Pe langa abordările din ştiinţele politice, administrative, drept şi politici publice, cartea Institutia Ombudsmanului: justitie alternativa? prezinta atat o componentă normativă, dar şi una empirică, studiind în primă parte relaţia instituţiei Ombudsmanului din România cu puterile statului, dar şi cu cetăţenii.
Cercetarea se dovedeşte a fi dimensiunea naţională a unei cercetări mai ample, derulată sub egida Robert Schuman Centre, European University Institute, cu sediul la Florenţa, şi a European Group of Public Administration, de către un grup de cercetători europeni. Partea a doua cuprinde studii de drept comparat din mai multe state ale lumii, selectate in functie de modelul de Ombudsman adoptat, dar şi a aportului adus de literatura de specialitate din juristicţia respectivă la cercetarea comparativă a instituţiei.
Autorii studiilor au participat ca şi experţi externi asociaţi în cadrul proiectului, validând metodologia şi rezultatele cercetării asupra Ombudsmanului român. Deosebit de onorată este contribuţia Ombudsmanului olandez, Alex Brenninkmeijer, căruia îi mulţumim în mod special.
Folosind abordări din ştiinţele politice, administrative, drept şi politici publice, cartea are atât o componentă normativă, cât şi una empirică, studiind în primă parte relaţia instituţiei Ombudsmanului din România cu puterile statului, dar şi cu cetăţenii.
Scopul acestei cărţi este acela de a fi în primul rând un ghid practic privind achiziţionarea sau consolidarea abilităţilor şi atitudinilor care vor contribui la dezvoltarea capacităţii dumneavoastră de a acţiona în mod eficace şi uman în calitate de lider. Un manager eficient, vizionar şi impregnat de valori umanitare, trebuie: • să fie purtător de sens (trebuie, mai întâi, să ştie încotro să se îndrepte, ce vrea să realizeze şi să transmită acest lucru colaboratorilor săi); • să acorde atenţie la ceea ce observă, mai ales cu privire la persoanele şi la mesajele provenind din mediul său extern; • să fie flexibil atât în acţiunea propriu-zisă, cât şi în activitatea de comunicare.
Leadership-ul pentru toti | Autor: Benoit Denis este un ghid practic ce se adresează oricărei persoane care doreşte să-şi dezvolte abilităţile pentru a acţiona eficient dar şi uman în relaţiile sale cu oamenii.
Pentru autor, rolul liderului constă, bineînţeles, în a-i influenţa pe ceilalţi, dar întotdeauna în mod respectuos şi altruist. Lucrarea se înscrie în curentul programării neurolingvistice (PNL), o abordare orientată spre explorarea inteligenţei emoţionale.
Noţiunile teoretice sunt foarte bine explicate, iar numeroasele exerciţii practice îi garantează cititorului dobândirea unor atitudini câştigătoare.
Mai jos, la sectiunea Detalii, veti regasi cuprinsul si un extras din lucrare!
Protecţia investiţiilor străine directe in Romania a devenit un fenomen; statele membre ale Uniunii Europene sunt legate printr-o serie de acorduri bilaterale de sprijin şi protecţie reciprocă a investiţiilor, încheiate fie între două state membre (numite acorduri intracomunitare), fie între un stat membru şi unul care nu este membru UE (numite acorduri extracomunitare).
Au fost aduse schimbări importante de catre Tratatul de la Lisabona care încredinţează investiţiile străine directe exclusiv autorităţii Uniunii.
Prezenta lucrare abordează problematica investiţiilor străine directe în UE atât din perspectiva dreptului internaţional, căruia protecţia investiţiilor îi aparţine de drept prin rădăcinile sale, cât şi prin prisma instituţiilor de drept privat care se promovează în mod necesar în acest sistem al protecţiei investiţiilor.
Cartea se adresează atat practicienilor dreptului, economiştilor, acolo unde este vorba despre investiţii care depăşesc frontierele unui stat, cat si cititorilor din domeniul financiar, bancar, asigurări, sectorul de stat (pentru care prezintă, ca element indispensabil, riscul litigiilor îndreptate împotriva statului).
Cartea va avea căutare şi în rândul studenţilor facultăţilor de drept, institutelor de studii economice şi economico-administrative.
Aceasta lucrare sugestiv intitulata: Dobanda legala pentru obligatiile banesti | O.G. nr. 13/2011 comentata | Autor: Ana-Maria Mateescu, constituie un punct de reper in studiul dobanzii legale, institutie esentiala in materia imprumutului banesc oneros si a raspunderii civile, in conditiile schimbarii cadrului legal prin intrarea in vigoare atat a O.G. nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, cat si a noului Cod civil.
