- Code: 978-606-9270-91-2
- Producator: Editura GRAMEN
MOMENTAN, ACEASTA CARTE NU ESTE PE STOC!
IOANA TUDOR - MICROENCICLOPEDIE ILUSTRATA: Ciupercile din flora spontana a Romaniei - Manualul culegatorului si consumatorului autohton - Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei - Editura GRAMEN, 2010-2011.
MOMENTAN, ACEASTA CARTE NU ESTE PE STOC!
CUVÂNT INTRODUCTIV
Această lucrare se doreşte a veni în sprijinul celor ce recoltează ciuperci din flora spontană pentru a putea evita greşelile şi confuziile inerente. Nu este o lucrare pentru micologii specializaţi, nu abordează detaliile ce ţin de expunerea la microscopul optic, electronic sau cu baleaj a unor părţi componente ale ciupercilor. Se face referire la părţile componente ce se pot observa cu ochiul liber, formă, culoare, gust, consistenţă, miros, reacţie la atingere, rupere sau tăiere etc.
În librării au mai apărut lucrări cu prezentarea de specii de ciuperci, însă acestea nu erau specii ce cresc în ţara noastră, deci erau lucrări traduse, iar prezenta carte se doreşte a veni în sprijinul culegătorului şi consumatorului autohton. De aceea am încercat să prezint cele mai importante specii de ciuperci comestibile, toxice şi fără valoare alimentară din ţara noastră şi cu marea diversitate de denumiri populare în funcţie de zona geografi că.
Scriu despre ciuperci de aproape 30 de ani şi întotdeauna am crezut că n-am să prezint ciuperci din fl ora spontană, deoarece este mai sigur să recomanzi consumul ciupercilor de cultură. Este foarte adevărată şi acum această convingere, dar în toţi aceşti ani m-am confruntat şi cu dorinţa oamenilor de a învăţa să recunoască şi să recolteze ciuperci din mediul natural. Pădurile de la munte sau câmpiile, Delta - că doar ţara noastră are toate formele de relief - sunt un nesecat şi diversifi cat izvor şi de ciuperci. În Europa, aceste bogăţii au fost epuizate. În prezent specialiştii lor vin la noi şi recoltează ciuperci cu tot cu pământul pe care cresc şi le duc în pădurile lor.
Am sperat şi urmărit în toţi aceşti ani că va apare şi la noi un album, un ghid al ciupercilor din România sau chiar a unei părţi din acestea. Au apărut însă traduceri, iar lucrările autohtone au prezentat numai câte un sfert sau mai puţin din numărul speciilor prezentate în actuala lucrare.
Desigur, nici în prezenta lucrare nu sunt cuprinse decât o parte din bogăţia de 309 specii din ţara noastră, adică cele mai importante, 310 din cele peste 400 macromicete. Şi acest lucru s-a întâmplat şi din cauza resurselor băneşti necesare pentru a susţine o asemenea lucrare.
Autoarea
Titlul cartii: | Ciupercile din flora spontana a Romaniei |
---|---|
Numele autorului/lor: | Dr. Ing. Ioana Tudor |
Editura: | GRAMEN |
Data aparitiei: | 2011 |
Numar de pagini: | 279 |
ISBN: | 978-606-9270-91-2 |
Format: | Academic |
Tip coperta: | Cartonata, legata, hartie lucioasa, Categoria Lux |
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): | 69 |
Formatul de livrare: | Cartea se livreaza numai in format tiparit |
Cultura ciupercilor pentru incepatori (Autor: Dr. Ing. Ioana Tudor)Structurată pe parcursul a 15 capitole, lucrarea de fata reprezintă un adevărat manual de cultivare a ciupercilor care nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui cultivator din România. Lucrarea prezintă, pe înţelesul tuturor, tehnologiile de cultivare pentru cinci specii de ciuperci comestibile: Champignon (Agaricus), Ciuperca termofilă, Ciuperca lui Dumnezeu, Pleurotus si Ciuperca parfumată.
