|
Home ›
Drept penal ›
Evaziunea fiscala. Comentarii si exemple practice. Editia a 2-a, 2013 | Autor: Neculai Carlescu
Evaziunea fiscala. Comentarii si exemple practice. Editia a 2-a, 2013 | Autor: Neculai Carlescu
Descriere
Față de ediția precedentă, în lucrarea de față sunt analizate decizii pronunțate recent de Înalta Curte de Casație și Justiție în materia evaziunii fiscale, decizii în care au fost analizate, spre exemplu, situația operațiunilor fictive, situația nedeclarării veniturilor, precum și situația cesionării părților sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală.
În această ediție, persoanele implicate în procesul de combatere a evaziunii fiscale, respectiv polițiști, procurori, judecători sau avocați, vor găsi o opinie motivată cu privire la multe probleme întâlnite în practica judiciară, astfel încât, cu siguranță, aceasta va constitui un bun „partener” în rezolvarea cazurilor practice.
DIN CUPRINS:
Capitolul I: Notiunea si cauzele evaziunii fiscale
Capitolul II: Aspecte comune infractiunilor prevazute de Legea 241/2005
Capitolul III: Infractiuni conexe infractiunilor de evaziune fiscala
Capitolul IV: Infractiuni de evaziune fiscala
Capitolul V: Cauze de nepedepsire si cauze de reducere a pedepselor (art. 10)
Concluzii - Propuneri pentru imbunatatirea cadrului normativ
Acte normative relevante
Titlul cartii: |
Evaziunea fiscala. Comentarii si exemple practice. Editia a 2-a, 2013
|
Numele autorului/lor: |
Neculai Carlescu
|
Editura: |
C.H. Beck
|
Data aparitiei: |
11 Decembrie 2013
|
Numar de pagini: |
440
|
ISBN: |
978-606-18-0284-5
|
Tip coperta: |
Carte brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
49.90
|
Formatul de livrare: |
Carte tiparita
|
|
EXTRAS:
Introducere
Dintre toate infracţiunile, evaziunea fiscală este, cu siguranţă, cea care beneficiază de cea mai mare clemenţă din partea opiniei publice.
Cu toate acestea, evaziunea fiscală este o infracţiune care, din punct de vedere economic, face cele mai multe victime. Aceasta diminuează resursele financiare necesare finanţării cheltuielilor publice şi creează distorsiuni concurenţiale şi inegalităţi în detrimentul contribuabililor de bună-credinţă care înţeleg să-şi declare veniturile şi/sau bunurile impozabile şi să-şi plătească taxele şi impozitele aferente.
Efectele acestei infracţiuni se văd foarte bine mai ales în aceste momente de criză financiară, când, din lipsa resurselor, au loc disponibilizări de personal, reduceri de salarii, pensii etc.
Lucrarea prezintă într-o manieră practică fenomenul evaziunii fiscale. Pentru o mai bună înţelegere a textului legal, cât şi a modalităţilor de comitere a infracţiunilor, au fost folosite foarte multe exemple. În acest fel, cititorul poate privi legea cu ochii practicianului, poate înţelege legea prin prisma realităţilor sociale.
Originalitatea abordării nu rezidă doar în ideile expuse, ci şi în modul de analiză, care îmbină partea de contabilitate cu partea juridică. De altfel, o analiză serioasă a acestei probleme nu poate să facă abstracţie nici de partea juridică, nici de partea de contabilitate, mai ales că în contabilitate lucrurile sunt privite altfel decât în juridic (existând şi un principiu al prevalenţei economicului asupra juridicului).
Lucrarea este structurată în 5 capitole.
În primul capitol a fost analizată noţiunea de evaziune fiscală, făcându-se distincţie între noţiunea de evaziune fiscală şi cea de optimizare fiscală, această din urmă noţiune fiind analizată de alţi autori sub denumirea de „evaziune fiscală legală”. În plus, au fost prezentate cauzele evaziunii fiscale, aspect foarte important în lupta de combatere a acestui fenomen, întrucât o boală nu poate fi tratată eficient decât dacă se cunosc cauzele, sau, altfel spus, un tratament adecvat ţine cont nu numai de simptome, ci şi de cauze.
