|
Expulzarea, extradarea si readmisia in dreptul international | Autor: Aurel Teodor Moldovan
Descriere
EXTRAS:
Dreptul internaţional este strâns legat de apariţia şi dezvoltarea statelor, a unor entităţi internaţionale şi de modificările din relaţiile internaţionale, evoluând odată cu schimbările politice, economice, conceptuale şi de mentalitate din societăţile timpului. Dreptul internaţional a fost reconceptualizat în urma apariţiei pe scena internaţională a organizaţiilor internaţionale, a naţiunilor ce luptă pentru eliberare şi a formării statelor independente şi a evoluat în funcţie de trăsăturile societăţii internaţionale actuale, având drept caracteristici diversitatea şi universalitatea.
Dreptul internaţional s-a diversificat odată cu apariţia unor noi subiecte de drept interna- ţional, cu competenţe diferite de cele ale statelor. Pe primul plan rămân statele, ca subiecte originare de drept internaţional, iar pe cel de-al doilea plan sunt organizaţiile internaţionale guvernamentale, ale căror competenţe şi atribuţii sunt fixate de către state. Diversitatea este determinată şi de extinderea câmpului său normativ la noi domenii.
Universalitatea societăţii internaţionale a impus elaborarea de noi reguli de drept internaţional sau adaptarea celor existente. Are loc un proces de codificare în domeniul dreptului internaţional. Pe lângă consacrarea normelor vechi sau crearea, pe cale convenţională, de norme noi, în această perioadă este conferită o valoare normativă unor principii de bază ale raporturilor între state. Este vorba despre principiul reglementării paşnice a diferendelor, dreptul popoarelor de a dispune de ele însele, vechiul principiu al egalităţii statelor.
Titlul cartii: |
Expulzarea, extradarea si readmisia in dreptul international
|
Numele autorului/lor: |
Aurel Teodor Moldovan
|
Editura: |
Hamangiu
|
Data aparitiei: |
23 Nov. 2012
|
Numar de pagini: |
624
|
ISBN: |
978-606-522-818-4
|
Tip coperta: |
Carte brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
59
|
Formatul de livrare: |
Carte tiparita
|
5
by DIP, 06 Dec 2012
Expulzarea, extradarea si readmisia in dreptul international | Autor: Aurel Teodor Moldovan
59.00 Lei (RON)
Cartea de fata aduce in prim-plan transformarile produse la nivelul dreptului international pe fondul cresterii rolului organizatiilor internationale si al evolutiei relatiilor dintre state, in efortul comun de a crea un spatiu de libertate, securitate si justitie, in care protejarea libertatii individuale si a dreptului la libera circulatie sa fie garantat. Autorul nu propune o abordare doar cu referire la tarile membre ale Uniunii Europene, ci trateaza probleme ale liberei circulatii si in afara acestui spatiu.
Prezentarea principalelor probleme pe care le ridica expulzarea, extradarea si readmisia constituie un demers absolut necesar, in contextul internationalizarii raporturilor juridice de drept international public. Prin urmare, sunt analizate atat reglementarile interne si internationale, dar si jurisprudenta in materie a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Institutiile expulzarii, extradarii si readmisiei capata o importanta tot mai mare si necesita, din acest motiv, reglementari frecvente, asa incat lucrarea prezinta o abordare perfectionista in ceea ce priveste controlul exercitat de catre state asupra proceselor de imigrare si emigrare si tratarea mecanismului de expulzare a cetatenilor straini si apatrizilor care incalca regulile de intrare si de sedere in tara, precum si de trecere in tranzit pe teritoriul ei.