Pretul nostru:
23.00 Lei (RON)
|
|
Cultura Ciupercilor PLEUROTUS (Autor: Dr. ing. Ioana Tudor)Structurata pe parcursul a 7 capitole, prezenta lucrare este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. in tara noastra, cu actualizare la zi, ce va raspunde problemelor cultivatorilor cu suprafete restranse, in sistem clasic sau celor cu ciupercarii intensive.
Pretul nostru:
22.00 Lei (RON)
|
|
TRUFELE - O afacere profitabila pe termen lung (Autor: Dr. Ing. Ioana Tudor)Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparţin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori şi arbuşti. Genul este întâlnit în emisfera de Nord, între 25 şi 60 grade latitudine în climat foarte diferit: tropical, mediteraneean, temperat sau temperat rece, continental sau continental rece. În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite: nu au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai putin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă. Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mâncaruri, în cele mai extravagante restaurante. Există şi o Bursă a trufelor în Italia, cât şi un muzeu în Franţa. Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferinţe, mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutarea de trufe în sezonul optim de recoltare, s-au organizat sindicate ş.a. Există şi o Confreerie unde se acordă medalii culegătorilor, ce prezintă cele mai valoroase şi mai mari exemplare.
Pretul nostru:
20.00 Lei (RON)
|
|
Retete Culinare si Conserve cu Ciuperci (Autor: Dr. Ing. Ioana Tudor)Cartea cuprinde cca. 400 retete culinare atat pentru gospodine incepatoare, cat si pentru cele avansate, de la salate, aperitive, supe, ciorbe, mancaruri si pana la deserturi; preparate usoare si diversificate, cu ciuperci cultivate dar si din flora spontana precum bureti, hribi, zbarciogi, galbiori, hulubite s.a. De asemenea, cartea cuprinde peste 50 de retete de conserve!
Pretul nostru:
17.00 Lei (RON)
|
|
Cafeaua (Autor: Ana Tomescu)CAFEAUA, Autor: Ana Tomescu, Editura Gramen, Bucuresti, 2010. Lucrarea este o invitaţie la o ceşcuţă de cafea şi la câteva pagini de lectură care prefigurează o călătorie pe drumul cafelei, drum care străbate meridianele şi paralelele pământului dar şi meridianele şi paralelele timpului.
Pretul nostru:
59.00 Lei (RON)
|
|
Crescatoria de prepelite (Autor: Mihaela Vasioiu)Carnea şi ouăle de prepeliţa, fiind recunoscute pentru efectele benefice din punct de vedere medical, dar şi al gustului foarte bun, au ajuns să fie extrem de solicitate pe piaţa mondială. Indiferent din ce colţ al lumii eşti şi indiferent de zona în care locuieşti, sau ai vrea să fii şi să-ţi pui temelia unui bussines, creşterea prepeliţelor este una dintre acele afaceri pe care le puteţi demara şi dezvolta cu eforturi minime.
Pretul nostru:
34.00 Lei (RON)
|
|
Miceliul de ciuperci. Suse si hibrizi | Carte de: Ioana Tudor
Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obţine în condiţii sterile de laborator şi care, plasat într-un microclimat optim, poate reproduce ciuperca din care a provenit: specia, tulpina sau hibridul respectiv.
Încă din anul 1588 ne-au rămas referinţe scrise despre specialişti ce şi-au pus întrebări asupra ciupercilor şi mai ales a modului lor de înmulţire. În anul 1925 în Olanda, Haarten este specialistul ce a introdus noţiunea de miceliu.
În ţara noastră primul miceliu s-a produs în sistem clasic pe gunoi de cabaline sau pe compost, în cilindri de sticlă de unde, după incubare, era scos sub formă de role, ambalat şi expediat în vederea însămânţării. Pentru a fi însămânţat se mărunţea şi se amesteca cu compostul. După anul 1977 s-a trecut şi în ţara noastră la producerea industrială a miceliului pe seminţe de cereale (orz, grâu) sau aşa-zisul miceliu granulat.