(...)
Pretul nostru:
49.90 Lei (RON)
|
|
Aceasta lucrare Drept penal. Partea generala. Legea penala si infractiunea prezinta informatii utile despre cele doua institutii foarte importante ale Dreptului penal: Legea penala si Infractiunea.
Atat Legea penala, cat si Infractiunea sunt constituite pe doua titluri: II si III, fiind precedate de titlul I destinat prezentarii unor aspecte introductive. Continutul lucrarii permite celui care o lectureaza sa aiba o imagine completa a normelor juridice care reglementeaza aplicarea legii penale in timp si spatiu, trasaturile esentiale ale infractiunii, tentativa, participatia, pluralitatea de infractiuni si cauzele care inlatura caracterul penal al faptei.
Sunt valorificate si analizate operele reprezentative publicate in aceasta materie, precum si numeroase spete solutionate de organele judiciare, inclusiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, sunt prezentate decizii relevante ale Curtii Constitutionale si hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Pretul nostru:
64.90 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor,
a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate
dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal
publicată în M. Of.
nr. 513 din 14 august 2013
Art. 1. Domeniul de reglementare. Prezenta lege reglementează modul şi condiţiile în care sunt executate:
a) pedeapsa amenzii;
b) pedeapsa accesorie;
c) pedepsele complementare: interzicerea exercitării unor drepturi, degradarea militară, publicarea hotărârii de condamnare, dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii sau a uneia dintre activităţile persoanei juridice, închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice, interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice, plasarea sub supraveghere judiciară, afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare;
d) măsurile de supraveghere şi obligaţiile impuse de instanţă în cazul amânării aplicării pedepsei, suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi liberării condiţionate;
e) măsurile educative neprivative de libertate: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână; asistarea zilnică;
f) obligaţiile impuse de instanţă în cazul liberării minorului din executarea unei măsuri educative privative de libertate;
g) măsurile neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal: controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune;
h) obligaţiile impuse de instanţă în cazul acordării amânării sau întreruperii executării pedepsei;
i) obligaţiile impuse de procuror în cazul dispunerii renunţării la urmărirea penală.
Art. 2. Definiţii. În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos au următorul înţeles:
a) instituţii din comunitate – autorităţile şi instituţiile publice, organizaţiile nonguvernamentale şi alte persoane juridice care participă la executarea pedepselor sau măsurilor neprivative de libertate prin colaborare la nivelul comunităţii locale cu autorităţile direct responsabile de asigurarea executării acestor pedepse sau măsuri;
b) termen de supraveghere sau durata supravegherii desemnează intervalul de timp în care persoana faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, liberarea condiţionată ori o măsură educativă neprivativă de libertate, în cazul minorilor, trebuie să respecte obligaţiile ori măsurile de supraveghere dispuse de instanţă în sarcina sa.
(...)
Pretul nostru:
18.00 Lei (RON)
|
|
Prezenta lucrare constituie o încercare de înţelegere şi desluşire a literei ori raţiunii prevederilor noului Cod penal privitoare la infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei.
Autorii au voit şi au reuşit să aducă în discuţie unele dintre principalele şi multiplele probleme care privesc delicata temă investigată, să atragă atenţia şi să contribuie la desluşirea şi rezolvarea lor, fără pretenţia exhaustivităţii, relevând luminile, dar şi umbrele noilor reglementări pe care le-au sesizat.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, în materia infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei au apărut numeroase modificări, elemente de noutate, noi incriminări care au necesitat o analiză amănunţită. Importanţa deosebită, aparte a înfăptuirii justiţiei pentru asigurarea existenţei statului de drept, a ordinii de drept a triumfului şi supremaţiei legii justifică cercetarea noilor reglementări date infracţiunilor care se împotrivesc acesteia.
Puncte forte:
- discuţii privind principalele şi multiplele probleme care privesc delicata temă investigată
- limbaj clar, logic şi concis
- sesizarea unor erori din reglementarea infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei
Pretul nostru:
39.90 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
49.90 Lei (RON) |
|