- Code: 978-606-591-849-8
- Producator: Editura Universitara
Increderea publica si respectul pentru sistemul juridic sunt garantiile eficientei acestuia. Comportamentul judecatorilor, al procurorilor, al altor actori ai instantelor si parchetelor in activitatile lor profesionale este esential pentru credibilitatea sistemului judiciar. Cu toate acestea, independenta judecatorilor nu este o prerogativa sau un privilegiu acordat in interesul lor propriu, ci o garantie in interesul suprematiei dreptului si al celor care cauta si cer dreptate, al egalitatii cetatenilor in fata justitiei.
Pe de alta parte, in calitatea lor de cetateni, magistratii se bucura de drepturile si libertatile fundamentale protejate, mai ales, de Conventia europeana a drepturilor omului, neputand trai izolati în societate. Cum în Romania jurisprudenta in domeniu este putin cunoscuta, prezentul volum cuprinde o selectie de hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, cu aspecte legate de dreptul la respectarea vietii private si de familie, libertatea de gandire, de constiinta si de religie, libertatea de exprimare a magistratilor, procesul echitabil si procedurile disciplinare declansate împotriva acestora, independenta si impartialitatea instantelor, culegerea fiind destinata în primul rand magistratilor, deopotriva judecatori sau procurori, dar si publicului larg, ispitit in acest sens zilnic, prin dezbateri interminabile si superficiale, desfasurate pe aproape toate canalele de televiziune si in presa scrisa.
Echipa care a contribuit la realizarea acestui volum este formata din studenti, care au realizat traducerea cauzelor, supervizati de coordonatorul lucrarii. Acestia au fost participanti si adversari in cadrul concursului „Fiat Justitia”, editia din 2013; concursul national de pledoarii de drepturile omului „Fiat Justitia”, aflat in acest an la cea de-a IX-a editie, este organizat de Universitatea Petru Maior din Targu Mures, in parteneriat cu Editura Universitara si Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene (ARDAE).
Titlul cartii: | Magistratii si instantele judecatoresti in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. Hotarari relevante |
---|---|
Numele autorului/lor: | Dragos Calin - Coordonator |
Editura: | Universitara |
Data aparitiei: | 2013 |
Numar de pagini: | 457 |
ISBN: | 978-606-591-849-8 |
Tip coperta: | Brosata |
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): | 40 |
Formatul de livrare: | Carte in format tiparit |
Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia altor profesii juridice, Editia I, 2013 | Autor: Dragos CalinCele trei volume: 1. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia organizarii judiciare; 2. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia statutului judecatorilor si procurorilor; 3. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia altor profesii juridice (avocati, notari, consilieri juridici, executori judecatoresti, mediatori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea), reunesc pentru prima oara impreuna jurisprudenta instantei de contencios constitutional cu referire la organizarea judiciara si statutul profesiilor juridice. Statutul magistratilor urmareste sa asigure competenta, independenta si impartialitatea pe care, in mod legitim, orice persoana le asteapta de la instante si de la fiecare judecator caruia ii este incredintata apararea drepturilor sale, dar si stabilitatea procurorilor. In acelasi timp, organizarea judecatoreasca asigura independenta instantelor si a judecatorilor, conditie obligatorie pentru existenta statului de drept si garantia fundamentala a unui proces echitabil, puterea judecatoreasca fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali, egali ca importanta, ai statului de drept, alaturi de legislativ si executiv. Aceasta independenta trebuie sa existe in raport cu societatea, in general, dar si cu partile din orice litigiu asupra caruia judecatorii trebuie sa se pronunte. In plus, profesia de avocat se desfasoara dupa reguli stabilite prin lege, in scopul asigurarii unei asistente juridice calificate, cei care doresc sa practice aceasta profesie fiind datori sa respecte legea si sa accepte regulile impuse de aceasta. Un astfel de proiect este extrem de util pentru toate profesiile juridice, prin prisma informatiilor furnizate, urmarind pe rand framantarile si solutiile Curtii Constitutionale, respectarea statului de drept si a coordonatelor dreptului la un proces echitabil, una dintre componentele principiului asigurarii preeminentei dreptului intr-o societate democratica. Selectia a fost realizata de Dragos Calin, judecator, Curtea de Apel Bucuresti, proiectul fiind sprijinit de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.