|
Titlul lucrării: NOUL COD CIVIL COMENTAT SI ADNOTAT (Art. 2.557-2.664). Cartea a VII-a: Dispoziţii de Drept Internaţional Privat
Autor / Coordonator: Avocat Eduard Dragomir
Colectie: Codul civil al României
Producător: Editura Nomina Lex, Info-Consulting Agency
ISBN: 978-606-8153-32-2
Numar de pagini: 623
Format: 148 X 215
Interior: cusut
Coperta: cartonată, tare, lucioasa
Data lansării: 3 Martie 2012
Disponibilitate: Pe stoc
Prezentare pe scurt: Lucrarea de faţă reprezintă prima publicaţie ce abordează dispozitiile Noului Cod civil al României în materia Dreptului Internaţional Privat. Totodată, pentru întâia oară sunt prezentate şi comentate toate articolele în materie; pentru prima dată, sub fiecare articol s-au introdus note ce cuprind trimiteri la legislaţia conexă cu articolul în cauză (atât din dreptul intern, cât şi din dreptul internaţional), trimiteri de natură a veni în sprijinul avocaţilor şi celorlalte categorii de profesionişti ai dreptului; pentru prima dată în acest domeniu sunt reproduse toate articolele corespondente din reglementarea anterioară, pentru ca oricine să poată analiza schimbările intervenite comparand de sine însuşi noul si vechiul cadru legal; sunt reproduse ad literram dispoziţiile Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod civil; sunt reproduse în citat definiţii doctrinare, acolo unde s-a considerat util; sunt prezentate elemente de drept comparat atât din statele membre ale Uniunii Europene, cât şi din alte state; sunt prezentate în extras şi câteva elemente de jurisprudenţă, atât din dreptul intern, cât şi european; legislaţia Uniunii Europene incidentă în cazul anumitor articole este reprodusă integral. Şi, în final, lucrarea se încheie cu un glosar de termeni şi expresii juridice şi un tabel general de observaţii, corespondenţe şi corelaţii.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
În prezent, poate cel mai vizibil beneficiu adus de integrare pentru omul obişnuit este libera circulaţie în spaţiul comunitar. Un adevărat salt de uriaş de la regimul de acum două decenii, în care dorinţa de a trece graniţa rămânea la stadiul de vis pentru majoritatea cetăţenilor, la cel actual în care singurul document necesar pentru a intra pe teritoriul majorităţii statelor membre UE este Cartea de identitate.
Pretul nostru:
33.00 Lei (RON)
|
|
Pachetul contine 5 carti in materia Dreptului comunitar:
Pret intreg:
165.00 Lei (RON)
Pretul nostru:
123.75 Lei (RON)
Reducere: 41.25 Lei (RON) (25.00%)
|
|
Lucrarea elaborată de prof. univ. dr. Ioan Macovei constituie o operă pertinentă şi necesară, care prezintă dreptul internaţional privat român în contextul adoptării noilor coduri, civil şi de procedură civilă. Actuala reglementare îmbină orientările tradiţionale din dreptul nostru, care şi-au dovedit viabilitatea, cu soluţiile moderne, consacrate pe plan internaţional.
În concordanţă cu reglementările incidente în materie, lucrarea cuprinde trei titluri: dispoziţii generale de drept internaţional privat; conflictele de legi; procesul civil internaţional. Problematica abordată permite studierea principalelor instituţii ale dreptului internaţional, care se impune ca o necesitate teoretică şi, mai ales, practică.
Pretul nostru:
64.90 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Articolul 10 al Regulamentului/Articolul 8 al Conventiei
Articolul 10 al Regulamentului [Consimtământul şi validitatea de fond]
1. Existenta şi validitatea contractului sau a oricărei clauze contractuale sunt determinate de legea care l-ar reglementa în temeiul prezentului regulament, dacă contractul sau clauza respectivă ar fi valabile.
2. Cu toate acestea, pentru a stabili faptul că nu şi-a dat consimtământul, o parte poate să invoce legea tării în care îşi are reşedinta obişnuită, dacă din circumstantele respective reiese faptul că nu ar fi rezonabil să se stabilească efectul comportamentului său în conformitate cu legea mentionată la alineatul (1).
* * *
Articolul 8 al Conventiei [Consimtământul şi validitatea de fond]
1. Existenta şi validitatea unui contract sau a oricărui termen dintr-un contract, vor fi determinate de legea căreia va fi supus conform prezentei Conventii dacă acel contract sau termen au fost valabile.
2. Totuşi o parte se poate baza pe legea statului în care îşi are reşedinta obişnuită şi să declare că nu a consimtit, dacă din împrejurări apare că nu ar fi rezonabil să fie determinat efectul comportării sale în conformitate cu legea mentionată în paragraful precedent.