Această carte este prima lucrare integrală de acest fel din ţara noastră, cu referire directă la producerea miceliului comercial de ciuperci comestibile şi medicinale dar şi cu descrierea şi a celorlalte etape intermediare până la obţinerea acestuia: prelevare de ţesut, recoltare de spori, factorii care influenţează creşterea miceliului, preparare de medii de cultură sau de laborator, inocularea şi transferul miceliului pe mediul de cultură, obţinere de culturi pure, de inocul ş.a.
În cadrul etapelor producerii miceliului de ciuperci se face distincţie între două faze: faza nesterilă şi faza sterilă de lucru. În ultimii 80 ani tehnologia de producere a miceliului s-a perfecţionat continuu, trecând de la utilizarea cerealelor, la suport lignicol, artificial şi până la miceliu lichid.
Miceliul se obţine într-un laborator, unde se lucrează în condiţii foarte stricte de igienă şi de aici a decurs şi înlocuirea lucrărilor manuale cu automatizare şi intervenţie umană minimă. Sunt prezentate şi consecinţele unei igiene precare, adică apariţia unor ciuperci facultativ parazite şi saprofite cele mai răspândite pe suportul de creştere al miceliului comercial, ce produc mucegaiuri de diverse culori: verde, roşu, galben, negru, alb, carmin, orange, precum şi prevenirea şi combaterea acestora.
Alături de tehnologia de obţinere a miceliului în sistem intensiv este abordată pentru prima dată şi metoda obţinerii miceliului în sistem gospodăresc sau casnic, pentru amatorii şi iubitorii de ciuperci.
Prezenta lucrare se doreşte a trage şi un semnal de alarmă ce s-ar putea să ajungă la cunoştinţa investitorilor, precum că în ţara noastră nu există o Staţie de produs miceliu comercial cu tehnologie de ultimă generaţie.
Lucrarea cuprinde 7 capitole, ultimul fiind dedicat descrierii şi prezentării principalelor tulpini şi hibrizi de ciuperci cultivate ca specii comestibile şi/sau medicinale. S-au prezentat hibrizi din 5 specii de Agaricus, din 10 specii de Pleurotus, alături de Lentinus edodes sau shiitake şi din alte aproape 20 de specii de ciuperci, cu provenienţă din diferite ţări europene, asiatice sau americane.
Pretul nostru:
39.00 Lei (RON)
|
|
Dr. ing. Ioana Tudor | Pachet 6 CARTI despre CIUPERCIEditura Gramen impreuna cu Editura Nomina Lex reunesc in cadrul acestui pachet promotional 6 carti scrise de singurul specialist roman in domeniu - Dr. ing. Ioana Tudor - ce contin o baza de documentare utila acelora care vor sa porneasca o afacere in domeniul ciupercilor dar si acelora care desfasoara deja activitati in acest domeniu.
Comandand acest pachet veti primi acum la un pret promotional urmatoarele lucrari in format tiparit:
1. Miceliul de ciuperci. Ghid de producere a miceliului in sistem intensiv si clasic, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Gramen, Bucuresti, 2012 (Pret de coperta: 39 Lei);
2. Cultura ciupercilor pentru incepatori, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 23 Lei);
3. Cultura ciupercilor Pleurotus, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 22 Lei);
4. Trufele - O afacere profitabila pe termen lung, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 20 Lei);
5. O noua afacere cu ciuperci: Cultura ciupercilor Shiitake - Lentinus Edodes sau Ciuperca logevitatii. Ghid practic pentru incepatori si avansati , Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura GRAMEN, 2014 (Pret de coperta: 45 Lei);
6. Reţete culinare şi conserve cu ciuperci, Autor: Dr. ing. Ioana Tudor - Editura Nomina Lex, Bucuresti, 2010 (Pret de coperta: 17 Lei).
