|
Nucul, Alunul, Migdalul | Autor: Vasile Cociu (Editia a II-a)
Descriere
Nucul, alunul si migdalul, aceasta trinitate vegetala, a fost alaturi de om de-a lungul evolutiei sale biologice, asigurand prin fructele lor un element vital: proteina.
Acum se stie ca doar soia depaseste continutul in substante proteice al celor trei plante pomicole.
Apreciem ca marele public, iubitorii de pomi, vor gasi si alte date favorabile pentru a le indragi si a contribi la extinderea lor.
Cartea de fata sintetizeaza cunostintele acumulate de distinsi cercetaori din statiunile experimentale pomicole si de la catedrele de invatamant superior, specialisti in domeniul nuciculturii din Romania, caraora le multumim si pe aceasta cale pentru pasiunea dedicata nucului, alunului si migdalului.
Vasile Cociu
1. Nucul, una dintre cele mai vechi specii pomicole, are o importanta economica si sociala deosebita, datorita valorii alimentare a fructelor sale, calitatii superioare a lemnului, posibilitatii de a folosi toate organele pomului (frunze, scoarta, coji, lastari) ca izvor de materie prima pentru industria chimica, farmaceutica, ca specie decorativa si cu valoare ecoameliorativa de mare efect. (...)
2. In Romania, alunul se gaseste in stare spontana si cultivata. Corylus avellana ocupa suprafete insemnate in biocenozele de tip Querceto-Fagetae din zona dealurilor si muntilor, mai ales in Oltenia, Banat, Maramures si Dobrogea. (...)
3. Migdalul apartine grupului de culturi nucifere si prezinta o importanta deosebita in alimentatie datorita multiplelor sale intrebuintari si multiplelor componente chimice ale fructelor. (...)
Titlul cartii: |
Nucul, Alunul, Migdalul | Autor: Vasile Cociu (Editia a II-a)
|
Numele autorului/lor: |
Vasile Cociu
|
Editura: |
M.A.S.T.
|
Data aparitiei: |
2011
|
ISBN: |
978-973-1822-77-8
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
12
|
3
by Agricultura, 16 Oct 2012
Nucul, Alunul, Migdalul | Autor: Vasile Cociu (Editia a II-a)
12.00 Lei (RON)
Culturile nucifere reprezintă o parte deosebit de importantă a pomiculturii moldoveneşti.
Relansarea filierei culturilor nucifere în baza unui sortiment nou, a tehnologiilor de producere şi
procesare a producŃiilor nucifere pe principii modernizante poate genera valori noi, provocînd un
impact important din punct de vedere economic, social, politic. Realizarea problemei în cauză
conduce la formarea unei branşe de export permanent, astfel stabilizînd venitul de valută în Ńară.
Efectul economic general de la cultivarea speciilor nucifere este cu mult mai mare decît la alte
culturi agricole, deoarece produsul finit este reprezentat de nuci uscate, care nu cer cheltuieli
serioase adăugătoare atît pentru păstrare, cît şi pentru transportare. Realizarea programului va
permite crearea locurilor noi de muncă atît în domeniul rural, cît şi în cel de tip orăşenesc datorită
apariŃiei noilor unităŃi de prelucrare a producŃiei nucifere.
|
MOMENTAN, ACEASTA CARTE NU ESTE PE STOC!
IOANA TUDOR - MICROENCICLOPEDIE ILUSTRATA: Ciupercile din flora spontana a Romaniei - Manualul culegatorului si consumatorului autohton - Ghid de identificare a peste 300 de specii de ciuperci comestibile si otravitoare de pe teritoriul Romaniei - Editura GRAMEN, 2010-2011.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
Apicultura (din lat. apis care înseamnă albină) este o ramură a zootehniei care studiază biologia şi tehnologia creşterii şi exploatării albinelor, în scopul obţinerii de producţii apicole ridicate şi a sporirii producţiei de seminţe la plantele agricole entomofile. Datorită particularităţilor biologice specifice, albinele furnizează omului importante produse, iar prin acţiunea de polenizare încrucişată a plantelor entomofile asigură însemnate sporuri de producţie la multe culturi agricole.
