- Code: 978-973-87716-3-5
- Producator: Editura AgroTehnica
- Rating:
CUPRINS
ACTUALITATE SI PERSPECTIVA IN CRESTEREA BUBALINELOR
1. CARACTERIZAREA BIOLOGICĂ A BUBALINELOR pag. / 11
1.1. Bivolii sălbatici din Asia pag.12
1.2. Bivolii sălbatici din Africa pag. 15
1.3. Bivolul domestic pag. 17
1.4. Exteriorul şi aprecierea acestuia pag. 18
1.4.1. Individualizarea pag. 18
1.4.2. Tehnica de determinare a vârstei pag. 20
1.4.3. Examenul pielii şi a produselor piloase pag. 24
1.4.4. Tehnica examenului exteriorului pag. 26
1.4.4.1. Aprecierea exteriorului prin metode somatoscopice pag. 26
1.4.4.2. Aprecierea exteriorului prin metode somatometrice pag. 27
1.4.4.3. Aprecierea exteriorului prin metode somatografice pag. 35
1.4.4.4. Proporţii şi raporturi corporale pag. 35
1.4.5. Constituţia şi tipurile constituţionale la bubaline pag. 43
1.4.5.1. Tipurile morfoproductive pag. 46
1.5. Rasele de bubaline pag. 46
1.5.1. Bivolul de baltă pag. 46
1.5.2. Bivoli de apă curgătoare pag. 49
1.5.2.1. Grupa raselor Murrah pag. 50
1.5.2.2. Grupa raselor Gujarat pag. 54
1.5.2.3. Grupa raselor UttarPradesh pag. 58
1.5.2.4. Grupa raselor din India Centrală pag. 59
1.5.2.5. Grupa raselor din India de Sud pag. 61
1.5.2.6. Bivolul riveran comun pag. 61
2. AMELIORAREA BUBALINELOR pag. 73
2.1. Fundamentarea elaborării programelor de ameliorare a bubalinelor pag. 76
2.1.1. Structura de rasă pag. 77
2.1.2. Direcţii şi obiective în ameliorarea bubalinelor pag. 77
2.1.3. Sistemul de ameliorare pag. 79
2.1.4. Tehnica selecţiei pag. 80
2.1.4.1. Selecţia după fenotipul propriu pag. 85
2.1.4.2. Selecţia după fenotipul ascendenţilor şi al rudelor colaterale pag. 94
2.1.4.3. Selecţia după fenotipul descendenţilor pag. 98
2.1.5. Sisteme de împerechere şi dirijarea acestora pag. 100
2.1.5.1. împerecheri asemănătoare sau neasemănătoare genetic pag. 101
2.1.5.2. împerecheri asemănătoare sau neasemănătoare fenotipic pag. 104
2.2. Programul de circuitare a materialului biologic pe destinaţii de creştere în fermele (crescătoriile) de bubaline pag. 105
2.3. Programul tehnic de asigurare şi de producere a turmacilor pag. 109
2.3.1. Producerea dirijată a turmacilor de reproducţie pag. 110
2.3.2. Selecţia turmacilor de prăsilă pag. 113
2.3.2.1. Selecţia turmacilor destinaţi însămânţărilor artificiale pag. 113
2.3.2.2. Selecţia turmacilor pentru monta naturală pag. 118
2.3.3. Progresul genetic aşteptat prin aplicarea programului de ameliorare pag. 118
2.3.4. Cadrul organizatoric de aplicare al programului de ameliorare pag. 118
3. REPRODUCŢIA LA BUBALINE pag. 121
3.1. Caracteristicile şi particularităţile fiziologiei reproducţiei la turmaci pag. 122
3.2. Caracteristicile şi particularităţile fiziologiei reproducţiei la femele pag. 130
3.3. Sisteme de montă sau de însămânţare pag. 145
3.3.1. Monta sau însămânţarea naturală pag. 145
3.3.2. însămânţarea artificială pag. 147
3.4. Organizarea activităţilor de reproducţie a bivoliţelor şi a tineretului femei pag. 148
3.4.1. Programarea activităţilor de reproducţie a bivoliţelor şi a tineretului femei pag. 149
3.4.2. Termenul optim de însămânţare al bivoliţelor şi al tineretului femei pag. 150
3.4.3. Urmărirea activităţii de reproducţie pag. 150
3.4.4. Pregătirea materialului de reproducţie pag. 151