Pretul nostru:
35.00 Lei (RON)
|
|
Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia organizarii judiciare, 2013Cele trei volume: 1. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia organizarii judiciare; 2. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia statutului judecatorilor si procurorilor; 3. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia altor profesii juridice (avocati, notari, consilieri juridici, executori judecatoresti, mediatori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea), reunesc pentru prima oara impreuna jurisprudenta instantei de contencios constitutional cu referire la organizarea judiciara si statutul profesiilor juridice. Statutul magistratilor urmareste sa asigure competenta, independenta si impartialitatea pe care, in mod legitim, orice persoana le asteapta de la instante si de la fiecare judecator caruia ii este incredintata apararea drepturilor sale, dar si stabilitatea procurorilor. In acelasi timp, organizarea judecatoreasca asigura independenta instantelor si a judecatorilor, conditie obligatorie pentru existenta statului de drept si garantia fundamentala a unui proces echitabil, puterea judecatoreasca fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali, egali ca importanta, ai statului de drept, alaturi de legislativ si executiv. Aceasta independenta trebuie sa existe in raport cu societatea, in general, dar si cu partile din orice litigiu asupra caruia judecatorii trebuie sa se pronunte. In plus, profesia de avocat se desfasoara dupa reguli stabilite prin lege, in scopul asigurarii unei asistente juridice calificate, cei care doresc sa practice aceasta profesie fiind datori sa respecte legea si sa accepte regulile impuse de aceasta. Un astfel de proiect este extrem de util pentru toate profesiile juridice, prin prisma informatiilor furnizate, urmarind pe rand framantarile si solutiile Curtii Constitutionale, respectarea statului de drept si a coordonatelor dreptului la un proces echitabil, una dintre componentele principiului asigurarii preeminentei dreptului intr-o societate democratica. Selectia a fost realizata de Dragos Calin, judecator, Curtea de Apel Bucuresti, proiectul fiind sprijinit de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.
Pretul nostru:
35.00 Lei (RON)
|
|
Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia statutului judecatorilor si procurorilor, 2013 | Autor: Dragos CalinCele trei volume: 1. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia organizarii judiciare; 2. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia statutului judecatorilor si procurorilor; 3. Decizii relevante ale Curtii Constitutionale in materia altor profesii juridice (avocati, notari, consilieri juridici, executori judecatoresti, mediatori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea), reunesc pentru prima oara impreuna jurisprudenta instantei de contencios constitutional cu referire la organizarea judiciara si statutul profesiilor juridice. Statutul magistratilor urmareste sa asigure competenta, independenta si impartialitatea pe care, in mod legitim, orice persoana le asteapta de la instante si de la fiecare judecator caruia ii este incredintata apararea drepturilor sale, dar si stabilitatea procurorilor. In acelasi timp, organizarea judecatoreasca asigura independenta instantelor si a judecatorilor, conditie obligatorie pentru existenta statului de drept si garantia fundamentala a unui proces echitabil, puterea judecatoreasca fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali, egali ca importanta, ai statului de drept, alaturi de legislativ si executiv. Aceasta independenta trebuie sa existe in raport cu societatea, in general, dar si cu partile din orice litigiu asupra caruia judecatorii trebuie sa se pronunte. In plus, profesia de avocat se desfasoara dupa reguli stabilite prin lege, in scopul asigurarii unei asistente juridice calificate, cei care doresc sa practice aceasta profesie fiind datori sa respecte legea si sa accepte regulile impuse de aceasta. Un astfel de proiect este extrem de util pentru toate profesiile juridice, prin prisma informatiilor furnizate, urmarind pe rand framantarile si solutiile Curtii Constitutionale, respectarea statului de drept si a coordonatelor dreptului la un proces echitabil, una dintre componentele principiului asigurarii preeminentei dreptului intr-o societate democratica. Selectia a fost realizata de Dragos Calin, judecator, Curtea de Apel Bucuresti, proiectul fiind sprijinit de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.
Pretul nostru:
35.00 Lei (RON)
|
|
Libertatea de exprimare. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva RomanieiCOLECTIV AUTORI: Vasile Bozesan - Coordonator Dragos Calin Ionut Militaru Roxana-Maria Calin Mihaela Vasiescu Lavinia Circiumaru Anamaria Lucia Zaharia Paula-Andrada Cotovanu Florin Mihaita Cristina Radu Costel Cristinel Ghigheci Victor Horia Dimitrie Constantinescu Irina Alexandra Neagu Beatrice Ramascanu Alexandra Lancranjan
Pretul nostru:
30.00 Lei (RON)
|
|
O viata de judecator. The life of a judge | Autor: Ion TurcuSTOC VARIABIL! O viata de judecator apare la jumatate de secol de la absolvirea Facultatii de drept a Universitatii Babes-Bolyai de catre autor, Profesorul Ion Turcu. Despre oameni, evenimente, trairi, pe alocuri despre frumusetile procedurii. Adevar nedichisit. Credem ca aceasta carte ar trebui sa fie bibliografie pentru etica si deontologia viitorilor judecatori. Dr. Andrei Savescu STOC VARIABIL!
