Home › Drept Civil › Raspunderea civila delictuala in reglementarea noului Cod civil, a Codului civil din 1864 si a dreptului european | Autor: Paul Pricope
Raspunderea civila delictuala in reglementarea noului Cod civil, a Codului civil din 1864 si a dreptului european | Autor: Paul Pricope
Răspunderea civilă delictuală reprezintă o instituţie esenţială a oricărui sistem juridic, ce evoluează în concordanţă cu concepţiile sociale de natură politică, morală şi economică, dar şi cu progresul tehnic.
Spaţiul politico-juridic european a devenit, în ultimul secol, dar în special în ultimele decenii, unul din ce în ce mai complex, implicând diverse ordini juridice ce se întrepătrund şi se condiţionează reciproc. Acest aspect a început să aibă influenţe şi în domeniul acestei instituţii, cu largă aplicabilitate în sistemele de drept.
Conceptul de drept european al răspunderii civile sau chiar de drept european al răspunderii civile delictuale este menţionat frecvent în doctrină sau chiar în expunerea de motive a unor acte normative, deci nu poate fi ignorat, în ciuda faptului că această menţionare nu reprezintă decât un anunţ, un „avertisment” al existenţei sale viitoare, pentru moment putându-se identifica doar anumite evoluţii în domenii punctuale sau unele tendinţe de unificare a diverselor legislaţii, a interpretărilor doctrinare şi/sau jurisprudenţiale.
Categoria „drept european”, atunci când vorbim de răspunderea civilă delictuală, merită însă o clarificare.
Astfel, spre deosebire de „dreptul european al concurenţei”, care se referă de obicei la reglementarea comunitară din domeniu, a cărei sferă o regăsim prin interpretarea textelor de lege incidente, dreptul european în materia răspunderii civile delictuale nu este un concept uşor de conturat, reprezentând, din punctul nostru de vedere, deopotrivă dreptul răspunderii civile al statelor de pe continentul european, în aspectele sale comune sau specifice care pot ajuta la înţelegerea instituţiei, cât şi dreptul răspunderii civile delictuale dezvoltat de Convenţia europeană a drepturilor omului şi jurisprudenţa aferentă acesteia, precum şi dreptul răspunderii civile delictuale rezultat din dreptul primar şi derivat al Uniunii Europene.
Raspunderea civila delictuala in reglementarea noului Cod civil, a Codului civil din 1864 si a dreptului european
Numele autorului/lor:
Paul Pricope
Editura:
Hamangiu
Data aparitiei:
21 Decembrie 2012
Numar de pagini:
400
ISBN:
978-606-522-908-2
Tip coperta:
Carte brosata
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator):
43
Formatul de livrare:
Carte tiparita
4by Raspunderea civila delictuala, 17 Jan 2013
Raspunderea civila delictuala in reglementarea noului Cod civil, a Codului civil din 1864 si a dreptului european | Autor: Paul Pricope43.00 Lei (RON)
Propunandu-si sa realizeze o analiza cat mai aprofundata si dinamica a institutiei raspunderii civile delictuale, lucrarea spune atentiei cititorului, intr-o abordare triplu comparativa, atat din perspectiva dreptului intern, european si comunitar, cat si a dreptului civil fata de alte ramuri de drept, precum cel penal, administrativ sau al concurentei, dar si prin prisma modificarilor aduse de noul Cod civil, aspecte teoretice si practice de actualitate din acest domeniu.
Pe langa unele teme consacrate in materie, precum cauzele care inlatura caracterul ilicit al faptei si cauzele exoneratoare, conditia prejudiciului, repararea prejudiciului moral, prescriptia dreptului la actiunea in dezdaunare derivand din raspunderea civila delictuala, lucrarea trateaza sistematic, expunand odata cu solutiile existente si un punct de vedere propriu, intemeiat pe elemente de drept comparat si dublat de propuneri concrete de lege ferenda, aspecte controversate privind gradul de vinovatie in cazul raspunderii pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare, conditia vinovatiei in cadrul raspunderii pentru activitatea medicala, vinovatia in cazul raspunderii civile delictuale pentru prejudicii provenite din fapte de concurenta neloiala sau anticoncurentiale.
Recomandam aceasta carte tuturor juristilor dornici sa aprofundeze problematica variata si complexa a acestei materii.
Lucrare reprezinta o varianta revizuita a tezei de doctorat „Conditiile raspunderii civile delictuale. Tendinte de unificare in dreptul european”, elaborata sub distinsa coordonare a domnului Profesor Universitar Doctor Valeriu Stoica si sustinuta public in luna noiembrie 2011.
De la bun început, ne exprimăm bucuria pentru punerea în aplicare a noului Cod civil.
