|
Home ›
Drept Civil ›
Curs de drept civil. Partea generala. Conform Noului Cod civil | Autori: Gabriel Boroi, Carla Alexandra Anghelescu
Curs de drept civil. Partea generala. Conform Noului Cod civil | Autori: Gabriel Boroi, Carla Alexandra Anghelescu
Descriere
STOC EPUIZAT!
Curs de drept civil. Partea generala. Conform Noului Cod civil
Autori: Gabriel Boroi, Carla Alexandra Anghelescu
EXTRAS:
Capitolul I. Caracterizare generală a dreptului civil
Secţiunea I. Definiţia, rolul şi principiile dreptului civil
1. Definiţia dreptului civil
1.1. Înţelesurile expresiei „drept civil”
Expresia „drept civil” este susceptibilă de mai multe înţelesuri.
Într-o primă accepţiune, prin drept civil se desemnează un element al conţinutului raportului juridic civil (corelativ obligaţiei civile), adică posibilitatea subiectului activ de a avea o anumită conduită, de a pretinde subiectului pasiv o conduită corespunzătoare, iar, în caz de nevoie, de a recurge la forţa coercitivă a statului. Întrucât această primă accepţiune se referă la ceva care aparţine unui subiect de drept, uneori, se foloseşte sintagma drept subiectiv civil.
Într-o a doua accepţiune, pe care o vom avea în vedere ceva mai jos, prin drept civil se desemnează o ramură de drept, adică un ansamblu de norme juridice. Este vorba despre sensul dreptului civil ca drept obiectiv.
O altă accepţiune este aceea de ramură a ştiinţei juridice, care are ca obiect de cercetare dreptul civil ca ramură de drept (deci ca drept obiectiv).
La rândul ei, ştiinţa dreptului civil constituie obiectul disciplinei de învă- ţământ desemnată cu expresia în discuţie.
1.2. Definiţia dreptului civil, ca ramură de drept
Pentru a defini dreptul civil, ca ramură de drept, vom porni de la art. 2 alin. (1) C.civ., potrivit căruia „dispoziţiile prezentului cod reglementează raporturile patrimoniale şi nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil”.
Prin urmare, vom spune că dreptul civil este ansamblul normelor juridice care reglementează raporturile patrimoniale şi nepatrimoniale stabilite între persoane fizice şi persoane juridice aflate pe poziţii de egalitate juridică.
DETALII EXTRAS:
DIN Cuprins:
CAPITOLUL I. CARACTERIZARE GENERALĂ A DREPTULUI CIVIL
SECŢIUNEA I. DEFINIŢIA, ROLUL ŞI PRINCIPIILE DREPTULUI CIVIL
SECŢIUNEA A II-A. NORMELE DE DREPT CIVIL
CAPITOLUL AL II-LEA. RAPORTUL JURIDIC CIVIL
SECŢIUNEA I. CARACTERIZARE GENERALĂ A RAPORTULUI JURIDIC CIVIL
SECŢIUNEA A II-A. CONŢINUTUL RAPORTULUI JURIDIC CIVIL
SECŢIUNEA A III-A. OBIECTUL RAPORTULUI JURIDIC CIVIL. BUNURILE
SECŢIUNEA A IV-A. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND PĂRŢILE RAPORTULUI JURIDIC CIVIL
CAPITOLUL AL III-LEA. ACTUL JURIDIC CIVIL
SECŢIUNEA I. DEFINIŢIA ŞI CLASIFICAREA ACTELOR JURIDICE CIVILE
SECŢIUNEA A II-A. CONDIŢIILE ACTULUI JURIDIC CIVIL
SECŢIUNEA A III-A. EFECTELE ACTULUI JURIDIC CIVIL
SECŢIUNEA A IV-A. NULITATEA ACTULUI JURIDIC CIVIL
CAPITOLUL AL IV-LEA. PRESCRIPŢIA EXTINCTIVĂ ŞI DECĂDEREA
SECŢIUNEA I. CONSIDERAŢII GENERALE REFERITOARE LA PRESCRIPŢIA EXTINCTIVĂ
SECŢIUNEA A II-A. DOMENIUL PRESCRIPŢIEI EXTINCTIVE