Pretul nostru:
25.00 Lei (RON)
|
|
Romania and the International Court of Justice | Autor: Bogdan AurescuRomania are un atasament ferm pentru dreptul international, avand in vedere ca respectarea acestuia constituie un element central al politicii externe a Romaniei. Pentru o tara precum Romania, folosirea principiilor, conceptelor si instrumentelor de drept international este menita nu doar sa consolideze dimensiunea etica a conduitei statului in cadrul relatiilor internationale si, prin urmare, statul de drept pe plan international, ci si sa maximizeze eforturile pentru atingerea celor mai importante obiective nationale. De asemenea, exista un numar semnificativ de juristi romani care au contribuit in mod substantial la dezvoltarea jurisdictiilor internationale. Recurgerea la jurisdictiile internationale este, asadar, o consecinta fireasca: Romania are o istorie lunga de contacte cu si sprijin pentru aceasta dimensiune esentiala a dreptului international, din perioada interbelica. Dr. Bogdan Aurescu
Pretul nostru:
30.00 Lei (RON)
|
|
Calauza juristului. Cereri si actiuni in justitie. Editia a 5-a, Oct. 2014EXTRAS: Încă de la prima sa apariţie, în anul 1956, Călăuza juristului s-a dorit a fi o punte de legătură între teorie şi practică. Eminentul profesor Tudor Popescu împreună cu discipolul său, profesorul Dumitru Florescu, reputat jurist şi făuritor de cărţi, au reuşit să realizeze, în câteva sute de pagini, un ghid prin labirintul de legi şi proceduri pentru cei aflaţi la început de drum în profesia de jurist, când teoria din facultate s-a vădit a nu fi întotdeauna suficientă pentru exercitarea la un standard rezonabil de calitate a profesiei juridice alese. Ulterior anului 1989, fiecare colectiv de autori ai lucrării, coordonaţi de profesorul Dumitru Florescu în demersul de reeditare, a actualizat cu rigoare numeroasele, foarte numeroasele modificări legislative, urmărind şi reuşind nu doar simpla reactualizare a normei legale, ci şi raportarea acesteia la procesul concret aplicativ specific diferitelor ramuri ale profesiei de jurist. Lucrarea, în forma actuală, constituie atât o continuare a operei începute cu peste jumătate de secol în urmă, cât şi o viziune contemporană, nu doar analitică, ci şi aplicativă, asupra normelor de drept naţional raportate la normele dreptului european, în concordanţă cu statutul României de stat membru al Uniunii Europene, începând cu anul 2007.
Pretul nostru:
199.00 Lei (RON)
|
|
Convinge judecatorul. Tehnica si arta convingerii instantei | Autor: Toni NeacsuSTOC 0 EXTRAS: ... avocatul trebuie să vorbească eficient în fata instantei. Pretoriul a suferit transformări esentiale în epoca modernă. A apus vremea pledoariilor ample, exercitiilor oratorice emoționante si înfruntărilor dure pe tărâmul măiestriei lingvistice pentru captarea bunăvointei auditorului. Procesele actuale sunt tehnice, extrem de profesionalizate, iar judecătorii nu mai sunt simplii martori ai desfăsurării teatrale a avocatilor. Salile de judecată care au fost martorele pledoariilor celebre ce ne sunt prezentate ca modele la scoală au suferit transformări radicale. Mai întâi, a dispărut juriul. În acest moment decizia aparține exclusiv judecătorului, iar nevoile acestuia pentru a-si asuma o decizie sau alta sunt total diferite de cele ale unor nespecialisti. Apoi, pretoriul modern este afectat de o criză majoră a timpului. Desfăsurarea lucrurilor în sala de judecată are loc la o viteză mai mare, totul trebuie concentrat si uneori redus la esentă. Judecătorii si însusi mecanismul sistemului judiciar evoluează la viteze de neconceput altădată. (...)
Pretul nostru:
45.00 Lei (RON)
|
|
Atributiile politiei romane | Autor: Maria-Irina Grigore-Radulescu
Lucrarea tratează o problemă deosebit de interesantă şi actuală în peisajul stiintei dreptului, in general si a dreptului politienesc, in special.
