|
Taierile de formare pentru arbustii ornamentali | Fiecare pas al taierii | Autor: Heinrich Beltz
Descriere
Taierea arbustilor ornamentali are o traditie veche. Chiar si acum 2000 de ani, la Roma se taiau cimisirul si chiparosii in forme geometrice, sculpturi si scene de lupta.
Pe parcursul urmatoarelor secole nelinistite, arta modelarii prin taiere aproape ca s-a dat uitarii in Europa, dar a fost redescoperita in timpul renasterii impreuna cu ideile clasicului ev mediu si a devenit o moda in gradinile palatelor si conacelor.
Apoi, in epoca barocului, expansiunea modelarii prin taiere isi atinge apogeul in gradinile castelelor, dar in secolul al XVIII-lea este inlaturata de ideile romantice si implicit de gradinile englezesti. Doar de la sfarsitul anilor 80, modelarea prin taiere se bucura de o apreciere mare in Germania.
Pe langa formele si sculpturile geometrice clasice, un rol important il joaca si formele pompon si bonsai dupa modelele asiatice.
Longevitatea si marimea neschimbata a arbustilor ofera actualelor gradini de langa casa, ce sunt usor limitate ca suprafata, avantaje consistente in comparatie cu plantele ce cresc libere, si in cele din urma trebuie indepartate datorita marimii dobandite pe parcursul anilor.
Numai ca si arbustii ornamentali necesita rabdare si intelegere pentru particularitatile si pretentiile plantelor.
Aceasta carte ofera ambitiosului gradinar amator o introducere de specialitate, insa una clara si usor de inteles, cu privire la cresterea corecta si ingrijirea arbustilor ornamentali.
CUPRINS:
-
Prefata
-
Criterii ale taierii arbustilor ornamentali
-
Dezvoltarea varfurilor si a bazei
-
Imbobocirea
-
Marimea frunzei
-
Amplasarea
-
Plantarea
-
Metodele diferite de taiere
-
Cunostinte generale despre taiere
-
Taierea unei plante tinere
-
Taierea de crestere
-
Taierea de intretinere
-
Taierea de regenerare
-
Unelte de taiere si produse ajutatoare
-
Exemple de modelare prin taiere
-
Varietate de forme la arbusti
-
Forme geometrice simple
-
Forme geometrice pe tulpini
-
Forme geometrice compuse
-
Arbori modelati prin taiere
-
Forme libere
-
Sculpturi, figuri
-
Forme de gard viu
-
Feluri si sortimente de plante adecvate modelarii prin taiere
-
Ingrijire
-
Fertilizarea arbustilor
-
Ghivece
-
Substrat
-
Protectia pe timpul iernii
-
Protectia plantelor
-
Calendar anual de ingrijire
-
Referinte
-
Literatura
-
Registru
-
Surse imagini
-
Registru de presa
Titlul cartii: |
Taierile de formare pentru arbustii ornamentali | Fiecare pas al taierii
|
Numele autorului/lor: |
Heinrich Beltz
|
Editura: |
M.A.S.T.
|
Data aparitiei: |
Mai 2012
|
Numar de pagini: |
127
|
ISBN: |
978-606-649-005-4
|
Tip coperta: |
Carte brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
20
|
Formatul de livrare: |
Carte tiparita
|
4
by Arbusti ornamentali, 22 Nov 2012
Taierile de formare pentru arbustii ornamentali | Fiecare pas al taierii | Autor: Heinrich Beltz
20.00 Lei (RON)
Heinrich Beltz este conducator de experimente in domeniul pepinierelor la Centrul de predare si experimentare a gradinaritului din Saxonia inferioara si specialist in taieri. Cum se cresc si se dirijeaza arborii si arbustii pentru a rezista in timp ca plante de ornament; regulile de baza in procesul de formare si uneltele necesare; specificul taierilor de formare si de intretinere la multe specii si soiuri; simboluri usor de memorat pentru gradul de dificultate, durata finisarii si elemente ajutatoare.
|
Ar fi inutil sa se incerce datarea, chiar si aproximativa a inceputurilor pomiculturii, pentru ca insasi Geneza atesta simultaneitatea aparitiei pe pamant a omului si a pomilor fructiferi!