3.5. Tehnologia de exploatare a turmacilor pag. 151
3.5.1. Tehnologia de hrănire a turmacilor de reproducţie pag. 151
3.5.2. Intreţinerea turmacilor pag. 153
3.5.3. Ingrijirea turmacilor pag. 154
3.5.4. Regimul de utilizare a turmacilor pag. 156
3.6. Tehnologia de exploatare a bivoliţelor gestante - în repaus mamar pag. 157
3.6.1. Repaus mamar pag. 157
3.6.2. Tehnica de hrănire, întreţinere şi îngrijire a bivoliţelor gestante (în ultimele două luni de gestaţie) pag. 157
3.6.2.1. Tehnica de hrănire a bivoliţelor gestante pag. 158
3.6.2.2. Tehnica de întreţinere a bivoliţelor gestante pag. 159
3.6.2.3. Tehnologia de îngrijire a bivoliţelor gestante pag. 160
3.6.3. Pregătirea şi supravegherea fătărilor pag. 160
3.6.3.1. Maternitatea şi utilizarea acesteia pag. 161
3.6.3.2. Pregătirea bivoliţelor pentru tătare pag. 162
3.6.3.3. Supravegherea fătării pag. 163
3.6.3.4. îngrijirea bivoliţei după fătare pag. 164
3.7. Tehnologia creşterii şi exploatării tineretului bubalin de prăsilă pag. 165
3.7.1. Factorii care influenţează creşterea şi dezvoltarea pag. 167
3.7.1.1. Factorii interni care influenţează creşterea şi dezvoltarea pag. 168
3.7.1.2. Factorii externi care influenţează creşterea şi dezvoltarea pag. 170
3.7.2. Aprecierea procesului de creştere pag. 172
3.7.3. Tehnologia creşterii viţeilor pag. 175
3.7.3.1. îngrijirea viţeilor la naştere pag. 175
3.7.3.2. Tehnica de hrănire a viţeilor pag. 179
3.7.3.3. Procedee şi metode de administrare a laptelui în alimentaţia viţeilor pag. 189
3.7.3.4. Tehnica de hrănire a viţeilor cu nutreţuri vegetale pag. 196
3.7.3.5. Tehnologia de întreţinere a viţeilor pag. 208
3.7.3.6. Tehnica de îngrijire a viţeilor pag. 221
3.7.3.7. Tehnica de înţărcare a viţeilor pag. 223
3.7.4. Tehnologia de creştere a tineretului de reproducţie pag. 224
3.7.4.1. Tehnica de hrănire a tineretului de prăsilă pag. 225
3.7.4.2. Tehnica de întreţinere pag. 236
3.7.4.3. Tehnica de îngrijire a tineretului de prăsilă 241
4. EXPLOATAREA BUBALINELOR PENTRU PRODUCŢIA DE LAPTE pag. 243
4.1. Producţia de lapte şi mecanismul de cedare a laptelui pag. 244
4.1.1. Structura glandei mamare pag. 245
4.1.2. Compoziţia chimică a laptelui pag. 247
4.1.3. Dezvoltarea glandei mamare pag. 249
4.2. Exploatarea bivoliţelor pentru producţia de lapte pag. 254
4.2.1. Tehnica de hrănire a bivoliţelor exploatate pentru producţia de lapte pag. 254
4.2.1.1. Specificul şi particularităţile digestiei pag. 254
4.2.1.2. Necesarul de substanţe nutritive pag. 255
4.2.1.3. Organizarea şi practica hrănirii pag. 261
4.2.2. Tehnica mulsului raţional pag. 270
4.2.2.1. Bazele fiziologice ale evacuării laptelui pag. 271
4.2.2.2. Principiile mulsului raţional pag. 273
4.2.3. Tehnologia de întreţinere pag. 282
4.2.3.1. Tehnica de întreţinere a bivoliţelor de lapte în sezonul de iarnă pag. 283
4.2.3.2. Tehnica de întreţinere a bivoliţelor de lapte în sezonul de vară pag. 294
4.2.4. Ingrijirea bivoliţelor pag. 295
4.2.4.1. Regimul de repaus pag. 295
4.2.4.2. Regimul de mişcare pag. 296
4.2.4.3. Ingrijirea corporală pag. 296
4.2.5. Organizarea şi programarea activităţilor de deservire pag. 297
4.2.6. Indici tehnico-economici şi flux tehnologic în fermele de exploatare a bivoliţelor pentru producţia de lapte pag. 298