Pretul nostru:
166.00 Lei (RON)
|
|
Nucul, Alunul, Migdalul | Autor: Vasile Cociu (Editia a II-a)Nucul, alunul si migdalul, aceasta trinitate vegetala, a fost alaturi de om de-a lungul evolutiei sale biologice, asigurand prin fructele lor un element vital: proteina. Acum se stie ca doar soia depaseste continutul in substante proteice al celor trei plante pomicole. Apreciem ca marele public, iubitorii de pomi, vor gasi si alte date favorabile pentru a le indragi si a contribi la extinderea lor. Cartea de fata sintetizeaza cunostintele acumulate de distinsi cercetaori din statiunile experimentale pomicole si de la catedrele de invatamant superior, specialisti in domeniul nuciculturii din Romania, caraora le multumim si pe aceasta cale pentru pasiunea dedicata nucului, alunului si migdalului. Vasile Cociu
Pretul nostru:
12.00 Lei (RON)
|
|
Pomii fructiferi | Lucrarile de infiintare si intretinere a plantatiilor | Autori: Adrian Chira, Lenuta Chira si Florin MateescuAr fi inutil sa se incerce datarea, chiar si aproximativa a inceputurilor pomiculturii, pentru ca insasi Geneza atesta simultaneitatea aparitiei pe pamant a omului si a pomilor fructiferi! Marul descris acolo, nu pare nici pe departe a fi unul paduret, pentru ca, altfel, n-ar fi exercitat atata atractie asupra stramosului nostru Adam. Este incontestabil faptul ca inca din timpuri foarte indepartate omul a inceput sa actioneze constient pentru perpetuarea, imbunatatirea insusirilor si inmultirea exemplarelor de pomi fructiferi. Zestrea Genetica a speciilor care, in linii mari, se mentine aceeasi, nu este insa opera noastra a pamantenilor care abia am invatat s-o descifram. (...)
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
Taierile de formare pentru arbustii ornamentali | Fiecare pas al taierii | Autor: Heinrich BeltzTaierea arbustilor ornamentali are o traditie veche. Chiar si acum 2000 de ani, la Roma se taiau cimisirul si chiparosii in forme geometrice, sculpturi si scene de lupta. Pe parcursul urmatoarelor secole nelinistite, arta modelarii prin taiere aproape ca s-a dat uitarii in Europa, dar a fost redescoperita in timpul renasterii impreuna cu ideile clasicului ev mediu si a devenit o moda in gradinile palatelor si conacelor. Apoi, in epoca barocului, expansiunea modelarii prin taiere isi atinge apogeul in gradinile castelelor, dar in secolul al XVIII-lea este inlaturata de ideile romantice si implicit de gradinile englezesti. Doar de la sfarsitul anilor 80, modelarea prin taiere se bucura de o apreciere mare in Germania. Pe langa formele si sculpturile geometrice clasice, un rol important il joaca si formele pompon si bonsai dupa modelele asiatice. Longevitatea si marimea neschimbata a arbustilor ofera actualelor gradini de langa casa, ce sunt usor limitate ca suprafata, avantaje consistente in comparatie cu plantele ce cresc libere, si in cele din urma trebuie indepartate datorita marimii dobandite pe parcursul anilor. Numai ca si arbustii ornamentali necesita rabdare si intelegere pentru particularitatile si pretentiile plantelor. Aceasta carte ofera ambitiosului gradinar amator o introducere de specialitate, insa una clara si usor de inteles, cu privire la cresterea corecta si ingrijirea arbustilor ornamentali.
Pretul nostru:
20.00 Lei (RON)
|
|
Plante de interior | Editia a 2-a | Autor: Paulina AnastasiuEXTRAS: I. Generalitati cu privire la morfologia plantelor Pentru o mai buna cunoastere a plantelor si pentru a usura identificarea lor, va prezentam in cele ce urmeaza cateva notiuni privitoare la morfologia externa a organelor vegetative si reproducatoare. Radacina este organul vegetativ care are rol in fixarea plantei in pamant si in absorbtia apei si sarurilor minerilor. (...) Tulpina are rol in conducerea sevei brute (apa si saruri minerale) si a sevei elaborate (seva continand compusi rezultati in urma proceselor chimice celulare). (...)