Marul descris acolo, nu pare nici pe departe a fi unul paduret, pentru ca, altfel, n-ar fi exercitat atata atractie asupra stramosului nostru Adam. Este incontestabil faptul ca inca din timpuri foarte indepartate omul a inceput sa actioneze constient pentru perpetuarea, imbunatatirea insusirilor si inmultirea exemplarelor de pomi fructiferi. Zestrea Genetica a speciilor care, in linii mari, se mentine aceeasi, nu este insa opera noastra a pamantenilor care abia am invatat s-o descifram.
(...)
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
MOMENTAN, ACEASTA CARTE NU ESTE PE STOC!
IOANA TUDOR - MICROENCICLOPEDIE ILUSTRATA: Ciupercile din flora spontana a Romaniei - Manualul culegatorului si consumatorului autohton - Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei - Editura GRAMEN, 2010-2011.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
Titlul lucrării: Cultura Trandafirilor pentru flori tăiate şi decor
Autori: Inginer Constanţa Argatu; Doctor biolog Ana Tomescu
Producător: Editura GRAMEN, Grupul Editorial Info-Consulting Agency
ISBN: 978-606-92709-6-7
Numar de pagini: 172
Format: 16,5 cm X 15 cm
Interior: cusut, full color, hartie de calitate superioara
Coperta: cartonată, tare, lucioasa
Data lansării: 21 Mai 2012
Disponibilitate: Cartea este pe stoc!
<<Trandafirul, floarea pe care au cântat-o poeţii tuturor timpurilor, îşi găseşte astăzi, în civilizaţia trepidantă a omului modern, îndrăgostit de natură şi frumos, un loc aparte prin diversitatea coloristică, expresivitatea şi parfumul inegalabil al florilor sale.
Obiect al muncii şi de studiu pentru cercetătorii şi horticultorii profesionişti, sau hobbz pentru amatori, trandafirul însoţeşte prin farmecul florilor sale viaţa familială şi socială de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.
Trandafirul este din ce în ce mai prezent în toate manifestările vieţii omului, atât pentru decorul grădinilor şi parcurilor, cât şi pentru ornarea şi decorarea interioarelor, ca floare tăiată.
În această lucrare, care se doreşte clară, concisă şi accesibilă, sunt prezentate succint etapele ce trebuie parcurse pentru obţinerea de culturi de trandafiri pentru flori tăiate şi decor>>.
Pretul nostru:
43.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Introducere
Importanta si rolul gazonului
Dupa definitia Dictionarului Enciclopedic Roman, prin gazon se intelege "o suprafata de teren inierbata, de pe care plantele se cosesc des pentru a fi mentinute la o inaltime joasa".
Gazonul constituie un element de baza in amenajarile parcurilor, gradinilor si a spatiilor verzi. Uneori, gazonul ornamental din gradini si parcuri este denumit peluza. Peluza constituie una din principalele frumuseti ale amenajarilor exterioare, pe care se profileaza arborii, arbustii si florile, iar limita ei bine detasata pune in valoare conturul gradinii.
(...)
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
CUVANT INAINTE
Acum cativa ani, Bonsai era pentru mine ceva misterios, ceva ca magia si vrajitoria. Totusi, nu este asa. Cresterea de Bonsai este o arta ca toate altele. Fiecare pas poate fi invatat prin teorie si practica.
Astazi, Bonsai este o arta raspandita pe tot globul, care este apreciata si practicata si la noi. Multi ani, am crescut Bonsai din arbori autohtoni si am o experienta cu aceste plante. Aceasta experienta le este daruita, prin intermediul acestei carti, tuturor amatorilor de Bonsai. Fotografiile si desenele vor ajuta la cresterea, in timp, a unor bonsai interesanti. Arborii autohtoni devin mai cautati in ultimii ani, nu numai fiindca padurea este foarte aproape, dar si fiindca suntem obisnuiti cu plantele din clima noastra. Fagii, stejarii, pinii sau molizii se potrivesc tot atat de bine acestei arte ca si arborii tipici, asiatici. Plantele autohtone au avantajul de a rezista in clima noastra peste iarna, chiar si cu protectie minima.
