|
Home ›
Drept penal ›
Infractiuni rutiere. Jurisprudenta rezumata. Consideratii teoretice si aspecte de practica judiciara neunitara | Autori: R.E.S. Diaconu, Andreescu M.
Infractiuni rutiere. Jurisprudenta rezumata. Consideratii teoretice si aspecte de practica judiciara neunitara | Autori: R.E.S. Diaconu, Andreescu M.
Descriere
Noţiunea de „infracţiuni rutiere” este o creaţie a doctrinei şi a jurisprudenţei, cuprinzând fapte care au semnificaţie penală, generate de participanţii la traficul rutier.
În plan normativ astfel de infracţiuni sunt reglementate şi sancţionate în principal de dispoziţiile cuprinse în O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dar sunt aplicabile şi alte acte normative, inclusiv Codul penal şi Codul de procedură penală.
Jurisprudenţa în materie relevă cel puţin două aspecte importante: ponderea ridicată, pe rolul instanţelor, a infracţiunilor comise de participanţii la traficul rutier, dar şi caracterul neunitar al interpretărilor conferite unor texte de lege şi implicit al soluţiilor pronunţate.
Prezenta culegere cuprinde soluţii recente şi relevante ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale curţilor de apel şi ale altor categorii de instanţe pronunţate în acest domeniu şi care, în opinia noastră, pot contribui la clarificarea unor aspecte de practică neunitară. Partea teoretică a lucrării sintetizează cele mai importante aspecte desprinse din jurisprudenţă.
Titlul cartii: |
Infractiuni rutiere. Jurisprudenta rezumata. Consideratii teoretice si aspecte de practica judiciara neunitara | Autori: R.E.S. Diaconu, Andreescu M.
|
Numele autorului/lor: |
R.E.S. Diaconu, Andreescu M.
|
Editura: |
C.H. Beck
|
Data aparitiei: |
31 Iul 2012
|
Numar de pagini: |
456
|
ISBN: |
978-606-18-0058-2
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
49.90
|
4
by Permis de conducere, 29 Oct 2012
Infractiuni rutiere. Jurisprudenta rezumata. Consideratii teoretice si aspecte de practica judiciara neunitara | Autori: R.E.S. Diaconu, Andreescu M.
49.90 Lei (RON)
Acest demers ştiinţific se doreşte a fi un argument pentru elaborarea unui veritabil „Cod rutier” care să reglementeze unitar şi infracţiunile rutiere ce se individualizează prin trăsăturile lor particulare, inclusiv procedurale, formând astfel o instituţie juridică penală distinctă.
|
EXTRAS:
Introducere
Dintre toate infracţiunile, evaziunea fiscală este, cu siguranţă, cea care beneficiază de cea mai mare clemenţă din partea opiniei publice.
Cu toate acestea, evaziunea fiscală este o infracţiune care, din punct de vedere economic, face cele mai multe victime. Aceasta diminuează resursele financiare necesare finanţării cheltuielilor publice şi creează distorsiuni concurenţiale şi inegalităţi în detrimentul contribuabililor de bună-credinţă care înţeleg să-şi declare veniturile şi/sau bunurile impozabile şi să-şi plătească taxele şi impozitele aferente.
Efectele acestei infracţiuni se văd foarte bine mai ales în aceste momente de criză financiară, când, din lipsa resurselor, au loc disponibilizări de personal, reduceri de salarii, pensii etc.
Lucrarea prezintă într-o manieră practică fenomenul evaziunii fiscale. Pentru o mai bună înţelegere a textului legal, cât şi a modalităţilor de comitere a infracţiunilor, au fost folosite foarte multe exemple. În acest fel, cititorul poate privi legea cu ochii practicianului, poate înţelege legea prin prisma realităţilor sociale.
Originalitatea abordării nu rezidă doar în ideile expuse, ci şi în modul de analiză, care îmbină partea de contabilitate cu partea juridică. De altfel, o analiză serioasă a acestei probleme nu poate să facă abstracţie nici de partea juridică, nici de partea de contabilitate, mai ales că în contabilitate lucrurile sunt privite altfel decât în juridic (existând şi un principiu al prevalenţei economicului asupra juridicului).
Lucrarea este structurată în 5 capitole.
În primul capitol a fost analizată noţiunea de evaziune fiscală, făcându-se distincţie între noţiunea de evaziune fiscală şi cea de optimizare fiscală, această din urmă noţiune fiind analizată de alţi autori sub denumirea de „evaziune fiscală legală”. În plus, au fost prezentate cauzele evaziunii fiscale, aspect foarte important în lupta de combatere a acestui fenomen, întrucât o boală nu poate fi tratată eficient decât dacă se cunosc cauzele, sau, altfel spus, un tratament adecvat ţine cont nu numai de simptome, ci şi de cauze.
(...)