Pretul nostru:
12.00 Lei (RON)
|
|
Cultura plantelor valoroase rare | Autori: Buchraber K., Fruhwirth P., Krautzer B., Koppl P.EXTRAS: Cuvant inainte Conditiile actuale in care agricultura trebuie sa produca sunt foarte stramtorate si limiteaza drastic influenta agricultorului. Posibilitatile de productie sunt marginite prin reglementarile Uniunii Europene, ale GATT si ale acordurilor bilaterale. Problema productiei excedentare cauzeaza atat preturile mici ale produselor cat si secatuirea unor suprafete agricole uriase. Agricultorul obtine din ce in ce mai putin venit din productia directa, fapt ce duce la o criza de identitate. Taranii inovativi ce detin suprafete reduse sunt prin urmare in cautarea unor produse lucrative, nu foarte reglementate ce ar putea contribui decisiv la asigurarea venitului agricol al acestui gen de intreprinzatori. Astfel se explica trendul puternic spre obtinerea produselor alternative. Lucrarea de fata ia in calcul aceasta dezvoltare. Sunt enumerate si descrise aproximativ trei duzini de plante medicinale si de condimente, ierburi si leguminoase ale caror metode de productie au fost dezvoltate abia in ultimii ani respectiv ale caror piete inca sunt in formare. Cartea este dedicata preponderent agricultorilor practicanti, dar si profesorilor sau sfatuitorilor ce inca nu au o experienta solida cu asemenea culturi. Nu in ultimul rand, am dori sa multumim tuturor colaboratorilor si prietenilor ce au ajutat la realizarea acestei carti. Autorii
Pretul nostru:
12.00 Lei (RON)
|
|
Cultura legumelor din grupa verzei | Autori: V. Popescu, R. ZavoianuEXTRAS: Varza alba este originara din bazinul Marii Mediterane. In aceasta zona se intalneste si astazi specia salbatica B. Oleracea convar. silvestris L., din care provine forma cultivata. Se cultiva de foarte multa vreme, in mod deosebit de greci, romani si chinezi. In tara noastra varza are un areal mare de raspandire, gasind conditii favorabile de culturi in toate judetele, mai ales pe luncile raurilor. Suprafata ocupata de varza este de 33.900 ha, productia totala ridicandu-se la 761.000 t, cu o productie medie de 23.500 kg/ha.
Pretul nostru:
12.00 Lei (RON)
|
|
Plantele medicinale | Ghid foto. Actiune terapeutica. Cultura plantelorEXTRAS: Introducere Plantele medicinale si leacurile pe baza de produse derivate din plante au fost utilizate pe scara larga din cele mai vechi timpuri in intreaga lume. In societatea moderna, acestea devin tot mai populare, ca alternative naturale la substantele chimice de sinteza. Produsele naturale si derivatele lor (incluzand si antibioticele) reprezinta mai mult de 50% din totalul drogurilor utilizate clinic in lume. Cateva exemple de medicamente care contin compusi extrasi din plante sunt: chinina, codeina, atropina, morfina, colchicina, digoxinul si reseprina. Mai nou, plantele medicinale si-au demonstrat si eficacitatea in lupta impotriva cancerului, prin intermediul citostaticelor derivate din plante, cum sunt vincrestina si taxolul. In ultimul deceniu, interesul populatiei in terapia homeopata a crescut simtitor intr-un ritm alert. (...)
