|
M`BOTE MONDELE! | BUNA ZIUA OMULE ALB! | Jurnal de calatorii si aventuri pe ECUATOR. Pe urmele lui Stanley si Mihai Tican Rumano
Descriere
Zair! O lume atrăgătoare şi pasionantă! Ceva ce nu am mai văzut! Am trăit altfel decât până atunci. Am văzut oameni diferiţi de noi, am studiat moravurile, obiceiurile, modul de a fi, de a gândi şi de a reacţiona al acestora. Am găsit o lume neobişnuită, am văzut peisage exotice, am făcut un salt în necunoscut.
Am trăit trecutul, prezentul şi viitorul laolaltă, pentru că Zairul este un pământ al contrastelor: contrast între negresele din mijlocul pădurii ecuatoriale pe jumătate acoperite cu un „pagne”, sfărâmând maniocul în faţa colibei primitive şi negresele elegante, cu tocuri înalte, încărcate de bijuterii, pensate şi fardate, purtând turbane sofisticate, unele conducând chiar un frumos şi strălucitor automobil, cu un aer dezinvolt... contrast între bătrânul „chef de village” vopsit pe faţă cu alb şi roşu, cu capul împodobit cu pene, îmbrăcat sumar, cu o pânză cu culori bizar combinate şi africanul purtând ochelari cu ramă groasă de baga, brăţară de aur, pantofi eleganţi şi un „abat coat”* de „haute couture”**... contrast între ritmurile barbare ale tam tamurilor şi grupurile muzicale interpretând muzică de Bach sau Mozart... contrast între cei ce împing cărucioarele „pousse pousse” şi cei ce nu se mai dau jos din Mercedesul „automatique” ultimul model, ultra sofisticat şi climatizat... contrast între vânătorii cu arc şi săgeţi din satele pierdute în adâncul pădurii ecuatoriale şi şoferii, mecanicii de locomotivă sau de vapor, medicii, inginerii şi profesorii zairezi pe care i am cunoscut pe parcursul a patru ani de convieţuire în Africa... contrast între bătrânul vrăjitor al satului, „guérisseur”*, folosind metode stranii, uneori periculoase şi crude, şi medicul autohton, devenit „l’homme en blanc”, aflat în faţa mesei de operaţii sub lumina puternică a proiectoarelor... contrast între satul din pădurea virgină şi oraşul modern.
La sat, viaţa se scurge lent, patriarhal, la fel ca acum câteva secole; la oraş găseşti o viaţă trepidantă, adaptată progresului modern, unde nimeni nu se mai miră când foloseşte trenul, automobilul, avionul, sau când citeşte ziarele locale... contrast între tam tamul străvechi şi mijloacele moderne de tele¬comunicaţii... contrast între sărăcăcioasele colibe şi uriaşele buildinguri moderne cu aer condiţionat... contrast între înălţimile înzăpezite ale munţilor şi adâncurile pădurii umede din preajma marilor lacuri şi a ecuatorului... contrast între omul din junglă care nu crede decât în forţele naturii atotstăpânitoare şi credinciosul ce cântă sub înaltele bolţi ale răcoroaselor biserici sau catedrale ce uimesc prin arhitectura şi mărimea lor... contrast între casca colonială şi pălăria de leopard – însemnul autorităţii pe aceste pământuri.
Apă, pădure, fiinţe, totul concură pentru a face din Zair un pământ al genezei. După patru ani trăiţi printre oamenii acestei ţări uriaşe, bogate şi plină de farmec, am înţeles că există posibilitatea conlucrării depline între oameni, indiferent de rasă, religie sau culoare.