* * *
Legislatie şi surse relevante:
• Dispozitii relevante ale Regulamentului (excluzând preambulul): articolul 1 (2) i), articolul 3, articolele 4-7, articolul 9, articolul 13 şi articolul 21.
• Puncte relevante ale preambulului Regulamentului: considerentul (29).
• Dispozitii relevante ale Conventiei (excluzând preambulul):
• Puncte relevante ale preambulului Conventiei: articolul 3, articolul 4, articolul 5, articolul 7, articolul 11 şi articolul 16
EXTRAS:
Pretul nostru:
699.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Capitolul I. Domeniul de aplicabilitate
al art. 8 din Convenţie
1. Imposibilitatea retractării recunoaşterii de paternitate după expirarea termenului prevăzut de lege [cauza Kňákal c. Republicii Cehe, Decizia din 8 ianuarie 2007 (Secţia a V-a) (cererea nr. 39277/06)]
Reclamantul a cunoscut-o pe partenera sa în anul 2001, aceasta fiind însărcinată. La scurt timp după aceea s-a născut copilul, a cărui paternitate reclamantul a recunoscut-o prin menţiunea în certificatul de naştere. În aceste condiţii, partenera sa a renunţat la procesul în stabilirea paternităţii intentat împotriva tatălui biologic.
În anul 2004, cei doi au pus capăt relaţiei. Întrucât toate legă- turile cu fetiţa s-au stins, reclamantul a solicitat procurorului general să demareze o acţiune pentru retragerea recunoaşterii de paternitate în numele său. Cererea sa a fost respinsă, întrucât, pe de o parte, reclamantul nu a formulat el însuşi acţiunea în termenul de şase luni prevăzut de lege, iar, pe de altă parte, posibilitatea de a renunţa la paternitate nu ar aduce nicio schimbare pozitivă în viaţa copilului şi nici nu ar ajuta la refacerea legăturilor cu acesta.
(...)
STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
29.00 Lei (RON)
|
|
Respingerea trimiterilor preliminare se constituie într-un domeniu distinct în cadrul relaţiei între instanţele judecătoreşti naţionale şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În acest cadru, judecătorul naţional este în plenipotenţa puterilor sale de judecător european, cel care apreciază îndeplinirea condiţiilor privind admisibilitatea trimiterii preliminare şi care, în temeiul tratatelor europene şi al legilor naţionale, poate trece la interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene.
Volumul constituie un ghid aplicat pentru practicieni – în special pentru judecători şi avocaţi – în privinţa temeiurilor juridice care ar putea fi avute în vedere în solicitarea iniţierii unei cereri pentru pronunţarea unei decizii preliminare, dar mai ales a motivelor care au condus la respingerea cererii.
În toate cazurile, responsabilitatea revine judecătorului naţional care trebuie să fie pregătit pentru dialogul jurisdicţional. Reunirea între aceleaşi coperţi a tipologiilor esenţiale de respingere a trimiterilor preliminare nu îndrumă instanţele judecătoreşti la absenţa dialogului judiciar, ci oferă indicii cu privire la calitatea acestui dialog, esenţial pentru funcţionarea Uniunii Europene (şi pentru corecta aplicare a acestui drept în România).
Pretul nostru:
59.90 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
§ 1. Kononov c. Letonia.
Stare de fapt Vassili Kononov s-a născut în 1923, în Letonia. În 1940, Letonia a fost încorporată în U.R.S.S., iar Armata Roşie a asigurat stabilitatea zonei baltice. La 22 iunie 1941, Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică, iar înaintarea Armatei Germane (Wehrmacht) a forţat Armata Roşie să părăsească zona baltică. Vassili Kononov locuia lângă graniţă şi a plecat în Rusia odată cu retragerea Armatei Roşii.
În 1942, Kononov a fost recrutat în Armata Sovietică. În primul an a fost supus unui antrenament special pentru operaţiuni de sabotaj şi a învăţat să organizeze şi să conducă operaţiuni de tip comando, în spatele liniilor inamice. Ulterior, a fost promovat şi a devenit unul dintre liderii Partizanilor Roşii.
(...)
Pretul nostru:
35.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
59.00 Lei (RON) |
|