Pretul nostru:
28.00 Lei (RON)
|
|
Indrumatorul viticultorului amator | Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura | Autor: Virgil GrecuPregatirea vitelor pentru plantat consta in fasonare si mocirlire. Fasonarea presupune operatia de scurtare a radacinilor de la baza cu circa 10 cm in lungime (restul radacinilor de pe butasi, daca exista, se suprima) si a coditei care este cea mai dezvoltata tot cu 10 cm (4-5 ochi). Mocirlirea consta in introducerea radacinilor fasonate si a bazei portaltoiului intr-o pasta de consistenta smantanii, preparata din apa, balegar proaspat si pamant galben, bine amestecate. Plantarea vitelor se face adesea primavara, mai rar toamna. Gropile in care se planteaza vita de vie trebuie sa fie adanci de circa 40 cm si largi de 30 cm, langa tarus; se scobeste putin pamant si se face un musuroi. Pe terenurile plane, vitele se planteaza cu punctul de altoire la nivelul solului; pe terenurile in panta la 4-5 cm sub nivelul solului si cu 4-5 cm mai sus de nivelul solului la baza pantei. In groapa pregatita, se aseaza vita inspre tarus, cu radacinile rasfirate pe musuroiul din fundul gropii; se acopera 1/3 din groapa cu pamant reavan si se calca bine pamantul, dupa care se adauga 2-3 kg balegar bine putrezit. Se toarna o galeata de apa, daca pamantul nu este jilav si dupa infiltrarea apei se umple groapa cu pamant pana la suprafata. (...)
Pretul nostru:
27.00 Lei (RON)
|
|
100 de metode pentru un dresaj perfect | Autori: Sarah Fisher, Marie MillerCartea este ilustrata color si este format A4. Descoperiti cele 100 de metode de a dresa un caine de compania sa fie bine-crescut,calm, increzator si fericit, urmand recomandarile profesioniste ale expertilor in dresaj Sarah Fisher si Marie Miller. EXTRAS: ...de fapt, câinii sunt deja perfecţi pentru că au anumite calităţi naturale ca: adunarea în haită, aportare vânatului, protejarea animalelor domestice şi altele. Ei sunt animale sociale, care se pot amesteca fără probleme cu o serie de alte specii printre care oamenii, pisicile, caii, vitele şi animalele mici, şi îşi pot duce traiul fericiţi în numeroase medii. Cu toate acestea, la fel ca în cazul copiilor, ei trebuie să înveţe să se comporte adecvat. Ca proprietari, aveţi întreaga responsabilitate de a vă ajuta câinii să-şi dezvolte deprinderi sociale corespunzătoare şi de a vă asigura că aceştia sunt bine crescuţi, încrezători şi fericiţi. Dresajul nu înseamnă crearea unui robot care nu îndrăzneşte să facă niciun pas din proprie iniţiativă. Dresajul înseamnă pur şi simplu să vă învăţaţi câinele să fie bine crescut pentru liniştea dumneavoastră şi siguranţa lui, asigurându-i în acelaşi timp o stimulare mentală şi fizică adecvată, astfel încât să aibă o viaţă fericită şi sănătoasă. Toţi câinii ştiu să vină atunci când sunt chemaţi, să stea culcaţi şi să fie cuminţi atunci când li se cere, să se aşeze şi să se oprească, să umble calm în lesă, să nu se atingă de articolele personale şi să salute oamenii şi celelalte animale într-un mod adecvat. Felul în care vă ajutaţi câinele să se adapteze la viaţa în lumea umană depinde de dumneavoastră. Puteţi decide să vă antrenaţi câinele pentru concursurile de agilitate sau de dans canin, sau să preferaţi pur şi simplu să lucraţi cu el acasă. Indiferent de scopul dresajului, va trebui să fiţi un instructor corect şi eficient pentru a-l ajuta să-şi atingă potenţialul maxim, fie pentru a deveni câştigătorul unui titlu în viitor, sau a fi campionul inimii dumneavoastră. Singura regulă de aur care se aplică în dresajul câinelui este să fiţi calm, creativ, consecvent, răbdător şi blând...
Pretul nostru:
37.50 Lei (RON)
|
|
Refacerea viilor vatamate de accidente climatice si boli fiziologice | Autor: Gh. BernazDe acelasi autor, Teoria si practica vinificarii familiale | Autor: Gh. Bernaz
Pretul nostru:
10.00 Lei (RON)
|