|
Home ›
Drept administrativ ›
Organe si proceduri administrativ-jurisdictionale Introducere in studiul administratiei publice jurisdictionalizate | Autor: Cristian Clipa
Organe si proceduri administrativ-jurisdictionale Introducere in studiul administratiei publice jurisdictionalizate | Autor: Cristian Clipa
Descriere
EXTRAS:
Capitolul I. Jurisdicţii speciale administrative şi proceduri administrative cu „elemente de aparentă jurisdicţionalizare” – distincţii absolut necesare
Secţiunea 1. Câteva observaţii preliminare
1. În contextul legislativ contemporan, abordarea analitică a unei instituţii precum cea a „jurisdicţiilor speciale administrative” poate părea un demers pe cât de riscant, pe atât de lipsit de utilitate. În fond şi la urma urmei, conţinutul art. 21 alin. (4) teza I din Constituţia României – text potrivit căruia „Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative (…)” – îl poate descuraja pe orice autor cât de cât conştient de menirea pe care o are în siajul unei cercetări ştiinţifi ce dedicate: aceea de a furniza, unor probleme ridicate, soluţii viabile, aplicabile în viaţa de zi cu zi a practicii aferente domeniului ştiinţifi c abordat. La ce poate folosi o monografi e consacrată jurisdicţiilor speciale administrative atâta timp cât aceste forme de control al activităţii structurilor instituţionale ale Executivului sunt – potrivit Legii noastre fundamentale – facultative, putând fi ocolite de către cel care este interesat în reformarea sau, după caz, în desfi inţarea unui act administrativ şi care se poate adresa, în acelaşi scop, direct instanţelor judecătoreşti? Şi totuşi…
(...)
Titlul cartii: |
Organe si proceduri administrativ-jurisdictionale Introducere in studiul administratiei publice jurisdictionalizate
|
Numele autorului/lor: |
Cristian Clipa
|
Editura: |
Hamangiu
|
Data aparitiei: |
21 Decembrie 2012
|
Numar de pagini: |
552
|
ISBN: |
978-606-522-894-8
|
Tip coperta: |
Carte brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
75
|
Formatul de livrare: |
Carte tiparita
|
5
by Drept administrativ, 17 Jan 2013
Organe si proceduri administrativ-jurisdictionale Introducere in studiul administratiei publice jurisdictionalizate | Autor: Cristian Clipa
75.00 Lei (RON)
Lucrarea de fata abordeaza un subiect mai putin dezbatut in literatura de specialitate din Romania, si anume complexa si delicata chestiune a jurisdictiilor speciale administrative, cu alte cuvinte, procedurile derulate in fata unui organ sau a unei autoritati apartinand administratiei publice.
In analiza multiplelor probleme de ordin practic ce se ridica in legatura cu aceasta chestiune, autorul trateaza analitic notiunea de jurisdictie speciala administrativa si pe cea de act administrativ cu caracter jurisdictional, delimiteaza controlul administrativ-jurisdictional de alte forme de control, analizeaza si alte instrumente si proceduri de control administrativ care imbraca, dupa caz, forma recursului gratios sau pe cea a celui ierarhic ori forma cailor administrative de atac ce presupun controale administrative interne, specializate sau nu ori marcate sau nu de elemente de jurisdictionalizare. De asemenea, prezinta distinctiile ce se impun a fi facute intre jurisdictiile speciale administrative si jurisdictiile disciplinare (consultative sau efective), precum si faptul ca, uneori, una si aceeasi procedura imbraca, in egala masura, haina ambelor mecanisme jurisdictionale. In sfarsit, un intreg capitol este dedicat actului administrativ cu caracter jurisdictional si un altul analizei tuturor acelor autoritati, organe si institutii care, in opinia autorului, alcatuiesc veritabile jurisdictii speciale administrative (cum ar fi Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, comisia de jurisdictie a imputatiilor etc.).
La elaborarea lucrarii au fost valorificate, in egala masura, dispozitiile din actele normative in vigoare (legi, ordonante si hotarari ale Guvernului, ordine ministeriale), numeroase referinte jurisprudentiale (apartinand instantelor judecatoresti de drept comun sau de contencios administrativ, Curtii Constitutionale, Curtii Europene a Drepturilor Omului, dar si Curtii de Justitie a Uniunii Europene), precum si un bagaj consistent de lucrari (articole, studii, cursuri, monografii) apartinand indeosebi autorilor autohtoni de drept public (in special de drept administrativ).
|
Lucrarea de fata Dezvoltarea capacitatii administrative | Autor: Vasile Tabara reprezinta rezultatul unei munci de cercetare şi a practicii îndelungate desfăşurate în domeniul administraţiei publice.
