|
Home ›
Dreptul muncii ›
Tratat de dreptul muncii [Editia a 7-a] | Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta | Autor: Alexandru Ticlea
Tratat de dreptul muncii [Editia a 7-a] | Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta | Autor: Alexandru Ticlea
Descriere
STOC EPUIZAT!
EXTRAS:
(...)
3. Munca subordonată. Opusă muncii pentru sine ori celei independente este munca subordonată, adică cea prestată de o persoană fizică pentru un beneficiar persoană juridică sau fizică sub autoritatea acesteia din urmă.
Este cazul celei îndeplinite de salariaţi, ca urmare a încheierii contractului individual de muncă, de funcţionari publici, militari, magistraţi, demnitari, diplomaţi, personalul cultelor religioase etc.
Munca subordonată, la rândul său, prezintă caracteristici proprii ce o individualizează, faţă de munca autonomă sau independentă şi anume:
– angajatul (prestatorul) devine membru al unui colectiv (de angajaţi) din cadrul angajatorului;
– el se supune normelor de disciplină impuse de beneficiarul muncii şi desfăşoară activitatea sub supravegherea acestuia, în cadrul unui program de lucru;
– munca trebuie prestată personal (facendi necessitas);
– riscul activităţii îl suportă angajatorul nu angajatul;
– pentru munca prestată (care are un caracter succesiv, în timp), angajatul primeşte periodic salariu (remuneraţie) etc.
Forme atipice de muncă subordonată sunt cele prestate de voluntari, în temeiul contractului de voluntariat potrivit Legii nr. 195/20014 , de zilieri potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, precum şi cea, consecinţă a unor obligaţii legale, de pildă, de:
– persoanele (contravenienţi) care execută sau prestează o muncă neremunerată (activitate) în folosul comunităţii;
– persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigură un venit minim garantat, obligate să presteze lunar diverse activităţi într-un volum de cel mult 72 de ore.
(...)
STOC EPUIZAT!
STOC EPUIZAT!
DIN CUPRINS:
PARTEA I INTRODUCERE ÎN DREPTUL MUNCII
CAPITOLUL I. DREPTUL MUNCII – RAMURĂ ŞI ŞTIINŢĂ A DREPTULUI
CAPITOLUL II. DREPTUL INTERNAŢIONAL ŞI EUROPEAN AL MUNCII
PARTEA A II-A DREPTUL COLECTIV AL MUNCII
CAPITOLUL III. DIALOGUL SOCIAL ŞI COOPERAREA TRIPARTITĂ
CAPITOLUL IV. SINDICATELE ŞI REPREZENTANŢII SALARIAŢILOR
CAPITOLUL V. ORGANIZAŢIILE PATRONALE
CAPITOLUL VI. PIAŢA MUNCII ŞI ROLUL STATULUI ÎN RELAŢIILE DE MUNCĂ
CAPITOLUL VII. CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ
CAPITOLUL VIII. CONFLICTELE COLECTIVE DE MUNCĂ
PARTEA A III-A DREPTUL INDIVIDUAL AL MUNCII CAPITOLUL IX. FORMAREA PROFESIONALĂ
CAPITOLUL X. GENERALITĂŢI PRIVIND CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCĂ
CAPITOLUL XI. ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
CAPITOLUL XII. DREPTURI ŞI OBLIGAŢII ALE PĂRŢILOR CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
CAPITOLUL XIII. SALARIZAREA
CAPITOLUL XIV. TIMPUL DE MUNCĂ ŞI TIMPUL DE ODIHNĂ
CAPITOLUL XV. SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ
CAPITOLUL XVI. MODIFICAREA ŞI SUSPENDAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
CAPITOLUL XVII. ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
PARTEA A IV-A RĂSPUNDEREA JURIDICĂ
CAPITOLUL XVIII. RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ
CAPITOLUL XIX. RĂSPUNDEREA PATRIMONIALĂ
CAPITOLUL XX. RĂSPUNDEREA CONTRAVENŢIONALĂ
CAPITOLUL XXI. RĂSPUNDEREA PENALĂ
CAPITOLUL XXII. JURISDICŢIA MUNCII
Titlul cartii: |
Tratat de dreptul muncii [Editia a 7-a] | Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta
|
Numele autorului/lor: |
Alexandru Ticlea
|
Editura: |
Universul Juridic
|
Data aparitiei: |
4 Iunie 2013
|
Numar de pagini: |
1048
|
ISBN: |
978-606-673-094-5
|
Tip coperta: |
Cartonata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
120
|
Formatul de livrare: |
Carte in format tiparit
|
5
by Admin 2013, 11 Jun 2013
Tratat de dreptul muncii [Editia a 7-a] | Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta | Autor: Alexandru Ticlea
120.00 Lei (RON)
Elaborarea si publicarea prezentei editii (a VII) a tratatului au fost determinate, in special, de implicatiile pe care le are noul Cod de procedura civila – Legea nr. 134/2010 asupra DREPTULUI MUNCII. In temeiul sau a fost republicata Legea dialogului social nr. 62/2011, iar Codul muncii a suferit unele modificari. Incercarea medierii conflictelor (litigiilor) de munca devine obligatorie de la 1 august 2013, iar de la 15 februarie a.c. calea extraordinara de atac – recursul – a fost inlocuita cu apelul – cale devolutiva de atac.
|
Orice stat, în fiecare epocă pe care o traversează trebuie să găsească un echilibru viabil între protecţia socială, echitatea funcţionării sistemului legislativ al muncii şi eficienţa economică, urmărind adaptarea lor la realităţile economice şi sociale contemporane.