Pretul nostru:
49.90 Lei (RON)
|
|
Titlul lucrării: NOUL COD CIVIL COMENTAT SI ADNOTAT (Art. 2.557-2.664). Cartea a VII-a: Dispoziţii de Drept Internaţional Privat
Autor / Coordonator: Avocat Eduard Dragomir
Colectie: Codul civil al României
Producător: Editura Nomina Lex, Info-Consulting Agency
ISBN: 978-606-8153-32-2
Numar de pagini: 623
Format: 148 X 215
Interior: cusut
Coperta: cartonată, tare, lucioasa
Data lansării: 3 Martie 2012
Disponibilitate: Pe stoc
Prezentare pe scurt: Lucrarea de faţă reprezintă prima publicaţie ce abordează dispozitiile Noului Cod civil al României în materia Dreptului Internaţional Privat. Totodată, pentru întâia oară sunt prezentate şi comentate toate articolele în materie; pentru prima dată, sub fiecare articol s-au introdus note ce cuprind trimiteri la legislaţia conexă cu articolul în cauză (atât din dreptul intern, cât şi din dreptul internaţional), trimiteri de natură a veni în sprijinul avocaţilor şi celorlalte categorii de profesionişti ai dreptului; pentru prima dată în acest domeniu sunt reproduse toate articolele corespondente din reglementarea anterioară, pentru ca oricine să poată analiza schimbările intervenite comparand de sine însuşi noul si vechiul cadru legal; sunt reproduse ad literram dispoziţiile Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod civil; sunt reproduse în citat definiţii doctrinare, acolo unde s-a considerat util; sunt prezentate elemente de drept comparat atât din statele membre ale Uniunii Europene, cât şi din alte state; sunt prezentate în extras şi câteva elemente de jurisprudenţă, atât din dreptul intern, cât şi european; legislaţia Uniunii Europene incidentă în cazul anumitor articole este reprodusă integral. Şi, în final, lucrarea se încheie cu un glosar de termeni şi expresii juridice şi un tabel general de observaţii, corespondenţe şi corelaţii.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
Prin formatul de prezentare îngrijit, coperta frumos cartonată şi interiorul cusut, lucrarea de față, care a văzut lumina tiparului în noiembrie 2011, se adresează în primul rând acelui segment al utilizatorilor care zilnic, prin prisma profesiei, au nevoie de noul cod civil ca şi instrument de birou.
Ediţia de faţă a acestei cărţi cuprinde, după cum rezultă chiar din grafica copertei:
- Noul Cod civil ad litteram, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011;
- Un extras din Legea nr. 71/2011, legea de punere în aplicare a Noului Cod civil (doar un EXTRAS);
- Ordonanţa nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligaţii bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (INTEGRAL);
- Ordonanţa de urgenţă nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Ordinul nr. 11/2011 privind aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României și al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/10/2011 referitor la plasamentele prevăzute de art. 831 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Index alfabetic
Şi dacă unii dintre dvs. vă întrebaţi deja dacă grafica copertei a fost aleasă la întâmplare sau chiar vrea să transmită vreun mesaj, ei bine da, puzzle-ul de pe copertă are menirea de a spune, poate într-un alt mod decât prin cuvinte, că această carte este doar prima dintr-o întreagă colecţie ce va urma sub titlul "NOUL COD CIVIL COMENTAT ŞI ADNOTAT". Datorită volumului imens de muncă şi pentru că Editura Nomina Lex îşi doreşte să fie o lucrare de referinţă, cu adevărat utilă atât practicienilor dreptului, cât şi teoreticienilor, atât studenţilor la drept, cât şi altor categorii de profesionişti, editarea lucrării va avea loc de-a lungul mai multor volume, fără a se şti însă nici numărul exact al volumelor şi nici ordinea lor de apariţie. Primul dintre volume este deja prezentat pe coperta spate a acestei ediţii ad litteram şi va apărea cel mai probabil în cursul lunii decembrie 2011.
Pretul nostru:
36.00 Lei (RON)
|
|
Lucrarea de fata este conceputa ca instrument de lucru pentru practicienii dreptului, constituind o analiza jurisprudentiala aprofundata a celor mai importante infractiuni contra libertatii persoanei – lipsirea de libertate in mod ilegal, violarea de domiciliu, amenintarea si santajul – prin preluarea si comentarea a peste 100 de solutii din practica judecatoreasca.
Lucrarea Infractiuni contra libertatii persoanei. jurisprudenta comentata si reglementarea din noul Cod penal | Autor: Victor Vaduva prezenta pe larg aspecte privind elementele constitutive si modalitatile de comitere ale infractiunilor supuse cercetarii, delimitarea si raportul cu alte infractiuni, solutii procedurale pertinente, precum si decizii pronuntate in analiza constitutionalitatii sau in interesul legii. Hotararil judecatoresti incluse in aceasta carte sunt insotite de note explicative complexe, in care autorul expune atat opiniile exprimate in doctrina cu privire la problema analizata, cat si propriile opinii, ce pot fi integrate in gandirea si preocuparile juridice actuale, precum si, acolo unde este cazul, distinctiile intre actuala reglementare si cea din noul Cod penal.
Extras:
Pretul nostru:
37.00 Lei (RON)
|
|
Prezenta lucrare constituie o încercare de înţelegere şi desluşire a literei ori raţiunii prevederilor noului Cod penal privitoare la infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei.
Autorii au voit şi au reuşit să aducă în discuţie unele dintre principalele şi multiplele probleme care privesc delicata temă investigată, să atragă atenţia şi să contribuie la desluşirea şi rezolvarea lor, fără pretenţia exhaustivităţii, relevând luminile, dar şi umbrele noilor reglementări pe care le-au sesizat.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, în materia infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei au apărut numeroase modificări, elemente de noutate, noi incriminări care au necesitat o analiză amănunţită. Importanţa deosebită, aparte a înfăptuirii justiţiei pentru asigurarea existenţei statului de drept, a ordinii de drept a triumfului şi supremaţiei legii justifică cercetarea noilor reglementări date infracţiunilor care se împotrivesc acesteia.
Puncte forte:
- discuţii privind principalele şi multiplele probleme care privesc delicata temă investigată
- limbaj clar, logic şi concis
- sesizarea unor erori din reglementarea infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei
Pretul nostru:
39.90 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
49.90 Lei (RON) |
|