|
TRUFELE - O afacere profitabila pe termen lung (Autor: Dr. Ing. Ioana Tudor)
Descriere
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparţin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori şi arbuşti. Genul este întâlnit în emisfera de Nord, între 25 şi 60 grade latitudine în climat foarte diferit: tropical, mediteraneean, temperat sau temperat rece, continental sau continental rece.
În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite: nu au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai putin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.
Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mâncaruri, în cele mai extravagante restaurante.
Există şi o Bursă a trufelor în Italia, cât şi un muzeu în Franţa. Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferinţe, mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutarea de trufe în sezonul optim de recoltare, s-au organizat sindicate ş.a.
Există şi o Confreerie unde se acordă medalii culegătorilor, ce prezintă cele mai valoroase şi mai mari exemplare.
Trufele - o afacere profitabila pe termen lung
CUPRINS
1. Ce sunt trufele
2. Scurt istoric
3. Încadrarea sistematică
4. Etimologia trufelor
5. Importanţa economică şi alimentară 6. Morfologia
7. Nutriţia trufelor
8. Înmulţirea trufelor
9. Trufe –prezentare
9.1. Tuber melanosporum
9.2. Tuber aestivum
9.3. Tuber magnatum
9.4. Tuber brumale
9.5. Tuber macrosporum
9.6. Tuber mesentericum
9.7. Choiromyces meandriformis
9.8. Tuber rufum
9.9. Tuber rapaedorum
9.10. Tuber dryophilum
9.11. Tuber excavatum
9.12. Tuber fulgens
9.13. Tuber puberulum
9.14. Tuber maculatum
9.15. Hydnotria tulasnei
10. Recoltarea trufelor din natură
10. 1. Metode de recoltare
10. 2. Specii de arbori trufieri
10. 3. Despre dresajul câinilor şi rase
11. Cultura trufelor poate fi o afacere pe termen lung
11. 1. Alegerea terenului
11. 2. Alegerea esenţelor trufiere
11. 3. Plantarea speciilor trufiere
11. 4. Măsuri de menţinere a condiţiilor de mediu
11. 5. Recoltarea trufelor
12. Ambalarea şi conservarea
13. Reţete culinare cu trufe
14. Prezentare de conserve şi diferite esenţe de trufe
Glosar de termeni
BIBLIOGRAFIE
BIBLIOGRAFIE
- Eliade Eugenia, Toma M., 1971, Ciuperci, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;
- Paolocci Fr., Rubini A., Claudia Riccioni, Arcioni S., 2006, Reevaluation of the life Cycle of Tuber magnatum, Appl. And Envir. Microb., pag. 2390-2393;
- Sălăgeanu Gh., Sălăgeanu Anişoara, 1985, Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România, Editura CERES, Bucureşti;
- Tudor Ioana, 1996, Ciuperci şi preparate culinare cu ciuperci, Editura Ştiinţifică, Bucureşti;
- Tudor Ioana, 1999, Preparate şi conserve vegetariene din ciuperci, Editura Tehnică, Bucureşti.
Titlul cartii: |
TRUFELE - O afacere profitabila pe termen lung
|
Numele autorului/lor: |
Dr. Ing. Ioana Tudor
|
Editura: |
Nomina Lex
|
Data aparitiei: |
2010
|
Numar de pagini: |
167
|
ISBN: |
978-606-8153-08-7
|
Format: |
A5
|
Tip coperta: |
Necartonata, laminata, lucioasa
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
20
|
Formatul de livrare: |
Cartea se livreaza numai in format tiparit
|
|
Structurată pe parcursul a 15 capitole, lucrarea de fata reprezintă un adevărat manual de cultivare a ciupercilor care nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui cultivator din România. Lucrarea prezintă, pe înţelesul tuturor, tehnologiile de cultivare pentru cinci specii de ciuperci comestibile: Champignon (Agaricus), Ciuperca termofilă, Ciuperca lui Dumnezeu, Pleurotus si Ciuperca parfumată.
Pretul nostru:
23.00 Lei (RON)
|
|
Structurata pe parcursul a 7 capitole, prezenta lucrare este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. in tara noastra, cu actualizare la zi, ce va raspunde problemelor cultivatorilor cu suprafete restranse, in sistem clasic sau celor cu ciupercarii intensive.
Pretul nostru:
22.00 Lei (RON)
|
|
Cartea cuprinde cca. 400 retete culinare atat pentru gospodine incepatoare, cat si pentru cele avansate, de la salate, aperitive, supe, ciorbe, mancaruri si pana la deserturi; preparate usoare si diversificate, cu ciuperci cultivate dar si din flora spontana precum bureti, hribi, zbarciogi, galbiori, hulubite s.a. De asemenea, cartea cuprinde peste 50 de retete de conserve!
Pretul nostru:
17.00 Lei (RON)
|
|
MOMENTAN, ACEASTA CARTE NU ESTE PE STOC!
IOANA TUDOR - MICROENCICLOPEDIE ILUSTRATA: Ciupercile din flora spontana a Romaniei - Manualul culegatorului si consumatorului autohton - Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei - Editura GRAMEN, 2010-2011.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obţine în condiţii sterile de laborator şi care, plasat într-un microclimat optim, poate reproduce ciuperca din care a provenit: specia, tulpina sau hibridul respectiv.
Încă din anul 1588 ne-au rămas referinţe scrise despre specialişti ce şi-au pus întrebări asupra ciupercilor şi mai ales a modului lor de înmulţire. În anul 1925 în Olanda, Haarten este specialistul ce a introdus noţiunea de miceliu.
