Actele libere ale Zeilor – Creatori sau ale Creatorului-Unic au fost suficiente ca lumea să existe. Nemuritori zeii tineri aveau o poziţie privilegiată prin limitarea contactului cu lumea exterioară, deşi inventaseră marile păcate care au reprezentat o slăbiciune pentru omenire: furtul, omuciderea, adulterul şi înşelăciunea. Zeii, temându-se de schimbarea neîncetată a lucrurilor, propun oamenilor reguli şi precepte pentru trăirea vieţii. Pericolele reale au fost depăşite în mod conştient sau inconştient de indivizii puternici. Relaţia supranaturală cu zeii era exclusă. Lupta cu greutăţile vieţii va fi recompensată cu plăceri necesare care liniştesc sufletul.
Individul dobândeşte astfel o conştiinţă clară despre el însuşi, respingând sau acceptând consecinţele faptelor săvârşite ca semne ale ursitei (impusă de zei) sau ale menirii individului (ca vocaţie proprie).
Oamenii recreează lumea zeilor, o personifică, identificând caractere şi determinaţii ideale care sunt aservite sau independente, crude, impulsive sau omenoase.
Destinul fiind hotărât deasupra oamenilor, opţiunile acestora rămân simple ieşiri de neînţeles, independente şi apropiate de îndrăzneala de a-i înfrunta pe zeii atotştiutori. Cu timpul, comandanţii militari şi înţelepţii cetăţilor impun legi, norme şi sentinţe prin care urmăresc să atragă mulţimea, dar şi să menţină raporturile de stabilitate între oameni. Omul nu poate deveni independent în afara limitelor impuse de Creator, sau a regulilor comunităţii. Credinţa mulţimii în înlăturarea răului va fi impusă prin forţă.
(...)
EXTRAS:
Titlul cartii:
Criminologie. Curs universitar
Numele autorului/lor:
Camil Tanasescu
Editura:
Universul Juridic
Data aparitiei:
Februarie 2013
Numar de pagini:
378
ISBN:
978-973-127-955-8
Tip coperta:
Carte brosata
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator):
49
Formatul de livrare:
Carte tiparita
4by Criminologie, 18 Feb 2013
Criminologie. Curs universitar | Autor: Camil Tanasescu49.00 Lei (RON)
Criminologia analizeaza aspectul cantitativ al fenomenelor sociale, comportamentul calitativ - psihic al indivizilor, frecventa actelor agresionale, raportul dintre factorii sociali si formele infractionale concrete.
Crima si criminalitatea exista in limitele conceptiei privind raportul dintre indivizi si societate.
"Dovezile sunt antidotul marturiilor mincinoase" spunea Francis Bacon, inca de la inceputul secolului al XVII-lea. Acest adevar ce razbate peste timp ar putea deveni deviza oricarui organ de cercetare penala, ca reprezentant al societatii care l-a investit si care i-a transferat autoritatea sa morala.
Este in afara oricaror discutii faptul ca nobila misiune de aparare a ordinii si linistii publice, vietii, integritatii corporale si sanatatii persoanelor, avutului public si privat solicita, din partea organelor de ancheta penala, o preocupare continua pentru perfectionarea pregatirii de specialitate. Spre deosebire de alte profesii, "meseria" de anchetator capata in zilele noastre valente superioare. Ca o conditie de sine qua non a inaltului profesionalism, cultul pentru adevar trebuie sa se manifeste in stricta concordanta cu litera si spiritul legii, intr-un climat care sa asigure si sa garanteze libertatile si drepturile cetatenesti.
"Persoanele raspunzatoare de aplicarea legii trebuie sa se achite permanent de datoria pe care le-o impune legea, servind colectivitatea si protejand orice persoana impotriva actelor ilegale, conform inaltului grad de responsabilitate pe care il cere profesia lor".
Marea majoritate a faptelor de natura penala sunt constatate de catre organele de politie din compartimentele judiciar, combaterea crimei organizate, combaterea criminalitatii economico-financiare, paza si ordine publica, politie rutiera s.a. Acestea sunt chemate sa desfasoare activitatile de urmarire penala de prima urgenta: cercetarea la fata locului, constatarea infractiunii flagrante, ascultarea partii vatamate, dispunerea unor constatari tehnico-stiintifice si medico-legale, identificarea si ascultarea martorilor, efectuarea perchezitiei, identificarea, urmarirea si prinderea faptuitorilor etc. Acestora li se adauga si alte activitati specifice pentru probarea activitatii infractionale si dovedirea vinovatiei. Prin urmare, activitatile specifice anchetei penale nu sunt atributul exclusiv al compartimentelor de cercetare penala, deoarece la aflarea adevarului si justa solutionare a cauzelor aflate in instrumentare concura, deopotriva, si celelalte formatiuni, in raport cu specificul si atributiile ce le sunt conferite prin lege.
În ultimul deceniu, traficul de fiinţe umane a devenit o problemă majoră atât la nivel naţional cât şi internaţional, problemă ce se agravează constant. Fenomenul nu este episodic, implicând un număr redus de persoane, ci are profunde implicaţii de ordin social şi economic şi afectează numeroase persoane şi ţări.
Ţările din regiunea central şi sud-est europeană reprezintă atât ţări sursă cât şi ţări de tranzit pentru traficul de fiinţe umane. Într-o perioadă relativ scurtă, după 1990, această regiune a ajuns să rivalizeze cu regiunile tradiţionale cum ar fi America Latină, Asia de sud-est sau Africa, constituind una din cele mai importante surse de femei şi tineri traficaţi pentru exploatare sexuală sau muncă forţată din Europa occidentală.
Formularea unor politici coerente pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane întâmpină o serie de dificultăţi rezultate, în primul rând, din necunoaşterea dimensiunilor reale ale fenomenului. Aceasta se datorează mobilităţii foarte mari, intensei circulaţii peste frontiere a persoanelor şi bunurilor. De asemenea, obscuritatea fenomenului este asigurată şi de menţinerea manifestărilor sale în contextul unor activităţi aparent legale.
Statisticile existente, oferite de poliţiile naţionale sau de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, sunt lacunare şi relevă doar o faţetă a fenomenului, cea referitoare la persoanele învinuite sau cele returnate în ţările de origine. Ţările din regiunea sud-est europeană fac eforturi de îmbunătăţire a sistemelor de strângere a datelor, acest lucru fiind necesar unei mai bune fundamentări a politicilor anti-trafic şi unei abordări corespunzătoare a cauzelor socio-economice ale fenomenului.
Lucrarea Dictionar de droguri. Editia a II-a prezinta caracter enciclopedic, adresandu-se publicului larg, dar si acelui segment de profesionisti care, în virtutea responsabilitatilor profesionale (pedagogi, medici, juristi, lucratori sociali, politisti), se vor pleca asupra lui in scopul insusirii terminologiei corecte.
Dictionarul cuprinde si notiuni de data recenta privind eforturile desfasurate de autoritatile competente romanesti de a preveni si combate fenomenul creat de droguri si care au la baza noile conventii internationale la care tara noastra este parte.