SECŢIUNEA A III-A. TERMENELE DE PRESCRIPŢIE EXTINCTIVĂ
SECŢIUNEA A IV-A. CURSUL PRESCRIPŢIEI EXTINCTIVE
SECŢIUNEA A V-A. DECĂDEREA
TESTE GRILĂ
RĂSPUNSURI
INDEX
Titlul cartii: |
Curs de drept civil. Partea generala. Conform Noului Cod civil
|
Numele autorului/lor: |
Autori: Gabriel Boroi, Carla Alexandra Anghelescu
|
Editura: |
Hamangiu
|
Data aparitiei: |
22 Octombrie 2012
|
Numar de pagini: |
448
|
ISBN: |
978-606-522-891-7
|
Tip coperta: |
Carte brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
55
|
Formatul de livrare: |
Carte tiparita
|
4
by Drept civil, 14 Nov 2012
Curs de drept civil. Partea generala. Conform Noului Cod civil | Autori: Gabriel Boroi, Carla Alexandra Anghelescu
55.00 Lei (RON)
Cartea analizeaza institutiile specifice partii generale a dreptului civil, din perspectiva noului Cod, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011. Veti observa ca introducerea, de regula putin atractiva la orice carte, capata acum o importanta deosebita, mai ales pentru practicieni, datorita problemelor pe care le pune aplicarea in timp a dispozitiilor Codului civil din 2009, precum si ultraactivitatea unor prevederi ale vechiului Cod de la 1864. In continuare, raportul juridic, actul juridic civil, prescriptia extinctiva si decaderea sunt analizate comparativ, in primul rand, din perspectiva noii reglementari, cu sublinierea elementelor de noutate si, uneori, a diferentelor fata de vechiul cod.
Pentru cei care se pregatesc de examene si doresc sa-si verifice cunostintele, autorii au conceput si inserat o anexa cu peste 200 de teste grila din materia analizata.
Cursul are o dubla utilitate: este conceput, desigur, pentru studenti, insa numeroasele exemple practice, culese din toate institutiile noului Cod civil, discutiile pe marginea unor texte mai putin clare ale codului si propunerile pe care autorii le fac pentru aplicarea in practica a acestor texte, precum si corelatiile cu legea procesual-civila in vigoare sunt, de fapt, gandite si scrise aici pentru practicieni.
|
STOC EPUIZAT!
Curs de drept civil. Contracte
Conform Noului Cod civil
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte sistematizat particularitatile contractelor civile, asa-zise ”speciale”, adresandu-se in primul rand, studentilor facultatii de drept, fiind conceputa pe principii didactice si in conformitate cu programa analitica a disciplinei drept civil (contracte si succesiuni).
In acest sens, s-au avut in vedere, sistematic, urmatoarele:
-
Vanzarea,
-
Schimbul,
-
Donatia,
-
Societatea,
-
Locatiunea,
-
Antrepriza,
-
Mandatul,
-
Imprumutul,
-
Depozitul,
-
Renta viagera,
-
Intretinerea,
-
Jocul si pariul,
-
Tranzactia
Lucrarea respecta doctrina nationala reprezentativa in materie si numai in subsidiar isi permite sa faca observatii. Apreciem ca intrarea in vigoare a Noului cod civil are, printre alte merite, si pe acela de a repune in discutia specialistilor principalele institutii de drept privat (in vederea unor eventuale reasezari si reconsiderari). Pentru o mai buna coordonare cu dreptul comun in materie, lucrarea incepe cu o succinta prezentare a regulilor generale.