Tema acestei carti nu este doar arta japoneza si ingrijirea arborilor, ci se pune accent pe forma naturala a unor arbori din regiunile noastre, crescuti ca Bonsai.
(...)
Autor: Wolfgang Kohlhepp
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
I. Generalitati cu privire la morfologia plantelor
Pentru o mai buna cunoastere a plantelor si pentru a usura identificarea lor, va prezentam in cele ce urmeaza cateva notiuni privitoare la morfologia externa a organelor vegetative si reproducatoare.
Radacina este organul vegetativ care are rol in fixarea plantei in pamant si in absorbtia apei si sarurilor minerilor.
(...)
Tulpina are rol in conducerea sevei brute (apa si saruri minerale) si a sevei elaborate (seva continand compusi rezultati in urma proceselor chimice celulare).
(...)
Pretul nostru:
12.00 Lei (RON)
|
|
Pregatirea vitelor pentru plantat consta in fasonare si mocirlire.
Fasonarea presupune operatia de scurtare a radacinilor de la baza cu circa 10 cm in lungime (restul radacinilor de pe butasi, daca exista, se suprima) si a coditei care este cea mai dezvoltata tot cu 10 cm (4-5 ochi).
Mocirlirea consta in introducerea radacinilor fasonate si a bazei portaltoiului intr-o pasta de consistenta smantanii, preparata din apa, balegar proaspat si pamant galben, bine amestecate. Plantarea vitelor se face adesea primavara, mai rar toamna.
Gropile in care se planteaza vita de vie trebuie sa fie adanci de circa 40 cm si largi de 30 cm, langa tarus; se scobeste putin pamant si se face un musuroi. Pe terenurile plane, vitele se planteaza cu punctul de altoire la nivelul solului; pe terenurile in panta la 4-5 cm sub nivelul solului si cu 4-5 cm mai sus de nivelul solului la baza pantei.
In groapa pregatita, se aseaza vita inspre tarus, cu radacinile rasfirate pe musuroiul din fundul gropii; se acopera 1/3 din groapa cu pamant reavan si se calca bine pamantul, dupa care se adauga 2-3 kg balegar bine putrezit. Se toarna o galeata de apa, daca pamantul nu este jilav si dupa infiltrarea apei se umple groapa cu pamant pana la suprafata.
(...)
Pretul nostru:
27.00 Lei (RON)
|
|
Soiurile de arbori de selecţie cel mai frecvent se înmulţesc vegetativ, deoarece proprietăţile soiului nu se transmit în totalitate prin sămânţă. Efectul de pierdere a proprietăţilor soiului depinde şi de la faptul, că multe soiuri fructifere se polenizează numai cu ajutorul altor soiuri.
De aceea fiece floare, şi respectiv fiece fruct are seminţe şi proprietăţi diferite. Dar dacă este necesar de a păstra proprietăţile unui soi anume, atunci este necesar ca acesta să fie înmulţit anume prin metoda vegetativă. Altoirea, în esenţă, nu este altceva decât înmulţirea vegetativă. Altoiul nu se plantează în sol, ci se ataşează la portaltoi.
Acest sistem de înmulţire a fost dezvoltat şi din considerentul, că arborele cu fructe frumoase şi gustoase nu se va dezvolta bine în mod obligatoriu. Pomul altoit însă constă, cel puţin, din două plante diferite, care îşi completează reciproc proprietăţile. Astfel devine posibilă combinarea creşterii viguroase a portaltoiului cu calităţile bune ale fructelor altoiului, cu scopul de a primi un pom sănătos cu fructe calitative.
Pretul nostru:
10.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
20.00 Lei (RON) |
|