CUPRINS
Dedicaţie; în memoria scriitorului Vintilă Corbul - pag. 5
În loc de prefaţă, de prof. ing. Alexandra – Victoria Sandu - pag. 9
Zair – Oameni şi locuri - pag. 13
14 septembrie 1974 - pag. 14
Mbandaka - pag. 20
Excursie la Ingende - pag. 33
Satul de pescari Wengi - pag. 47
Vine prima vacanţă. - pag. 54
Profesionalism şi aventuri pe Ecuator, de ing. Sandu Alexandru - pag. 58
Sâmbătă 1 noiembrie 1975, Mbandaka – regiunea Ecuator - pag. 58
Lacul Tumba - pag. 71
Un generator de curent în mijlocul pădurii ecuatoriale - pag. 71
Şi a fost lumină... electrică - pag. 83
La vânătoare cu pigmeii - pag. 88
Furtună pe lacul Tumba - pag. 94
Cu barca cu motor la Lacul Paku, pe urmele lui Bula Matari - pag. 100
Invazie de furnici la Basankusu - pag. 108
La vânătoare de crocodili - pag. 129
Ambuscada canibalilor la Karawa - pag. 137
Cu vaporul pe Congo: de la Lisala la Mbandaka - pag. 153
Pe urmele lui Bula Matari: La Kisangani şi pescarii wageni - pag. 167
La vânătoare în mlaştinile Oubangui – Giri - pag. 179
Turneu de inspecţie tehnică la şcolile din regiunea Ecuator - pag. 193
Recepţia definitivă la „Şcoala cu termite” – Basankusu - pag. 193
Cu piroga cu motor pe râul Tshuapa până în rezervaţia Salonga - pag. 205
Misiune prioritară la şcoala secundară de la Inongo incendiată de un trăsnet - pag. 216
La vânătoare cu pigmeii Batwa pe malul râului Lambamba - pag. 221
În misiune la Kinshasa şi la Brazaville: Excursie în pădurea Ituri, la vulcanul Ruwenzori şi la Bukavu - pag. 231
De La Kisangani la Bukavu: vânătoare cu pigmeii în pădurea Ituri, vulcanul Ruwenzori şi Lacul Kivu - pag. 239
Sfârşit de contract şi pregătiri de plecare - pag. 250
Bibliografie - pag. 259
Titlul cartii: |
M`BOTE MONDELE! | BUNA ZIUA OMULE ALB! | Jurnal de calatorii si aventuri pe ECUATOR. Pe urmele lui Stanley si Mihai Tican Rumano
|
Numele autorului/lor: |
Sandu Alexandru
|
Editura: |
Universitara
|
Data aparitiei: |
2009
|
Numar de pagini: |
259
|
ISBN: |
978-973-749-679-9
|
Tip coperta: |
Brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
30
|
Formatul de livrare: |
Carte in format tiparit
|
|
Folosindu-se de puterea ocultă a Ordinului Cavalerilor Templieri, care influenţează deciziile multor personaje implicate – ce fac parte din guvernele întregii lumi – exploatând slăbiciunile şi orgoliile unor slujitori ai Bisericii, Forţele Răului pun stăpânire pe relicva sfântă. Au nevoie de ea pentru a înfăptui suprema blasfemie: din picăturile de sânge aflate în potir, vor să dea viaţă unei replici demonice, unei clone a Mântuitorului. Fără să ştie, Cotten Stone este „aleasa”, este predestinată să împiedice monstruoasa conspiraţie. Împreună cu John Tyler, un erudit slujitor al Bisericii, care, la rându-i, se implică efectiv în această confruntare, Cotten se trezeşte atrasă în vâltoarea unor evenimente care se succed rapid, ale căror semnificaţii îi scapă şi care, din numeroase motive, o înfricoşează.
Progresul tehnologic, oricat de impresionant, nu rezolva, ci, dimpotriva, sporeste, potenteaza la dimensiuni pana acum greu de imaginat, amploarea eternului conflict dintre Bine si Rau. Aceasta idee sta la baza primului roman din seria de succes a celor doi autori (ii urmeaza "Proiectul Hades” si "Ultimul secret”) avand-o ca personaj principal pe Cotten Stone, reporter al unei importante agentii internationale de stiri (Sattelite News Network). Aflata in Irak, in timpul recentului razboi, ea descopera, aparent intamplator, Graalul, potirul sfant din care Mantuitorul a baut la Cina cea de Taina si in care a curs sangele Lui atunci cand, crucificat, a fost impuns de lancea soldatului roman Longinus. Autentificat si luat in custodie de reprezentanti ai Vaticanului, potirul este cea mai importanta relicva din istoria crestinismului
Pretul nostru:
30.00 Lei (RON)
|
|
Proiectul Hades – o denumire elocventă pentru un proiect înspăimântător, pus la cale de Forţele Răului. După pierderea bătăliei pentru cucerirea Raiului, Lucifer şi îngerii rebeli au fost alungaţi din Paradis şi condamnaţi pentru eternitate la Lumea Întunericului.