Pretul nostru:
55.00 Lei (RON)
|
|
Titlul lucrării: NOUL COD CIVIL COMENTAT SI ADNOTAT (Art. 2.557-2.664). Cartea a VII-a: Dispoziţii de Drept Internaţional Privat
Autor / Coordonator: Avocat Eduard Dragomir
Colectie: Codul civil al României
Producător: Editura Nomina Lex, Info-Consulting Agency
ISBN: 978-606-8153-32-2
Numar de pagini: 623
Format: 148 X 215
Interior: cusut
Coperta: cartonată, tare, lucioasa
Data lansării: 3 Martie 2012
Disponibilitate: Pe stoc
Prezentare pe scurt: Lucrarea de faţă reprezintă prima publicaţie ce abordează dispozitiile Noului Cod civil al României în materia Dreptului Internaţional Privat. Totodată, pentru întâia oară sunt prezentate şi comentate toate articolele în materie; pentru prima dată, sub fiecare articol s-au introdus note ce cuprind trimiteri la legislaţia conexă cu articolul în cauză (atât din dreptul intern, cât şi din dreptul internaţional), trimiteri de natură a veni în sprijinul avocaţilor şi celorlalte categorii de profesionişti ai dreptului; pentru prima dată în acest domeniu sunt reproduse toate articolele corespondente din reglementarea anterioară, pentru ca oricine să poată analiza schimbările intervenite comparand de sine însuşi noul si vechiul cadru legal; sunt reproduse ad literram dispoziţiile Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod civil; sunt reproduse în citat definiţii doctrinare, acolo unde s-a considerat util; sunt prezentate elemente de drept comparat atât din statele membre ale Uniunii Europene, cât şi din alte state; sunt prezentate în extras şi câteva elemente de jurisprudenţă, atât din dreptul intern, cât şi european; legislaţia Uniunii Europene incidentă în cazul anumitor articole este reprodusă integral. Şi, în final, lucrarea se încheie cu un glosar de termeni şi expresii juridice şi un tabel general de observaţii, corespondenţe şi corelaţii.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
Prin formatul de prezentare îngrijit, coperta frumos cartonată şi interiorul cusut, lucrarea de față, care a văzut lumina tiparului în noiembrie 2011, se adresează în primul rând acelui segment al utilizatorilor care zilnic, prin prisma profesiei, au nevoie de noul cod civil ca şi instrument de birou.
Ediţia de faţă a acestei cărţi cuprinde, după cum rezultă chiar din grafica copertei:
- Noul Cod civil ad litteram, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011;
- Un extras din Legea nr. 71/2011, legea de punere în aplicare a Noului Cod civil (doar un EXTRAS);
- Ordonanţa nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligaţii bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (INTEGRAL);
- Ordonanţa de urgenţă nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Ordinul nr. 11/2011 privind aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României și al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/10/2011 referitor la plasamentele prevăzute de art. 831 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Index alfabetic
Şi dacă unii dintre dvs. vă întrebaţi deja dacă grafica copertei a fost aleasă la întâmplare sau chiar vrea să transmită vreun mesaj, ei bine da, puzzle-ul de pe copertă are menirea de a spune, poate într-un alt mod decât prin cuvinte, că această carte este doar prima dintr-o întreagă colecţie ce va urma sub titlul "NOUL COD CIVIL COMENTAT ŞI ADNOTAT". Datorită volumului imens de muncă şi pentru că Editura Nomina Lex îşi doreşte să fie o lucrare de referinţă, cu adevărat utilă atât practicienilor dreptului, cât şi teoreticienilor, atât studenţilor la drept, cât şi altor categorii de profesionişti, editarea lucrării va avea loc de-a lungul mai multor volume, fără a se şti însă nici numărul exact al volumelor şi nici ordinea lor de apariţie. Primul dintre volume este deja prezentat pe coperta spate a acestei ediţii ad litteram şi va apărea cel mai probabil în cursul lunii decembrie 2011.
Pretul nostru:
36.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
Test de autoevaluare pentru
Capitolul I
1. Dreptul este:
a) rezultatul evoluţiei societăţii;
b) societatea în ansamblul său;
c) principalul fenomen economic al unei societăţi.
2. Metodologia este:
a) un act normativ;
b) un dat social;
c) o ştiinţă despre metodă.
3. Metodologia cuprinde patru mari componente:
a) logica juridică, logica judiciară, artele juridice, tehnica juridică;
b) fenomene juridice, logica juridică, fenomene politice, logica judiciară;
c) logica juridică, artele juridice, tehnica juridică, fenomene juridico-politice.
4. Logica judiciară :
a) are în vedere sursele dreptului;
b) are în vedere modul de interpretare şi de punere în aplicare a normei juridice;
c) are în vedere modul de redactare a normei de drept.
Răspunsuri la testul de autoevaluare
Răspunsurile corecte sunt:
1 a; 2 c; 3 a; 4 b.
STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
25.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
55.00 Lei (RON) |
|