Pretul nostru:
43.00 Lei (RON)
|
|
Carnea şi ouăle de prepeliţa, fiind recunoscute pentru efectele benefice din punct de vedere medical, dar şi al gustului foarte bun, au ajuns să fie extrem de solicitate pe piaţa mondială. Indiferent din ce colţ al lumii eşti şi indiferent de zona în care locuieşti, sau ai vrea să fii şi să-ţi pui temelia unui bussines, creşterea prepeliţelor este una dintre acele afaceri pe care le puteţi demara şi dezvolta cu eforturi minime.
Pretul nostru:
34.00 Lei (RON)
|
|
Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obţine în condiţii sterile de laborator şi care, plasat într-un microclimat optim, poate reproduce ciuperca din care a provenit: specia, tulpina sau hibridul respectiv.
Încă din anul 1588 ne-au rămas referinţe scrise despre specialişti ce şi-au pus întrebări asupra ciupercilor şi mai ales a modului lor de înmulţire. În anul 1925 în Olanda, Haarten este specialistul ce a introdus noţiunea de miceliu.
În ţara noastră primul miceliu s-a produs în sistem clasic pe gunoi de cabaline sau pe compost, în cilindri de sticlă de unde, după incubare, era scos sub formă de role, ambalat şi expediat în vederea însămânţării. Pentru a fi însămânţat se mărunţea şi se amesteca cu compostul. După anul 1977 s-a trecut şi în ţara noastră la producerea industrială a miceliului pe seminţe de cereale (orz, grâu) sau aşa-zisul miceliu granulat.
Această carte este prima lucrare integrală de acest fel din ţara noastră, cu referire directă la producerea miceliului comercial de ciuperci comestibile şi medicinale dar şi cu descrierea şi a celorlalte etape intermediare până la obţinerea acestuia: prelevare de ţesut, recoltare de spori, factorii care influenţează creşterea miceliului, preparare de medii de cultură sau de laborator, inocularea şi transferul miceliului pe mediul de cultură, obţinere de culturi pure, de inocul ş.a.
În cadrul etapelor producerii miceliului de ciuperci se face distincţie între două faze: faza nesterilă şi faza sterilă de lucru. În ultimii 80 ani tehnologia de producere a miceliului s-a perfecţionat continuu, trecând de la utilizarea cerealelor, la suport lignicol, artificial şi până la miceliu lichid.
Miceliul se obţine într-un laborator, unde se lucrează în condiţii foarte stricte de igienă şi de aici a decurs şi înlocuirea lucrărilor manuale cu automatizare şi intervenţie umană minimă. Sunt prezentate şi consecinţele unei igiene precare, adică apariţia unor ciuperci facultativ parazite şi saprofite cele mai răspândite pe suportul de creştere al miceliului comercial, ce produc mucegaiuri de diverse culori: verde, roşu, galben, negru, alb, carmin, orange, precum şi prevenirea şi combaterea acestora.
Alături de tehnologia de obţinere a miceliului în sistem intensiv este abordată pentru prima dată şi metoda obţinerii miceliului în sistem gospodăresc sau casnic, pentru amatorii şi iubitorii de ciuperci.
Prezenta lucrare se doreşte a trage şi un semnal de alarmă ce s-ar putea să ajungă la cunoştinţa investitorilor, precum că în ţara noastră nu există o Staţie de produs miceliu comercial cu tehnologie de ultimă generaţie.
Lucrarea cuprinde 7 capitole, ultimul fiind dedicat descrierii şi prezentării principalelor tulpini şi hibrizi de ciuperci cultivate ca specii comestibile şi/sau medicinale. S-au prezentat hibrizi din 5 specii de Agaricus, din 10 specii de Pleurotus, alături de Lentinus edodes sau shiitake şi din alte aproape 20 de specii de ciuperci, cu provenienţă din diferite ţări europene, asiatice sau americane.