Am în vedere faptul că, începând din anul 1990, organele polițieneşti din România au suferit serioase transformări, toate cu scopul final de a‐şi alinia activitatea la cerințele unor asemenea instituții într‐un stat de drept democratic.
Cercetarea ştiințifică în acest domeniu trebuie să răspundă la întrebarea daca aceste transformari au un rol pozitiv în activitatea instituției, pe de o parte, iar pe de altă parte, dacă ceea ce s‐a întreprins corespunde evolutiei fenomenului infractional si serioaselor cerinte pe care societatea românească le are fata de aceste organe.
Având în vedere că acest proces continuă, considerăm foarte importantă cercetarea realizată prin considerentele de mai sus şi ținând cont de contextul în care ea s‐a realizat. Adaug la aceasta un alt element pozitiv, anume acela că lucrarea a fost realizată nu de un specialist din interiorul sistemului, ci de un cadru didactic universitar, ceea ce da o culoare aparte acestei interesante cercetari.
Autoarea, abordând curajos această cercetare, a realizat o valoroasă mono‐ grafie a instituției poliției, folosind importantele izvoare cunoscute şi unele necunoscute şi a reuşit ca într‐o valoroasă lucrare să trateze în mod excelent tema propusă.
Lucrarea tratează, în capitolele ei, probleme referitoare la aspecte de ordin istoric, care sunt abordate cu o temeinicie lăudabilă, reuşind să ne demonstreze existența şi acțiunea acestor instituții de‐a lungul secolelor şi deceniilor.
Ceea ce mă determină să apreciez, în mod deosebit, calitatea lucrării este faptul că autoarea ne demonstrează un fapt cunoscut, anume acela că în România au existat valoroase organe polițieneşti care au făcut față cu succes problemelor interne, iar în plan extern erau recunoscute ca instituții de prestigiu.
Întâlnim în lucrare o bună demonstrație în legătură cu activitatea poliției în timpul regimului totalitar, apoi transformările care au avut loc după decembrie 1989 şi, ceea ce este mai important, analizarea structurilor şi atribuțiilor Poliției Române.
Toate problemele tratate sunt de o înaltă ținută ştiințifică, abordează în mod serios chestiunile de fond şi, ca un fir roşu, lucrarea este străbătută de dorința de a scoate în evidență noul, de a găsi soluții şi formulări care să conducă la perfecționarea activității poliției.
Subliniez o chestiune deosebit de interesantă, anume aceea că, temeinic, autoarea prezintă elemente de drept polițienesc comparat dintr‐un număr de state ale lumii, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Ungaria, Australia, Brazilia, Canada, China, Israel, Japonia, Republica Moldova, Norvegia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii.
Constat, de asemenea, că a fost tratat excelent capitolul referitor la atribuțiile Poliției Române în planul cooperării internaționale şi, ceea ce este foarte interesant, este modul în care au fost cercetate şi tratate activitățile Poliției Române în procesul misiunilor internaționale.
O altă concluzie de fond se referă la faptul că autoarea, în cursul cercetării şi elaborării lucrării, nu a părăsit niciun moment tema propusă şi, din contextul problematicilor complexe s‐a oprit şi a selectat în fiecare capitol atribuțiile instituției cercetate. Analizând această valoroasă lucrare, conchid că avem de‐a face cu o cercetare ştiințifică de calitate într‐un domeniu sensibil, neinvestigat suficient de literatura de specialitate şi foarte necesar în etapa actuală.
Prof. univ. dr. General locotenent (r)
ION SUCEAVĂ
Pretul nostru:
50.00 Lei (RON)
|
|
Opinii juridice in cauze penale controversate | Autor: Valerian CiocleiAceastă lucrare a apărut la propunerea dlui Profesor Dr. Valerian Cioclei, autor a numeroase cursuri şi lucrări pentru profesionişti, în trecut Director Editorial al C.H. Beck România. Lucrarea prezintă opinii juridice solicitate de case de avocatură şi entităţi juridice. Lucrarea prezintă într-o abordare strict juridică şi ştiinţifică opinia autorului asupra unor cauze penale interesante şi se adresează profesioniştilor. Opiniile exprimate au un profund caracter ştiinţific pentru problemele de drept invocate în cauzele respective, constituind un material didactic cu un pronunţat caracter practic. Dorinţa autorului, dar şi a Editurii este de a crea o dezbatere profesionistă asupra temelor abordate. Prin publicarea acestei lucrări Editura nu intenţionează realizarea unui curent de opinie privind persoanele şi instituţiile implicate. Editura C.H. Beck
Pretul nostru:
45.00 Lei (RON)
|