5. TEHNOLOGIA DE EXPLOATARE A BUBALINELOR PENTRU PRODUCŢIA DE CARNE pag. 301
5.1. Aprecierea producţiei de carne şi factorii care o influenţează pag. 302
5.2. Sisteme tehnologice de producere a cărnii de bubaline pag. 311
5.2.1. Bubalina adultă pag. 311
5.2.2. Viţelul de carne pag. 312
5.2.3. Carnea de tineret pag. 312
5.2.3.1. Tineret îngrăşat în sistem cu creştere continuă pag. 313
5.2.3.2. Tineret îngrăşat în sistem cu creştere discontinuă pag. 313
5.3. Proiectarea şi organizarea exploataţiilor de îngrăşare a taurinelor pag. 314
5.4. Condiţii de preluare şi recepţie a tineretului destinat îngrăşării pag. 317
5.4.1. Condiţii de preluare şi de recepţie generale pag. 317
5.4.2. Condiţii de preluare specifice pag. 318
5.5. Tehnologia de îngrăşare pentru producerea de "carne albă" pag. 321
5.6. Tehnologia de îngrăşare cu creştere continuă a tineretului pag. 321
5.6.1. Tehnica de întreţinere a bubalinelor destinate pentru producţia de carne pag. 322
5.6.1.1. Intreţinerea în adăposturi închise pag. 322
5.6.1.2. Intreţinerea în adăposturi semideschise pag. 334
5.6.1.3. Intreţinerea în condiţii de păşune pag. 336
5.6.1.4. Construcţii anexe pag. 337
5.6.2. Tehnica de alimentaţie a bubalinelor pentru producţia de carne pag. 338
5.6.2.1. Unităţi nutriţionale convenţionale pag. 338
5.6.2.2. Nivelul de hrănire a tineretului pentru producţia de carne pag. 340
5.6.2.3. Nutreţurile utilizate în alimentaţia bubalinelor la îngrăşat şi valoarea lor nutritivă pag. 345 .
5.6.2.4. Procedee de prelucrare şi preparare eficientă a nutreţurilor pag. 355
5.6.2.5. Stimulatori de creştere şi aditivi furajeri pag. 366
5.6.2.6. Tehnica de întocmire a raţiilor pag. 371
5.6.3. Metode de îngrăşare pag. 373
5.6.3.1. Tehnologia de îngrăşare pe baza nutreţurilor concentrate, suculente şi fibroase administrate la discreţie pag. 376
5.6.3.2. Tehnica de îngrăşare pe bază de masă verde pag. 379
5.6.3.3. Tehnica de îngrăşare pe bază de nutreţuri însilozate pag. 381
5.6.3.4. Tehnica de îngrăşare pe bază de nutreţuri conservate sub formă proaspătă pag. 382
5.6.3.5. Tehnica de îngrăşare a tineretului pe bază de subproduse ale unor culturi agricole pag. 382
5.6.3.6. Tehnica de îngrăşare cu subproduse furajere provenite din industria alimentară pag. 383
5.7. Tehnologia de îngrăşare cu creştere discontinuă a tineretului pentru producţia de carne pag. 387
5.8. Recondiţionarea şi îngrăşarea bubalinelor adulte reformate pag. 389
5.9. Valorificarea bubalinelor pentru producţia de carne pag. 390
6. EXPLOATAREA BUBALINELOR PENTRU TRACŢIUNE pag. 395
7. ASPECTE COMPORTAMENTALE SPECIFICE pag. 401
8. ASPECTE DE PATOLOGIE ŞI PREVENŢIE ÎN CREŞTEREA BUBALINELOR pag. 415
8.1. Boli parazitare pag. 417
8.2. Boli infecto-contagioase pag. 428
8.3. Boli renale pag. 422
8.4. Afecţiuni podale pag. 423
8.5. Afecţiuni nespecifice pag. 423
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ
Titlul cartii: | Actualitate si perspectiva in cresterea bubalinelor |
---|---|
Numele autorului/lor: | Constantin Velea, Gheorghe Marginean |
Editura: | AgroTehnica |
Data aparitiei: | 2006 |
Numar de pagini: | 435 |
ISBN: | 978-973-87716-3-5 |
Format: | Academic |
Tip coperta: | Carton 250 gr., laminat |
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): | 60 lei |
Formatul de livrare: | Carte tiparita |