Pretul nostru:
39.00 Lei (RON)
|
|
Ar fi inutil sa se incerce datarea, chiar si aproximativa a inceputurilor pomiculturii, pentru ca insasi Geneza atesta simultaneitatea aparitiei pe pamant a omului si a pomilor fructiferi!
Marul descris acolo, nu pare nici pe departe a fi unul paduret, pentru ca, altfel, n-ar fi exercitat atata atractie asupra stramosului nostru Adam. Este incontestabil faptul ca inca din timpuri foarte indepartate omul a inceput sa actioneze constient pentru perpetuarea, imbunatatirea insusirilor si inmultirea exemplarelor de pomi fructiferi. Zestrea Genetica a speciilor care, in linii mari, se mentine aceeasi, nu este insa opera noastra a pamantenilor care abia am invatat s-o descifram.
(...)
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Prunul comun sau prunul de gradina (Prunus domestica) - mai este cunoscut si sub denumirea de prunul vanat - s-a format se pare, in sudul Europei sau vestul Asiei, dar creste si semisalbatic in zona Balcanilor si in unele tari mediteraneene.
Caracterele si insusirile cele mai evidente ale prunului comun sunt rezultatul conditiilor de mediu pe care specia le-a acumulat, asimilat de-a lungul timpului. Cresterea rapida a prunului si intrarea lui pe rod la o varsta relativ tanara, precum si tendinta multor soiuri de a forma ramuri anticipate, se explica prin influenta unor conditii de temperatura si umiditate ridicate. Lastarii lungi si subtiri dovedesc conditii de lumina insuficienta, iar lipsa de pubescenta a lastarilor si frunzelor pe partea inferioara, pozitia pendenta a frunzelor, pedunculul lung si subtire, pielita subtire acoperita cu pruina s.a. sunt manifestari de adaptare in vederea eliminarii de catre planta (prin scuturare) a excesului de apa pe care-l provoaca ploile abundente.
Prunul comun este o specie polimorfa, printr-un numar mare (peste 2000) de soiuri cultivate, are foarte mari posibilitati de adaptare, fiind raspandit pe arealuri intinse, in cuprinsul continentului european. Limita nordica de cultura este paralela 56-57 grade.
(...)
Pretul nostru:
11.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Parul este o specie pomicola importanta deoarece fructele sale intrunesc calitati gustative si nutritive mult apreciate de consumatori. Dupa opinia multora dintre acestia, perele de consum sau de desert cum se mai numesc, au o savoare superioara merelor. De asemenea, perele sunt mai zemoase si contin mai mult suc.
Cele mai apreciate soiuri pentru consum in stare proaspata au consistenta pulpei asemanatoare untului (de unde provine si cuvantul frantuzesc "beurre", care insoteste denumirea multor soiuri).
Aportul caloric pe care il aduce consumul de pere are o importanta mare, deoarece in 100 g fructe, se gasesc 10-20 g hidrati de carbon care dau organismului intre 40 si 80 calorii.
In ceea ce privste durata de viata a pomilor, parul este mai longeviv comparativ cu marul, si are tendinta sa fructifice spur si sa formeze chiar mai multe flori in inflorescente.
Gutuiul a fost cultivat din timpuri indepartate in tarile cu climat blandde pe tarmurile Mediteranei si din Asia.
Considerat "marul de aur" al grecilor si al romanilor, gutuia constituie simbolul fertilitatii, datorita probabil rodniciei ce caracterizeaza aceasta specie. Dupa aparitia soiurilor de mere si pere cu calitati gustative mai bune, consumul in stare proaspata a gutuilor s-a diminuat considerabil, preferandu-se in zilele noastre gutuile prelucrate.
Pretul nostru:
11.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Produse pentru comparatie
Pretul nostru: 12.00 Lei (RON)
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
12.00 Lei (RON) |
|