|
Noul Cod de procedura civila si Codul anterior (Actualizat 2013)
Descriere
Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila nu mai are nimic de a face cu rigoarea unor proceduri legislative, planificate atent, coerent si previzibil. Povestea pare desprinsa, mai degraba, dintr-un scenariu de film, cu rasturnari de situatii si reveniri spectaculoase.
Stabilita initial pentru 1 septembrie 2012, amanata in ultima clipa pentru 1 februarie 2013, apoi din nou amanata pentru 1 iulie 2013 (doar prin declaratii oficiale, ce-i drept), Ziua Z a sistemului judiciar s-a hotarat. Senatul a aprobat in sedinta extraordinara din 28 ianuarie 2013, iar Camera Deputatilor in sedinta extraordinara din 29 ianuarie 2013 Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.
In sedinta din 30 ianuarie, Guvernul a aprobat O.U.G. nr. 4/2013, prin care modifica Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a NCPC, precum si unele acte normative conexe, si stabileste data finala de intrare in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru 15 februarie 2013.
Lucrarea de fata ofera o prezentare comparativa, pe articole, a noului Cod de procedura civila, in paralel cu reglementarile anterioare – in primul rand vechiul Cod de procedura civila, de la 1865, dar si alte acte normative ale caror dispozitii au fost preluate, cu sau fara modificari, in noua reglementare (cum ar fi Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata – acestea urmand a fi abrogate de la 15 februarie 2013).
Una dintre solutiile cu caracter de noutate pe care le aduce noul Cod priveste chiar aplicarea legii in timp. Astfel, principiul actual al aplicarii imediate a noii norme de procedura este inlocuit cu acela potrivit caruia dispozitiile noii legi sunt aplicabile numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia, in timp ce procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi. De aceea, necesitatea de a lucra in paralel dupa reguli diferite face ca analiza comparativa a celor doua reglementari sa fie cu atat mai pretioasa pentru practicienii dreptului si pentru toti cei interesati sa identifice singuri care sunt elementele de noutate ale noii legi fata de cea anterioara.
Cartea mai contine si o tabla de materii detaliata a noului Cod de procedura civila, precum si un index alfabetic. Precizam ca ele nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate. La final sunt prezentate si dispozitiile tranzitorii si de punere in aplicare cuprinse in Legea nr. 76/2012 si, integral, Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.
Facem precizarea ca, pana la momentul trimiterii acestei carti in tipar, Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti nu a fost inca promulgata si publicata in Monitorul Oficial. In textul legii nu este prevazuta o data certa pentru intrarea in vigoare, deci, potrivit art. 78 din Constitutie, ea intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii. Firesc, aceasta lege ar trebui sa intre in vigoare odata cu NCPC, pe 15 februarie 2013, asa ca publicarea ei in Monitorul Oficial se va face cu cateva zile inainte.
Din respect pentru cititorii nostri, in mod deosebit pentru miile de profesionisti din sistemul judiciar, nevoiti sa citeasca si sa cunoasca cat mai rapid prevederile noului Cod, chiar inainte de momentul intrarii sale in vigoare, redam in prezenta editie si Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, varianta finala, trimisa spre promulgare, astfel cum a fost preluata de pe site-ul Camerei Deputatilor (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=12944), accesat la data de 1 februarie 2013.
Titlul cartii: |
Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa
|
Editura: |
Editura Hamangiu
|
Data aparitiei: |
6 februarie 2013
|
Numar de pagini: |
496
|
ISBN: |
978-606-522-905-1
|
Format: |
Academic
|
Tip coperta: |
Carton 250 gr., laminat
|
Formatul de livrare: |
Carte in format tiparit
|
5
by Stiri despre Noul Cod de procedura civila, 2013, 02 Feb 2013
Noul Cod de procedura civila si Codul anterior (Actualizat 2013)
20.00 Lei (RON)
După ce a anunţat că Executivul a decis, miercuri, 30 ianuarie, ca prevederile Codului de procedură fiscală să fie amânate până la 1 iulie, Biroul de Presă al Guvernului a revenit cu o “rectificare”, în care precizează că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013. Anterior, potrivit mediafax, Guvernul anunţase că amânarea este decisă pentru finalizarea procedurii de reexaminare a propunerii privind degrevarea instanţelor judecatoresti, precum şi pentru pregătirea judecătorilor şi întregului sistem judiciar.
