nr. 10. Crap la cuptor
Reţeta Nr. 11. Crap umplut
BIBLIOGRAFIE
Titlul cartii: | Cresterea Crapului |
---|---|
Numele autorului/lor: | Mihaela Vasioiu |
Editura: | Gramen |
Data aparitiei: | 2012 |
Numar de pagini: | 205 |
ISBN: | 978-606-92709-3-6 |
Format: | 16,5 X 15,00 cm |
Tip coperta: | Brosata, Color, Laminata |
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): | 39 |
Formatul de livrare: | Carte tiparita |