Aceasta carte a apărut din necesităţi practice şi este un instrument de lucru pentru cei care studiază fenomenul administrativ ca sistem şi acţiune, conducătorilor şi lucrătorilor din acest domeniu interesaţi de dezvoltarea capacităţii administraţiei, autorităţilor şi instituţiilor publice în care-şi desfăşoară activitatea.
De asemenea, se poate spune ca lucrarea se prezintă ca o monografie unitară ce dezvăluie o viziune de ansamblu şi de perspectivă asupra puterii şi funcţiei executive din societatea noastră actuală văzută şi din perspectiva noilor exigenţe generate de integrarea în Uniunea Europeană
Pretul nostru:
39.90 Lei (RON)
|
|
Pe langa abordările din ştiinţele politice, administrative, drept şi politici publice, cartea Institutia Ombudsmanului: justitie alternativa? prezinta atat o componentă normativă, dar şi una empirică, studiind în primă parte relaţia instituţiei Ombudsmanului din România cu puterile statului, dar şi cu cetăţenii.
Cercetarea se dovedeşte a fi dimensiunea naţională a unei cercetări mai ample, derulată sub egida Robert Schuman Centre, European University Institute, cu sediul la Florenţa, şi a European Group of Public Administration, de către un grup de cercetători europeni. Partea a doua cuprinde studii de drept comparat din mai multe state ale lumii, selectate in functie de modelul de Ombudsman adoptat, dar şi a aportului adus de literatura de specialitate din juristicţia respectivă la cercetarea comparativă a instituţiei.
Autorii studiilor au participat ca şi experţi externi asociaţi în cadrul proiectului, validând metodologia şi rezultatele cercetării asupra Ombudsmanului român. Deosebit de onorată este contribuţia Ombudsmanului olandez, Alex Brenninkmeijer, căruia îi mulţumim în mod special.
Coordonatori:
Dacian C. Dragoş şi Bogdana Neamţu
STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
29.90 Lei (RON)
|
|
Cuprinde:
Legea nr. 192 din 16 mai 2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (actualizată 2012);
Hotărârea Consiliului de Mediere nr. 12 din 7 septembrie 2007 pentru aprobarea Standardului de formare a mediatorului (actualizată 2012);
Codul de Etică şi Deontologie Profesională a Mediatorilor;
Codul European de Conduită pentru Mediatori;
Ghid pentru organizarea şedinţei de informare privind medierea;
Proces verbal de informare (model); Ghid de parcurgere a procedurii de autorizare
Anexe:
-
Cerere de autorizare mediator;
-
Cerere pentru înscrierea în Tabloul Mediatorilor;
-
Declaraţie pe propria răspundere cu privire la înregistrarea în evidenţele fiscale a activităţii de mediere şi a formei de exercitare a profesiei de mediator;
-
Declaraţie pe proprie răspundere (Date care vor putea fi înscrise în Tabloul Mediatorilor);
Hotărârea Consiliului de mediere nr. 196 din 25 februarie 2012 privind modificarea taxelor percepute de Consiliul de Mediere;
Hotărârea Consiliului de mediere nr. 197 din 25 februarie 2012 privind reducerile aplicate taxelor.
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
(...)
Art. 4. [1] Excepţia de nelegalitate.
(1) Legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate.
(2) Instanţa învestită cu fondul litigiului şi în faţa căreia a fost invocată excepţia de nelegalitate, constatând că de actul administrativ cu caracter indi vidual depinde soluţionarea litigiului pe fond, este competentă să se pro nunţe asupra excepţiei, fie printr-o încheiere interlocutorie, fie prin hotă - rârea pe care o va pronunţa în cauză. În situaţia în care instanţa se pro - nunţă asupra excepţiei de nelegalitate prin încheiere interlocutorie, aceasta poate fi atacată odată cu fondul.
(3) În cazul în care a constatat nelegalitatea actului administrativ cu ca racter individual, instanţa în faţa căreia a fost invocată excepţia de nele - galitate va soluţiona cauza, fără a ţine seama de actul a cărui nelegalitate a fost constatată.
(4) Actele administrative cu caracter normativ nu pot forma obiect al excepţiei de nelegalitate. Controlul judecătoresc al actelor administrative cu caracter normativ se exercită de către instanţa de contencios administrativ în cadrul acţiunii în anulare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(...)
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Produse pentru comparatie
Pretul nostru: 75.00 Lei (RON)
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
75.00 Lei (RON) |
|