Marţi, 28 ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă în care se va stipula că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va face imediat după intrarea în vigoare a Legii privind degrevarea instanţelor, pentru a se elimina problema legată de termenele de aşteptare. De asemenea, în 22 ianuarie, ministrul Justiţiei anunţa că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.
5
by Administrator Librari Juridica online, 02 Feb 2013
Noul Cod de procedura civila si Codul anterior (Actualizat 2013)
20.00 Lei (RON)
In sedinta din 30 ianuarie, Guvernul a aprobat O.U.G. nr. 4/2013, prin care modifica Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a NCPC, precum si unele acte normative conexe, si stabileste data finala de intrare in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru 15 februarie 2013.
|
Prin formatul de prezentare îngrijit, coperta frumos cartonată şi interiorul cusut, lucrarea de față, care a văzut lumina tiparului în noiembrie 2011, se adresează în primul rând acelui segment al utilizatorilor care zilnic, prin prisma profesiei, au nevoie de noul cod civil ca şi instrument de birou.
Ediţia de faţă a acestei cărţi cuprinde, după cum rezultă chiar din grafica copertei:
- Noul Cod civil ad litteram, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011;
- Un extras din Legea nr. 71/2011, legea de punere în aplicare a Noului Cod civil (doar un EXTRAS);
- Ordonanţa nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligaţii bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (INTEGRAL);
- Ordonanţa de urgenţă nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Ordinul nr. 11/2011 privind aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României și al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/10/2011 referitor la plasamentele prevăzute de art. 831 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Index alfabetic
Şi dacă unii dintre dvs. vă întrebaţi deja dacă grafica copertei a fost aleasă la întâmplare sau chiar vrea să transmită vreun mesaj, ei bine da, puzzle-ul de pe copertă are menirea de a spune, poate într-un alt mod decât prin cuvinte, că această carte este doar prima dintr-o întreagă colecţie ce va urma sub titlul "NOUL COD CIVIL COMENTAT ŞI ADNOTAT". Datorită volumului imens de muncă şi pentru că Editura Nomina Lex îşi doreşte să fie o lucrare de referinţă, cu adevărat utilă atât practicienilor dreptului, cât şi teoreticienilor, atât studenţilor la drept, cât şi altor categorii de profesionişti, editarea lucrării va avea loc de-a lungul mai multor volume, fără a se şti însă nici numărul exact al volumelor şi nici ordinea lor de apariţie. Primul dintre volume este deja prezentat pe coperta spate a acestei ediţii ad litteram şi va apărea cel mai probabil în cursul lunii decembrie 2011.
