- Code: 978-973-115-962-1
- Producator: Editura C.H. Beck
- Rating:
Teoria generală a dreptului este o disciplină de referinţă pentru ştiinţa dreptului: ea cuprinde acel set conceptual prin care este explicată realitatea juridică.
Teoria generală a dreptului este o disciplină de sinteză: ea preia de la ştiinţele juridice de ramură datele esenţiale privind formele de manifestare particulare ale dreptului şi, pe cale de abstractizare, formulează modele explicative pentru întregimea dreptului.
Teoria generală a dreptului nu este o disciplină dintre cele mai accesibile înţelegerii de către studentul anului I, dar afirmând cu toată responsabilitatea că dreptul nu poate fi înţeles în afara conceptelor pe care le explică aceasta, prezentul caiet de seminar vine în întâmpinarea unor cerinţe de ordin practic-aplicativ.
In prezenta carte veti găsi exemple necesare clarificării cunoştinţelor teoretice, exerciţii juridice variate, extrase din acte normative la care se fac trimiteri, un mic dicţionar terminologic, adagii şi expresii juridice latineşti uzuale, elemente de metodologie juridică, informaţii utile pentru redactarea unui referat, şi, nu în ultimul rând, aplicaţii şi scheme menite să faciliteze înţelegerea noţiunilor fundamentale cu care operează Teoria generală a dreptului.
Caietul de seminar nu îşi propune reiterarea tuturor informaţiilor cuprinse în curs, însă se doreşte a fi un sprijin real pentru studentul care urcă primele trepte ale cunoaşterii fenomenului juridic.
Titlul cartii: | Teoria generala a dreptului. Caiet de seminar |
---|---|
Numele autorului/lor: | Spataru-Negura Laura-Cristiana, Ene-Dinu Cornelia Beatrice Gabriela, Anghel Elena, Coord. Popa Nicolae |
Editura: | C.H. Beck |
Data aparitiei: | 02 Noi 2011 |
Numar de pagini: | 304 |
ISBN: | 978-973-115-962-1 |
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): | 39.90 |
4 by TGD, 31 Oct 2012
Teoria generala a dreptului. Caiet de seminar | Autori: Spataru-Negura L.C., Ene-Dinu C.B.G., Anghel E., Coord. Popa Nicolae 39.90 Lei (RON)Caietul de seminar nu îşi propune reiterarea tuturor informaţiilor cuprinse în curs, însă se doreşte a fi un sprijin real pentru studentul care urcă primele trepte ale cunoaşterii fenomenului juridic.
Filozofia dreptului. Marile curente. Editia a III-a | Autori: Popa Nicolae, Dogaru Ion, Danisor Gheorghe, Danisor Dan ClaudiuPrezenta lucrare Filozofia dreptului. Marile curente. Editia a III-a | Autori: Popa Nicolae, Dogaru Ion, Danisor Gheorghe, Danisor Dan Claudiu este dedicată unei filizofii regionale, filosofia dreptului; pare istorică, odată ce se preocupă de marile curente ale acesteia. Dar întreprinderea teoretică este actuală, căci dreptul, prezidând singur propria distrugere, ca şi propria creaţie, nu poate avea o istorie inactuală. O prea lungă perioadă de timp, pozitivismul dominant ne-a predat epurarea dreptului de consideraţiile morale sau filosofice. Această carte tinde să reumanizeze dreptul prin reconectarea sa la sursele sale reale, adică la acele idei care, seducând spiritul colectiv, se impun ca idei normative.
STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
74.90 Lei (RON)
|
|
Introducere in istoria dreptului. Caiet de seminar | Autor: Paraschiv ElenaCartea Introducere in istoria dreptului. Caiet de seminar | Autor: Paraschiv Elena se adresează studenţilor in primul rand, fiindu-le necesar pentru însuşirea evoluţiei gândirii despre legi, drepturi, îndatoriri şi structuri juridice, despre principalele opere monumentale ale dreptului, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre. De asemenea, ajuta la suplinirea bagajului de cunoştinţe al viitorului jurist cu elemente de cultură fără de care nicio profesiune nu este desăvârşită; lucrarea este utilă şi altor persoane care doresc să cunoască instituţiile de drept ce au stat la baza formării dreptului românesc şi altor sisteme de drept, apariţia acestei lucrări reprezentând o noutate în acest domeniu important pentru evoluţia dreptului, în general. Prezenta lucrare implică o largă deschidere spre alte ştiinţe, precum istoria doctrinelor sociale, economice şi politice, istoria diplomaţiei şi istoria militară, istoria filosofiei şi a religiilor, prezentând o viziune cuprinzătoare asupra dreptului, de la apariţie, până în prezent; prezintă practica şi gândirea juridică din toate etapele istorice, cu referire la centrele de civilizaţie ale omenirii: Orientul antic, lumea greco-romană, tradiţiile romanităţii în evul mediu şi în epoca modernă, prezentând influenţa lor asupra dreptului românesc. In lucrare sunt definite noţiunile specifice dreptului, referitoare la persoane, familie, drepturi, obligaţii, răspundere şi contracte, proprietate şi succesiune etc., concepte care înlesnesc însuşirea ramurilor principale ale dreptului, fiind prezentată evoluţia concepţiilor politice, a ştiinţei dreptului şi jurisprudenţei de-a lungul istoriei, de la formele incipiente la societatea modernă, întemeiată pe separaţia puterilor, pe guvernarea legilor şi pe garantarea constituţională a drepturilor şi libertăţilor omului, demonstrând, în baza datelor şi faptelor oferite de această disciplină, înrudirea dreptului românesc cu dreptul roman şi, implicit, cu valorile europene la care am aderat.