Dialogul social a devenit o componentă importantă a guvernării pe piaţa muncii în multe ţări.
Aceasta carte tratează regimul juridic al derulării relației colective de muncă în România cuprinzând analiza legislației în materie, în vigoare la data de 1 octombrie 2012, și se adresează, în primul rând studenților și masteranzilor în drept, cadrelor didactice de specialitate, organizațiilor sindicale, autorităților administrative cu atribuții în materia dreptului muncii, precum și practicienilor dreptului fiind concepută ca un instrument care să le faciliteze înțelegerea raportului dintre dreptul individual și cel colectiv la muncii, pregătirea examenelor în materia dreptului social, deprinderea mecanismelor dialogului social și, mai ales, a rolul partenerilor sociali în echilibrarea balanței dintre economic și social.
Pretul nostru:
39.90 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Capitolul I. Introducere în studiul disciplinei dreptului muncii
§1. Munca şi dreptul muncii
1. Munca este o trăsătură esenţială a activităţii umane, omul fiind singura fiinţă care depune efort, în mod conştient, în vederea obţinerii unor foloase. În acelaşi timp, munca reprezintă o condiţie a traiului, deoarece fără a presta muncă nu se pot obţine bunurile necesare vieţii. De cele mai multe ori, munca depusă reprezintă şi o măsură a bunăstării indivizilor. Munca constituie pentru econo mişti factor de producţie, o activitate prin care oamenii utilizează aptitudinile lor, fizice şi intelectuale, în scopul obţinerii de bunuri şi beneficii.
2. Dezvoltarea societăţii umane a determinat normativizarea relaţiilor de muncă. Dacă la începutul organizării societăţii uma ne prestarea muncii se făcea în folos propriu, pe parcursul evo luţiei structurilor etatice munca sa prestat şi în folosul altor in divizi. Ulterior, cei care beneficiau de pe urma muncii altora au abuzat de drepturile lor, munca devenind pentru o mare parte a membrilor societăţii muncă silnică. Dreptul modern a adus mutaţii în sfera dreptului în general, punând şi bazele apariţiei dreptului muncii, ca ştiinţă şi disciplină juridică. Odată cu afirmarea drepturilor fundamentale ale omului sau conturat idei călăuzitoare şi pentru dreptul muncii, cum ar fi: dreptul la muncă, interzicerea muncii silnice, remuneraţia muncii prestate etc. (sfârşitul secolului al XIXlea). Trecerea de la feudalism la capitalism şi industrializarea la scară largă a proceselor de producţie au determinat organizarea muncitorilor în sindicate care să le apere drepturile legate de relaţiile de muncă. Mişcările sindicale de la începutul secolului al XXlea, de multe ori chiar agresive şi soldate cu victime, au grăbit conturarea dreptului muncii ca o disciplină juridică autonomă.
3. Cu privire la înţelesul noţiunii de dreptul muncii, în doctrină (...)
EXTRAS:
Pretul nostru:
25.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Capitolul I.
Încetarea de drept a contractului individual de muncă 1. Încetarea contractului individual de muncă pe durată de terminată. Expirarea termenului convenit. Obiectul pro baţiunii
C. muncii, art. 56 lit. j) [1] , art. 287 [2]
Contractul individual de muncă pe durată determinată încetează de drept, la expirarea termenului convenit.
Detaşarea nu este un caz de suspendare de drept a contractului individual de muncă, ci un caz de suspendare facultativă, la iniţiativa angajatorului, căruia nu i se poate cere să probeze faptul negativ al nesuspendării, ci rămâne în sarcina celui care-l invocă dovada faptului pozitiv, contrar celui negativ, afirmat de partea care se apără.
Plasarea sarcinii probei la angajator are întocmai semnificaţia explicitată, respectiv obligaţia acestuia de a depune probele actelor şi faptelor pe care este ţinut de lege să le îndeplinească (cum ar fi, de exemplu, dovada că a efectuat cercetarea prealabilă în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare ori în apărare, după ce, în prealabil, salariatul va fi depus propriile dovezi în justificarea pretenţiilor, iar nu probe în contra oricăror susţineri, oricât de nedovedite, ale părţii adverse, transformând nevoile probaţiunii, în astfel de litigii, într-o probatio diabolica, în care angajatorul ar fi ţinut să probeze şi fapte negative, sub sancţiunea de a considera dovedite susţinerile contrare, chiar neprobate, ale celeilalte părţi).