Pretul nostru:
36.00 Lei (RON)
|
|
Titlul lucrării: NOUL COD CIVIL COMENTAT SI ADNOTAT (Art. 2.557-2.664). Cartea a VII-a: Dispoziţii de Drept Internaţional Privat
Autor / Coordonator: Avocat Eduard Dragomir
Colectie: Codul civil al României
Producător: Editura Nomina Lex, Info-Consulting Agency
ISBN: 978-606-8153-32-2
Numar de pagini: 623
Format: 148 X 215
Interior: cusut
Coperta: cartonată, tare, lucioasa
Data lansării: 3 Martie 2012
Disponibilitate: Pe stoc
Prezentare pe scurt: Lucrarea de faţă reprezintă prima publicaţie ce abordează dispozitiile Noului Cod civil al României în materia Dreptului Internaţional Privat. Totodată, pentru întâia oară sunt prezentate şi comentate toate articolele în materie; pentru prima dată, sub fiecare articol s-au introdus note ce cuprind trimiteri la legislaţia conexă cu articolul în cauză (atât din dreptul intern, cât şi din dreptul internaţional), trimiteri de natură a veni în sprijinul avocaţilor şi celorlalte categorii de profesionişti ai dreptului; pentru prima dată în acest domeniu sunt reproduse toate articolele corespondente din reglementarea anterioară, pentru ca oricine să poată analiza schimbările intervenite comparand de sine însuşi noul si vechiul cadru legal; sunt reproduse ad literram dispoziţiile Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod civil; sunt reproduse în citat definiţii doctrinare, acolo unde s-a considerat util; sunt prezentate elemente de drept comparat atât din statele membre ale Uniunii Europene, cât şi din alte state; sunt prezentate în extras şi câteva elemente de jurisprudenţă, atât din dreptul intern, cât şi european; legislaţia Uniunii Europene incidentă în cazul anumitor articole este reprodusă integral. Şi, în final, lucrarea se încheie cu un glosar de termeni şi expresii juridice şi un tabel general de observaţii, corespondenţe şi corelaţii.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
Aceasta editie a Noului Cod de procedura civila este actualizata la data de 19 februarie 2013, cuprinde si completarile aduse prin Legea nr. 206/2012 si O.U.G. nr. 4/2013, dar si dispozitiile tranzitorii si de punere in aplicare din Legea nr. 76/2012 si Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instantelor judecatoresti.
Totodata, sunt redate integral sau in extras, 9 dintre cele mai uzuale acte normative care intregesc cadrul legal al procedurii civile, si anume reglementarile privind medierea, taxele de timbru si timbrul judiciar, ajutorul public judiciar in materie civila, activitatea executorilor judecatoresti si a expertilor tehnici judiciari, regimul juridic al contraventiilor, formularele privind cererile cu valoare redusa.
Avand in vedere faptul ca procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi, am considerat utila indicarea, sub fiecare articol al noului Cod, a textelor corespondente din reglementarile anterioare (Codul de procedura civila de la 1865, Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, acestea fiind abrogate de la 15 februarie 2013).
In carte se mai regasesc: o tabla de materii detaliata si un index alfabetic al noului Cod, care nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea institutiilor/cuvintelor-cheie in cuprinsul acestuia.
Pretul nostru:
18.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Capitolul III.
Aplicarea legii de procedură civilă
Art. 24. Legea aplicabilă proceselor noi. Dispoziţiile legii noi de pro cedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intra rea acesteia în vigoare.
Art. 25. Legea aplicabilă proceselor în curs.
(1) Procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi.
(2) Procesele în curs de judecată la data schimbării competenţei in stanţelor legal învestite vor continua să fie judecate de acele instanţe, po tri vit legii sub care au început. În caz de trimitere spre rejudecare, dispo ziţiile legale privitoare la competenţă, în vigoare la data când a început procesul, rămân aplicabile.
(3) În cazul în care instanţa învestită este desfiinţată, dosarele se vor trimite din oficiu instanţei competente potrivit legii noi. Dispoziţiile alin. (1) rămân aplicabile.
(...)
Pretul nostru:
25.00 Lei (RON)
|
|
Avand in vedere faptul ca procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi, s-a considerat utila indicarea, sub fiecare articol al noului Cod, a textelor corespondente din reglementarile anterioare (Codul de procedura civila de la 1865, Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, acestea fiind abrogate de la 15 februarie 2013).
Ca noutate fata de editia anterioara, au fost incluse Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante (M. Of. nr. 182 din 2 aprilie 2013) si modificarile aduse O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar prin Legea nr. 127/2013 de aprobare a O.U.G. nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative (M. Of. nr. 246 din 29 aprilie 2013).
Pretul nostru:
18.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
20.00 Lei (RON) |
|