Am tratat problematica acestei lucrări în mod distinct, împărțind materia în două părți: instituția juridică a persoanelor fizice și instituția juridică a persoanele juridice. În vederea întocmirii temelor propuse spre analiză, ținând seama de exigențele științifice actuale și de nevoia de a da informații cât mai complete cititorului, autorii au consultat literatura de specialitate în domeniu și au folosit, la redactarea cărții, acele izvoare bibliografice și legislative pe care le-au considerat utile, necesare și indispensabile pentru a cunoaște mediul științific și legislativ al problemelor juridice care se pun într-o lumină nouă, în condițiile legislative actuale, odată cu apariția – de la 1 octombrie 2011 – a noului Cod civil.
Autorii consideră că, astfel, au dat lucrării o unitate de concepție corespunzătoare, respectând tradiția implementată în editarea de manuale universitare, dar completând-o cu analize științifice mai aprofundate, care se impun datorită numeroaselor elemente de actualitate și de noutate în privința persoanelor fizice și juridice, modificări intervenite în reglementările legale existente.
Subiectele oricărui raport juridic sunt persoanele care participă la aceste raporturi în calitate de titulari de drepturi și obligații. Calitatea de subiect de drept este o categorie istorică, ce depășește cu mult, în consecință, limitele unor domenii ale dreptului obiectiv, astfel de probleme apărând nu numai în materia dreptului civil, ci în toate domeniile dreptului.
Dreptul privat nu poate fi conceput fără instituția persoanelor fizice și juridice, dar nici dreptul public nu poate exista fără aceste instituții. ğinând cont de această realitate, am tratat cadrul legal în care se naște (sau încă înaintea acestui eveniment, de la concepție), trăiește și decedează (sau chiar și după aceasta) omul, în calitate de persoană fizică, respectiv statutul legal al persoanelor juridice – înființarea, funcționarea, reorganizarea și încetarea lor – în mod exhaustiv, prezentând problemele controversate apărute în doctrină și sintetizând soluțiile adoptate de practica judecătorească.
Încheiem cu speranța că informațiile și materialele conținute în prezenta lucrare vor folosi, în primul rând, studenților, dar și celor care vor să încheie studiile cu succes, studenților dornici de a dobândi cunoștințe profesionale profunde. Ele pot fi utile și oamenilor care nu doresc să devină specialiști, dar care urmăresc dobândirea unor cunoștințe în privința persoanelor fizice și juridice.
Suntem, totodată, convinși că ele vor putea fi utilizate cu succes și de către juriști, teoreticieni și practicieni ai dreptului civil, în munca lor de fiecare zi.
În elaborarea editiei a III-a, apărută în august 2012, s-a avut în vedere tematica recomandata de institutiile abilitate pentru examenul de admitere in barou, sesiunea octombrie 2012.
Ca noutate fata de vechile editii, Editia a III-a a acestui manual de drept civil este structurata in doua parti.
In prima parte se analizeaza tematica care se cere pentru examenele in avocatura din Noul Cod civil - respectiv Aplicabilitatea in timp a Noului Cod civil si Actul Juridic Civil, iar in partea a doua sunt prezentate posibile subiecte de examen si analiza detaliata a acestora, atat conform noului cod civil, cat si conform codului civil anterior, in functie de situatie.
Prin formatul de prezentare îngrijit, coperta frumos cartonată şi interiorul cusut, lucrarea de față, care a văzut lumina tiparului în noiembrie 2011, se adresează în primul rând acelui segment al utilizatorilor care zilnic, prin prisma profesiei, au nevoie de noul cod civil ca şi instrument de birou.
Ediţia de faţă a acestei cărţi cuprinde, după cum rezultă chiar din grafica copertei:
- Noul Cod civil ad litteram, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011;
- Un extras din Legea nr. 71/2011, legea de punere în aplicare a Noului Cod civil (doar un EXTRAS);
- Ordonanţa nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligaţii bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (INTEGRAL);
- Ordonanţa de urgenţă nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Ordinul nr. 11/2011 privind aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României și al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/10/2011 referitor la plasamentele prevăzute de art. 831 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Index alfabetic
Şi dacă unii dintre dvs. vă întrebaţi deja dacă grafica copertei a fost aleasă la întâmplare sau chiar vrea să transmită vreun mesaj, ei bine da, puzzle-ulde pe copertă are menirea de a spune, poate într-un alt mod decât prin cuvinte, că această carte este doar prima dintr-o întreagă colecţie ce va urma sub titlul "NOUL COD CIVIL COMENTAT ŞI ADNOTAT". Datorită volumului imens de muncă şi pentru că Editura Nomina Lex îşi doreşte să fie o lucrare de referinţă, cu adevărat utilă atât practicienilor dreptului, cât şi teoreticienilor, atât studenţilor la drept, cât şi altor categorii de profesionişti, editarea lucrării va avea loc de-a lungul mai multor volume, fără a se şti însă nici numărul exact al volumelor şi nici ordinea lor de apariţie. Primul dintre volume este deja prezentat pe coperta spate a acestei ediţii ad litteram şi va apărea cel mai probabil în cursul lunii decembrie 2011.