Dornic să se răzbune şi văzând că omul este vulnerabil şi poate fi ispitit, Lucifer-Satana inventează metode din ce în ce mai sofisticate de a împiedica sufletele oamenilor să intre în Împărăţia Cerurilor.
El îşi adună o nouă armată, Armata Rubiniilor, formată din descendenţii Îngerilor Decăzuţi (Nephilini), care deţin importante funcţii politice, administrative, financiare, strategice, până la cel mai înalt nivel. Acestei Forţe a Răului i se opune o tânără ziaristă de la Sattelite News Network (SNN), Cotten Stone, specializată în antichităţi religioase, protagonista unei întregi serii pline de mistere, luptând pentru apărarea Binelui. Proiectul Hades nu este altceva decât o nouă încercare a Forţelor Răului de a prelua supremaţia asupra omenirii.
El constă într-un plan diabolic de virusare a tuturor calculatoarelor, urmând să afecteze toate sistemele globale, de la cele bancare, de apărare, comunicaţiile, transporturile, utilităţile, până la reţelele energetice, ceea ce ar fi dus la o blocare completă a tuturor resurselor şi la crearea unui haos general, omenirea autodistrugându-se.
La capătul unui drum foarte anevoios, labirintic, presărat cu crime, răpiri, urmăriri, Cotten Stone, ajutată de cardinalul John Tyler, istoric al Bibliei, preşedintele agenţiei Venatori – serviciul secret la Vaticanului -, reuşeşte să dejoace toate planurile Forţelor Răului, să găsească înainte de acestea un element enigmatic – thodiumul – absolut necesar pentru stocarea unei cantităţi uriaşe de informaţii în computerul cuantic, un supercomputer deosebit de important pentru viteza sa extraordinară de procesare a datelor şi puterea de încriptare, cu consecinţe nemaipomenite în domeniul siguranţei globale.
De fapt, acest element nu ar fi altceva decât seva cristalizată secretată de Pomul Vieţii, din care Noe şi-a construit Arca, şi care s-ar păstra doar în suliţa cu care Iisus Hristos a fost împuns în piept atunci când se afla pe Cruce. Căutarea lui reprezintă un bun prilej de a trece în revistă unele dintre cele mai importante figuri ale creştinismului (Iosif din Arimathea, Constantin cel Mare ş.a.) şi ale unor influenţi oameni politici (Adolf Hitler, Himmler, Stalin), dornici să pună mâna pe această „Lance a Destinului” care ar fi conferit puteri extraordinare posesorului ei, acesta devenind stăpânul Destinului Lumii.
Pretul nostru:
30.00 Lei (RON)
|
|
George Nicolae Șovu, nascut pe data de 30 ianuarie 1931 in comuna Țițești, județul Argeș este un romancier, autor de proză scurtă, scenarist, inspector școlar, autor de manuale de limbă și literatură română. Este autorul scenariilor pentru celebra serie de filme Liceenii.
De asemenea a mai scris si aceasta carte minunata care se cheama Declaratie de dragoste. Cuvintele si expresiile pe care le foloseste sunt intradevar de nepatruns. Iti patrund in inima si suflet, te fac sa te simti diferit de restul lumii doar prin simplul fapt ca-i citesti opera. Jocul adjectivelor pe langa subsantive si ordinea intamplarilor, te face sa te simti atat de atras de lectura incat nu ai mai vrea sa dai drumul cartii.
Cred ca voi citi si Liceenii, dar asta va ramane de vazut. O lectura impresionanta, care te lasa cu sufletul la gura. Sa comentez de rau?
Cred ca as putea putin sa ma leg de dialoguri pentru ca sunt foarte dese, iar pe mine mai mult ma intereseaza descrierile si vorbirea indirecta, insa in aceasta carte fiecare dialog isi avea rostul lui. De aceea nu ma voi putea lega de dialoguri.
Inceputul si sfarsitul sunt unul si acelasi , sau cel putin asa s-ar parea . “Fata avea buze fierbinti , si ochii verzi , si parul de arama moale…” Un sfarsit impresionant, dar si un inceput ingenios . Inceputul are doar o mica parte diferita dar daca ve-ti citi cartea abea ca va ve-ti putea da seama. .
STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
15.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
30.00 Lei (RON) |
|