Pretul nostru:
24.90 Lei (RON)
|
|
Noul Cod Civil Republicat (Ad litteram - editie cartonata, noiembrie 2011)Prin formatul de prezentare îngrijit, coperta frumos cartonată şi interiorul cusut, lucrarea de față, care a văzut lumina tiparului în noiembrie 2011, se adresează în primul rând acelui segment al utilizatorilor care zilnic, prin prisma profesiei, au nevoie de noul cod civil ca şi instrument de birou. Ediţia de faţă a acestei cărţi cuprinde, după cum rezultă chiar din grafica copertei: - Noul Cod civil ad litteram, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011; - Un extras din Legea nr. 71/2011, legea de punere în aplicare a Noului Cod civil (doar un EXTRAS); - Ordonanţa nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligaţii bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (INTEGRAL); - Ordonanţa de urgenţă nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL); - Ordinul nr. 11/2011 privind aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României și al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/10/2011 referitor la plasamentele prevăzute de art. 831 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL); - Index alfabetic
Şi dacă unii dintre dvs. vă întrebaţi deja dacă grafica copertei a fost aleasă la întâmplare sau chiar vrea să transmită vreun mesaj, ei bine da, puzzle-ul de pe copertă are menirea de a spune, poate într-un alt mod decât prin cuvinte, că această carte este doar prima dintr-o întreagă colecţie ce va urma sub titlul "NOUL COD CIVIL COMENTAT ŞI ADNOTAT". Datorită volumului imens de muncă şi pentru că Editura Nomina Lex îşi doreşte să fie o lucrare de referinţă, cu adevărat utilă atât practicienilor dreptului, cât şi teoreticienilor, atât studenţilor la drept, cât şi altor categorii de profesionişti, editarea lucrării va avea loc de-a lungul mai multor volume, fără a se şti însă nici numărul exact al volumelor şi nici ordinea lor de apariţie. Primul dintre volume este deja prezentat pe coperta spate a acestei ediţii ad litteram şi va apărea cel mai probabil în cursul lunii decembrie 2011.
Pretul nostru:
36.00 Lei (RON)
|
|
Teoria generala a dreptului. Editia a IV-a | Autor: Popa NicolaeUrmare a aderarii României la Uniunea Europeana ca membru cu drepturi depline, o serie de elemente componente ale procesului de globalizare au si reverberatii în domeniul dreptului, determinând chiar o regândire a functiilor teoriei dreptului. Ratificarea de catre România a Tratatului de la Lisabona a necesitat restructurarea sectiunii Tipologia dreptului Uniunii Europene si sublinierea prefacerilor de substanta aduse constructiei europene de prevederile acestui important act legislativ. Astfel fiind, nu a fost schimbat doar titlul sectiunii, întreaga expunere a fost reorganizata în lumina Tratatului de la Lisabona.
STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
49.90 Lei (RON)
|
|
Lectii de Teoria generala a dreptului | Autor: Camelia IgnatescuEXTRAS: Capitolul I.Dreptul 1.1. Premise Pentru a înţelege ce înseamnă dreptul din perspectiva Teoriei generale a dreptului ar trebui să înţelegem cu prioritate diferenţa majoră dintre semnificaţia uzuală a acestui termen şi cea ştiinţifică. În limbajul comun, termenul de drept este adeseori folosit cu mai multe sensuri. În mod curent, sensul noţiunii, atunci când apreciem că ceva este drept sau nedrept, este acela de just sau corect ori ilegal sau incorect. În expresia „am dreptul să…”, sensul este acela de prerogativă văzută în mod comun ca o recunoaştere legală a posibilităţii de a acţiona într-un fel sau altul. În egală măsură, în expresia „nu am dreptul să…”, sensul este acela de a recunoaşte existenţa unei bariere legale între ceea ce intenţionez şi ceea ce legea îmi permite să fac. Folosirea acestor expresii în limbajul comun reprezintă în fapt percepţia cotidiană şi profană a noţiunii de drept. În sens juridic, dreptul reprezintă totalitatea normelor juridice destinate să reglementeze conduita subiectelor umane a căror respectare poate fi asigurată, la nevoie, prin forţa de constrângere a statului. Dreptul astfel conceput face obiectul ştiinţei dreptului. (...) STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
25.00 Lei (RON)
|
|
Drept civil. Teoria generala a obligatiilor (Editia a II-a) | Autor: Adam IoanAceasta lucrare se înfăţişează ca un instrument compact ce conţine o analiză unitară şi substanţială a tuturor instituţiilor ce se încadrează în mod specific în domeniul obligaţiilor civile, astfel cum acestea sunt structurate în Legea nr. 287/2009. Lucrarea se înfăţişează ca o inspirată îmbinare a controversatelor chestiuni doctrinare specifice instituţiilor obligaţiilor civile, în raport de care sunt precizate soluţiile oferite de jurisprudenţă acestei problematici. La baza elaborării acestei lucrări s-a avut în vedere aceeaşi metodă didactică, de analiză comparativă, tranzitorie de la vechea reglementare a Codului civil din 1864 la noua reglementare a Legii nr. 287/2009, astfel cum aceasta a fost pusă în aplicare prin Legea nr. 71/2011. Dat fiind faptul că unele dintre textele legale din Codul civil în vigoare, prin conţinutul lor, reprezintă o transpunere a concepţiei doctrinare şi a practicii judiciare născute sub imperiul Codului civil din 1864, în lucrare au fost menţinute atât opiniile exprimate în literatura de specialitate, cât şi poziţia practicii judiciare care rămân de actualitate şi în noul context juridic creat prin Legea nr. 287/2009.
Pretul nostru:
119.00 Lei (RON)
|
|
Doctrine juridice - curs [editia a VI-a si caiet de seminar] | Autor: Simona CristeaAsa cum se arata in Cuvantul inainte al lucrarii, "Doctrinele juridice" reprezinta o continuare fireasca a problematicii Teoriei generale a dreptului. Aceasta disciplina "nu-si propune sa prezinte din punct de vedere istoric teoriile si curentele juridice, ci crearea si devenirea conceptelor fundamentale ale dreptului, punand in lumina preocuparile legate de definirea conceptului de drept, de justitie, evolutia izvoarelor dreptului etc. [...] Formarea conceptelor juridice nu a avut loc dintr-o data, ea este rezultatul unui proces amplu de framantari, de dezbateri, de solutii legislative, formulandu-se permanent propuneri de imbunatatire. De aceea, este necesara intelegerea formarii conceptelor, a fundamentarii lor juridice, a imbogatirii permanente a continutului lor in confruntarea cu cerintele vietii juridice". Primul capitol clarifica statutul disciplinei "Doctrine juridice", individualizand-o in raport cu teoria generala si cu filosofia dreptului, fixandu-i obiectul de studiu si scopul. Capitolele urmatoare urmaresc cronologic felul in care a fost gandit si perceput fenomenul dreptului si principalele evolutii ale conceptelor juridice, din antichitate pana astazi. Sunt punctate astfel contributiile catorva dintre cei mai importanti ganditori si, in acelasi timp, practicieni ai dreptului: Cicero, Sfantul Augustin, Toma d`Aquino, Kant, Hegel, Gény, del Vecchio, Stammler, Leo Strauss, Villey, Hart, MacCormick. Ideile si influenta juristilor-filosofi sunt studiate integrat in problematizarile ce acestia le-au declansat: influenta crestina asupra dreptului, teoria dreptului natural, laicizarea dreptului, rationalismul juridic, criza fenomenului dreptului, realismul juridic, sociologia dreptului, declinul modernismului, neopozitivismul etc.
Pretul nostru:
39.00 Lei (RON)
|
|
Teoria generala a dreptului. Caiet de seminar. Editia 2, 2014Conştienţi fiind că Teoria generală a dreptului nu este o disciplină dintre cele mai accesibile înţelegerii de către studentul anului I, dar afirmând cu toată responsabilitatea că dreptul nu poate fi înţeles în afara conceptelor pe care le explică acesta, prezentul caiet de seminar vine în întâmpinarea unor cerinţe de ordin practic-aplicativ. Caietul de seminar nu îşi propune reiterarea tuturor informaţiilor cuprinse în curs, însă se doreşte a fi un sprijin real pentru studentul care urcă primele trepte ale cunoaşterii fenomenului juridic. Necesitatea unei noi ediţii a caietului de seminar a fost impusă de evoluţia legislaţiei în domeniile fundamentale de reglementare (drept civil, drept penal), mai ales ca urmare a apariţiei noilor coduri de drept civil şi procedură civilă şi drept penal şi de procedură penală. Autoarele au avut în vedere revizuirea capitolelor, dar mai ales a anexelor pedagogice aferente fiecărui capitol pentru o mai bună utilizare în cadrul seminarelor.
STOC EPUIZAT!
Pretul nostru:
44.90 Lei (RON)
|