În ţara noastră primul miceliu s-a produs în sistem clasic pe gunoi de cabaline sau pe compost, în cilindri de sticlă de unde, după incubare, era scos sub formă de role, ambalat şi expediat în vederea însămânţării. Pentru a fi însămânţat se mărunţea şi se amesteca cu compostul. După anul 1977 s-a trecut şi în ţara noastră la producerea industrială a miceliului pe seminţe de cereale (orz, grâu) sau aşa-zisul miceliu granulat.
Această carte este prima lucrare integrală de acest fel din ţara noastră, cu referire directă la producerea miceliului comercial de ciuperci comestibile şi medicinale dar şi cu descrierea şi a celorlalte etape intermediare până la obţinerea acestuia: prelevare de ţesut, recoltare de spori, factorii care influenţează creşterea miceliului, preparare de medii de cultură sau de laborator, inocularea şi transferul miceliului pe mediul de cultură, obţinere de culturi pure, de inocul ş.a.
În cadrul etapelor producerii miceliului de ciuperci se face distincţie între două faze: faza nesterilă şi faza sterilă de lucru. În ultimii 80 ani tehnologia de producere a miceliului s-a perfecţionat continuu, trecând de la utilizarea cerealelor, la suport lignicol, artificial şi până la miceliu lichid.
Miceliul se obţine într-un laborator, unde se lucrează în condiţii foarte stricte de igienă şi de aici a decurs şi înlocuirea lucrărilor manuale cu automatizare şi intervenţie umană minimă. Sunt prezentate şi consecinţele unei igiene precare, adică apariţia unor ciuperci facultativ parazite şi saprofite cele mai răspândite pe suportul de creştere al miceliului comercial, ce produc mucegaiuri de diverse culori: verde, roşu, galben, negru, alb, carmin, orange, precum şi prevenirea şi combaterea acestora.
Alături de tehnologia de obţinere a miceliului în sistem intensiv este abordată pentru prima dată şi metoda obţinerii miceliului în sistem gospodăresc sau casnic, pentru amatorii şi iubitorii de ciuperci.
Prezenta lucrare se doreşte a trage şi un semnal de alarmă ce s-ar putea să ajungă la cunoştinţa investitorilor, precum că în ţara noastră nu există o Staţie de produs miceliu comercial cu tehnologie de ultimă generaţie.
Lucrarea cuprinde 7 capitole, ultimul fiind dedicat descrierii şi prezentării principalelor tulpini şi hibrizi de ciuperci cultivate ca specii comestibile şi/sau medicinale. S-au prezentat hibrizi din 5 specii de Agaricus, din 10 specii de Pleurotus, alături de Lentinus edodes sau shiitake şi din alte aproape 20 de specii de ciuperci, cu provenienţă din diferite ţări europene, asiatice sau americane.
Pretul nostru:
39.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
PASTRAREA IN STARE PROASPATA A PRODUSELOR HORTICOLE
Pastrarea consta intr-un ansamblu de operatii efectuate pentru mentinerea calitatii produselor pe un anumit interval de timp, caracteristic fiecarei specii, in vederea prelungirii duratei de consum. Depozitarea este faza tehnologica de mentinere adapostita intr-un spatiu inchis, a produselor recoltate o anumita perioada de timp.
Capacitatea de pastrare este insusirea unui produs de a-si mentine calitatea dupa recoltare. Durata de pastrare este perioada in care produsul isi mentine calitatea proprie consumului in stare proaspata, in anumite conditii de mediu.
Pastrarea produselor horticole in stare proaspata poate fi:
- temporara (...)
- prelungita un interval de timp mai scurt sau mai lung (...)
Pretul nostru:
17.50 Lei (RON)
|
|
Soiurile de arbori de selecţie cel mai frecvent se înmulţesc vegetativ, deoarece proprietăţile soiului nu se transmit în totalitate prin sămânţă. Efectul de pierdere a proprietăţilor soiului depinde şi de la faptul, că multe soiuri fructifere se polenizează numai cu ajutorul altor soiuri.
De aceea fiece floare, şi respectiv fiece fruct are seminţe şi proprietăţi diferite. Dar dacă este necesar de a păstra proprietăţile unui soi anume, atunci este necesar ca acesta să fie înmulţit anume prin metoda vegetativă. Altoirea, în esenţă, nu este altceva decât înmulţirea vegetativă. Altoiul nu se plantează în sol, ci se ataşează la portaltoi.
Acest sistem de înmulţire a fost dezvoltat şi din considerentul, că arborele cu fructe frumoase şi gustoase nu se va dezvolta bine în mod obligatoriu. Pomul altoit însă constă, cel puţin, din două plante diferite, care îşi completează reciproc proprietăţile. Astfel devine posibilă combinarea creşterii viguroase a portaltoiului cu calităţile bune ale fructelor altoiului, cu scopul de a primi un pom sănătos cu fructe calitative.
Pretul nostru:
10.00 Lei (RON)
|
|
În afară de producţia de carne, ficat gras şi puf, fermierii pot lua în calcul şi varianta de a se orienta spre creşterea gâştelor de reproducţie şi producerea de boboci vii, la o mare căutare pe piaţa din România care în prezent este dominată de bobocii de gâscă din import (în special Ungaria şi Italia), vânduţi către cumpărătorii finali în acest moment la preturi de 20-25 lei/boboc de o zi. În acest caz un mare avantaj îl reprezintă şi durata mai mare de timp în care păsările sunt apte pentru reproducţie (4-5 ani sau chiar mai mult, comparativ cu găinile sau curcile de reproducţie, de exemplu, care trebuie înlocuite după un an).
Pretul nostru:
29.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Produse pentru comparatie
Pretul nostru: 20.00 Lei (RON)
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
20.00 Lei (RON) |
|