(...)
Pretul nostru:
38.00 Lei (RON)
|
|
Cuprinde:
Legea nr. 192 din 16 mai 2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (actualizată 2012);
Hotărârea Consiliului de Mediere nr. 12 din 7 septembrie 2007 pentru aprobarea Standardului de formare a mediatorului (actualizată 2012);
Codul de Etică şi Deontologie Profesională a Mediatorilor;
Codul European de Conduită pentru Mediatori;
Ghid pentru organizarea şedinţei de informare privind medierea;
Proces verbal de informare (model); Ghid de parcurgere a procedurii de autorizare
Anexe:
-
Cerere de autorizare mediator;
-
Cerere pentru înscrierea în Tabloul Mediatorilor;
-
Declaraţie pe propria răspundere cu privire la înregistrarea în evidenţele fiscale a activităţii de mediere şi a formei de exercitare a profesiei de mediator;
-
Declaraţie pe proprie răspundere (Date care vor putea fi înscrise în Tabloul Mediatorilor);
Hotărârea Consiliului de mediere nr. 196 din 25 februarie 2012 privind modificarea taxelor percepute de Consiliul de Mediere;
Hotărârea Consiliului de mediere nr. 197 din 25 februarie 2012 privind reducerile aplicate taxelor.
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
Elaborarea si publicarea prezentei editii (a VIII-a) au fost determinate, in special, de epuizarea tirajului editiei anterioare.
Profitand de ocazie, tratatul a fost imbunatatit pe baza modificarilor legislative intervenite ulterior, a studiilor doctrinare recente si a solutiilor judiciare relevante.
Suntem animati de aceeasi dorinta de a oferi tuturor celor interesati – studenti, masteranzi, doctoranzi, cercetatori, teoreticieni si practicieni – acelasi instrument util de studiu si de lucru.
Pretul nostru:
120.00 Lei (RON)
|
|
Lucrarea reuneşte Codul muncii (republicat în M.Of. nr. 345 din 18 mai 2011) şi Legea dialogului social (republicată în M.Of. nr. 625 din 31 august 2012), cu modificările ulterioare, inclusiv cu cele care au fost introduse prin Legea nr. 12/2015 (M.Of. nr. 52 din 22 ianuarie 2015), oferind astfel o imagine de ansamblu asupra celor mai noi şi mai importante schimbări apărute în legislaţia muncii.
Cunoaşterea şi înţelegerea legislaţiei este facilitată prin intermediul a numeroase note utile şi corelaţii legislative, precum şi prin notele de subsol şi istoricul prezentat la începutul actelor. De asemenea, recursurile în interesul legii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în materie sunt introduse direct sub articolele la care se referă.
Pretul nostru:
9.90 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Art. 1. – (1) Prezentul cod reglementează domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum şi jurisdicţia muncii.
(2) Prezentul cod se aplică şi raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea nu conţin dispoziţii specifice derogatorii.
COMENTARIU
Textul se referă la domeniul de aplicare rationae materiae.
Alin. (1) al acestui articol a fost modificat prin Legea nr. 40/2011, sintagma „totalitatea raporturilor individuale şi colective de muncă” fiind înlocuită cu „domeniul raporturilor de muncă”.
Raţiunea acestei modificări constă în aceea că Legea nr. 53/2003 – Codul muncii nu reglementează „totalitatea” raporturilor individuale de muncă, iar cele colective fac obiectul unui alt act normativ – Legea dialogului social nr. 62/2011.
În plus, Codul muncii – care poate fi considerat o lege a contractului individual de muncă, reglementează, dar numai la nivelul unor principii generale:
– modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă (inspecţia muncii, prevăzută în Titlul X, art. 237-240);
– jurisdicţia muncii, (Titlul XII, art. 266-275);
– formarea profesională (Titlul VI, art. 192 – 210);
Desigur, indicat era ca normele cuprinse în Legea nr. 62/2011 să fie încorporate în Codul muncii. S-ar fi eliminat astfel paralelismele nejustificate şi contrarietatea dintre unele norme ale celor două reglementări.
În temeiul art. 1 alin. (2), dispoziţiile Codului muncii sunt aplicabile şi altor categorii de raporturi în măsura în care legile speciale aplicabile nu conţin norme specifice derogatorii. Este cazul, de exemplu, al raporturilor juridice privind personalul didactic, personalul diplomatic şi consular, chiar şi ca excepţie, al raporturilor de serviciu ale funcţionarii publici, cei parlamentari etc.
Aşadar, Codul muncii este un drept comun pentru aceste raporturi.
Pretul nostru:
55.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
120.00 Lei (RON) |
|