Autorul acestei lucrari, Ana-Maria Mateescu realizeaza o analiza concisa a dispozitiilor din Capitolul I al O.G. nr. 13/2011 prin prezentarea atat a unor puncte de vedere proprii, exprimate prin prisma experientei sale profesionale in domeniul dreptului comercial, cat si a opiniilor deja formulate de doctrina si practica, a argumentelor expuse in sustinerea unui anumit punct de vedere.
Veti regasi aspecte de actualitate in domeniul dobanzilor, cum ar fi raspunderea civila in Noul Cod civil, notiunile de „profesionisti” si „raporturi juridice izvorate din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ”, cadrul legal general incident si dispozitiile din actele normative speciale, modificarile esentiale aparute in materia dobanzii legale, precum si problemele ivite in practica si modul de solutionare a acestora, potrivit vechii reglementari, mai ales ca unele dintre dispozitiile anterioare sunt mentinute.
Capitolul I. Jurisdicţii speciale administrative şi proceduri administrative cu „elemente de aparentă jurisdicţionalizare” – distincţii absolut necesare
Secţiunea 1. Câteva observaţii preliminare
1. În contextul legislativ contemporan, abordarea analitică a unei instituţii precum cea a „jurisdicţiilor speciale administrative” poate părea un demers pe cât de riscant, pe atât de lipsit de utilitate. În fond şi la urma urmei, conţinutul art. 21 alin. (4) teza I din Constituţia României – text potrivit căruia „Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative (…)” – îl poate descuraja pe orice autor cât de cât conştient de menirea pe care o are în siajul unei cercetări ştiinţifi ce dedicate: aceea de a furniza, unor probleme ridicate, soluţii viabile, aplicabile în viaţa de zi cu zi a practicii aferente domeniului ştiinţifi c abordat. La ce poate folosi o monografi e consacrată jurisdicţiilor speciale administrative atâta timp cât aceste forme de control al activităţii structurilor instituţionale ale Executivului sunt – potrivit Legii noastre fundamentale – facultative, putând fi ocolite de către cel care este interesat în reformarea sau, după caz, în desfi inţarea unui act administrativ şi care se poate adresa, în acelaşi scop, direct instanţelor judecătoreşti? Şi totuşi…
Prezenta lucrare evidentiaza intr-o maniera directa, concisa si convingatoare, principalele aspecte si elemente teoretice, cu precadere, pe care le presupune studiul administratiei publice, pornind de la problematica conceptuala, la cea a pozitionarii si a rolului jucat in cadrul societatii, de la tipurile si instrumentele de analiza la interferentele administratiei publice cu componentele relevante ale sistemului social, de la principiile de organizare a sistemului de administratie la resursele afectate bunei sale functionari.
Lucrarea isi dezvaluie originalitatea prin modalitatea de abordare, prin preocuparea permanenta a autorului de a surprinde deficientele reale aparute in aplicarea mecanismelor constitutionale conferite raporturilor dintre cele trei autoritati publice esentiale in functionarea democratica a societatii romanesti.
Prof. univ. dr. Dana Tofan, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti Lucrarea domnului Bogdan Dima se constituie intr-o interesanta radiografie a raporturilor constitutionale dintre Presedinte, Guvern si Parlament, realizata in nota personala si cu deplina asumare a propriilor opinii, lectura indispensabila atat pentru profesionisti cat si pentru profani. prof. univ. dr. Elena Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti Cartea lui Bogdan Dima este o contributie substantiala la dezvoltarea in Romania a studiilor de constructie institutional-constitutionala a democratiei, cu avantajul combinarii inteligente dintre dreptul constitutional si stiinta politica.
Actualitatea acestui volum a devenit stringenta dupa esecul comisiei speciale de revizuire a Constitutiei, tocmai datorita faptului ca acopera exact ceea ce i-a lipsit acelui forum parlamentar – expertiza disciplinara si transdisciplinara necesare unui proiect de o asemenea importanta cruciala. conf. univ. dr. Dan Pavel, politolog, Facultatea de stiinte politice, Universitatea din Bucuresti
Lucrarea de fata este o provocare pentru specialistul in drept constitutional ce considera, in termenii modelului doctrinar francez, ca problematica semiprezidentialismului este artificial creata si lipsita de relevanta stiintifica. Ea atrage atentia, cu eleganta stilistica si claritate conceptuala, asupra unui "sistem de guvernare" pe care Constitutia Romaniei il reglementeaza formal, de care ne lovim zi de zi in viata constitutional-politica, dar pe care refuzam sa-l radiografiem doctrinar in complexitatea sa. conf. univ. dr. Manuel Gutan, Facultatea de Drept, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu