|
Home ›
Drept Civil ›
Practica judiciara de casare in materie civila 2010-2011 (rezumata si comentata) | Autor: Darjan Traian
Practica judiciara de casare in materie civila 2010-2011 (rezumata si comentata) | Autor: Darjan Traian
Descriere
Prefață
Titlul cărții reflectă cuprinsul ei, cu precizarea că hotărârile judecătorești adunate între coperțile ei au fost pronunțate în imensa lor majoritate de Secția civilă, de muncă și asigurări sociale, pentru minori și familie a Curții de Apel Cluj și într-o foarte mică măsură de alte instanțe, în perioada 2010-2011 și doar câteva în anul 2009. Este vorba de decizii de casare, respectiv de modificare, iar unele au păstrat soluțiile atacate. Aceste excepții de la regulă s-au făcut din dorința de a-i oferi lectorului o cât mai bogată arie tematică.
Un titlu poate mai adecvat acestei cărți ar fi fost „Practica judiciară ca pretext”, deoarece hotărârile judecătorești reunite aici constituie adeseori doar prilejul pentru dezbaterea unor probleme de drept material sau procesual civil ce nu și-au găsit încă soluționarea unitară. Tocmai de aceea am căutat să includem atât hotărâri judecătorești prin care au fost soluționate cauze obiș- nuite, dar care prezintă anumite nuanțe noi, cât și soluții de nișă, pronunțate în cauze nereglementate expres prin dispoziții legale, cu privire la care nu există practică judiciară și nici referințe în tratatele de specialitate. În toate aceste soluții, dar mai ales în cele de pionierat, nici nu avem pretenția de a fi dat noi unica soluție infailibilă, „meritul” nostru constând doar în deschiderea unor discuții constructive pe temele respective, menite să declanșeze emulațiile creatoare ce vor duce cu certitudine în final la descoperirea soluțiilor legale și temeinice, idealul fiecărui judecător.
De aceea, cartea s-a dorit a fi un manual practic adresat cu precădere practicienilor dreptului – judecători, avocați, consilieri juridici –, care vor găsi în ea soluții la problemele juridice controversate, dar în egală măsură ea se adresează și teoreticienilor dreptului – profesori, studenți, cercetători –, care vor descoperi în ea piese rare ce lipseau din colecțiile lor, fiind așteptate de viitoarele coduri adnotate, și nu în ultimul rând publicului larg, care a dobândit o înaltă conștiință juridică și este interesat de modul de rezolvare a problemelor din domeniile dreptului familiei, dreptului civil, dreptului muncii, dreptului asigurărilor sociale și dreptului procesual civil.
Cluj-Napoca, 30 aprilie 2011
Traian Dârjan – judecător
Președintele Secției civile, de muncă și asigurări sociale,
pentru minori și familie a Curții de Apel Cluj
Cartea se adresează cu precădere practicienilor dreptului – judecători, avocaţi, consilieri juridici –, care vor găsi în ea soluţii la problemele juridice controversate, dar în egală măsură ea se adresează şi teoreticienilor dreptului – profesori, studenţi, cercetători – şi nu în ultimul rând publicului larg, care a dobândit o înaltă conştiinţă juridică şi este interesat de modul de rezolvare a problemelor din domeniile dreptului familiei, dreptului civil, dreptului muncii, dreptului asigurărilor sociale şi dreptului procesual civil.
CUPRINS:
Titlul cartii: |
Practica judiciara de casare in materie civila 2010-2011 (rezumata si comentata)
|
Numele autorului/lor: |
Darjan Traian
|
Editura: |
C.H. Beck
|
Data aparitiei: |
17 Iun. 2011
|
Numar de pagini: |
384
|
ISBN: |
978-973-115-905-8
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
49.90
|
by Practica, 12 Oct 2012
Practica judiciara de casare in materie civila 2010-2011 (rezumata si comentata) | Autor: Darjan Traian
49.90 Lei (RON)
Lucrarea este un manual practic adresat cu precădere practicienilor dreptului – judecători, avocați, consilieri juridici –, care vor găsi în ea soluții la problemele juridice controversate, dar în egală măsură ea se adresează și teoreticienilor dreptului – profesori, studenți, cercetători –, care vor descoperi în ea piese rare ce lipseau din colecțiile lor, fiind așteptate de viitoarele coduri adnotate, și nu în ultimul rând publicului larg, care a dobândit o înaltă conștiință juridică și este interesat de modul de rezolvare a problemelor din domeniile dreptului familiei, dreptului civil, dreptului muncii, dreptului asigurărilor sociale și dreptului procesual civil.
|
Compensatia. Reglementare. Doctrina. Jurisprudenta | In reglementarea Noului Cod civil (2012) reprezinta cea de-a doua ediţie a lucrării, fiind rezultatul aplicării cercetării practicii din dreptul civil şi comercial în realitatea din sistemul juridic românesc de după intrarea în vigoare a Noului Cod civil, legiuire ce înlocuieşte Codul civil aplicabil la momentul primei ediţii.
”Aparent, existenţa mecanismului compensatoriu pare necesară, iar aplicarea clară. Din punct de vedere juridic însă, definirea naturii acestei instituţii prezintă mai multe dificultăţi. Avându-şi originea în necesităţi de ordin economic, compensaţia permite simplificarea relaţiilor dintre datornicii reciproci, evitând în acelaşi timp un dublu transfer de fonduri. Acest mecanism îl garantează pe fiecare creditor împotriva relei-voinţe sau a insolvabilităţii celeilalte părţi. Mai mult decât atât, în lumina schimbărilor aduse de intrarea în vigoare a Noului Cod civil, vom găsi noi întrebuinţări ale termenului de compensaţie şi schimbări majore în ceea ce priveşte procedura aplicării acestei instituţii”.
Andreea-Livia Troanţă Rebeleş Turculeanu
Pretul nostru:
29.90 Lei (RON)
|
|
„Drept comercial. Întreprinderea | In reglementarea Noului Cod civil (2012)” este prima lucrare care tratează dreptul comercial în concepţia Noului Cod civil. Deşi sunt voci care constată dispariţia dreptului comercial, autorul demonstrează că, în fapt, asistăm la o „comercializare” a dreptului civil. Intenţia noii reglementări este de a reuni dreptul comercial sub reglementarea Noului Cod civil, într-o singură ramură de drept. În locul dihotomiei drept comercial - drept civil, Noul Cod civil intenţionează instaurarea unui sistem unitar de reglementare, raporturile juridice dintre profesionişti (comercianţii şi ceilalţi participanţi la raporturile juridice de afaceri) urmând a fi reglementate direct şi originar de Noul Cod civil.
Dualismul dreptului privat este abandonat de legiuitorul român începând cu data de 1 octombrie 2011. În această nouă concepţie a dreptului comercial, care foloseşte termenul de profesionist, întreprinderea joacă un rol principal. În funcţie de existenţa sau nu a unei întreprinderi urmează a fi calificat raportul juridic ca fiind între profesionişti sau între simpli particulari.
Autorul explică noile instituţii specifice profesioniştilor (inalienabilitatea, insesizabilitatea, separaţia de patrimonii, fragmentarea patrimoniului şi segregarea creditorilor, fiducia, impreviziunea etc.) şi noutăţile aduse în materiile clasice din dreptul comercial (răspunderea statului pentru societăţile din portofolii, lipsa de efecte a personalităţii juridice atunci când aceasta este invocată cu rea credinţă, modificările aduse în materia atacării actelor organelor persoanei juridice, dispariţia capacităţii speciale de folosinţă a persoanelor juridice cu scop lucrativ etc.).
Pretul nostru:
84.90 Lei (RON)
|
|
Titlul lucrării: NOUL COD CIVIL COMENTAT SI ADNOTAT (Art. 2.557-2.664). Cartea a VII-a: Dispoziţii de Drept Internaţional Privat
Autor / Coordonator: Avocat Eduard Dragomir
Colectie: Codul civil al României
Producător: Editura Nomina Lex, Info-Consulting Agency
ISBN: 978-606-8153-32-2
Numar de pagini: 623
Format: 148 X 215
Interior: cusut
Coperta: cartonată, tare, lucioasa
Data lansării: 3 Martie 2012
Disponibilitate: Pe stoc
Prezentare pe scurt: Lucrarea de faţă reprezintă prima publicaţie ce abordează dispozitiile Noului Cod civil al României în materia Dreptului Internaţional Privat. Totodată, pentru întâia oară sunt prezentate şi comentate toate articolele în materie; pentru prima dată, sub fiecare articol s-au introdus note ce cuprind trimiteri la legislaţia conexă cu articolul în cauză (atât din dreptul intern, cât şi din dreptul internaţional), trimiteri de natură a veni în sprijinul avocaţilor şi celorlalte categorii de profesionişti ai dreptului; pentru prima dată în acest domeniu sunt reproduse toate articolele corespondente din reglementarea anterioară, pentru ca oricine să poată analiza schimbările intervenite comparand de sine însuşi noul si vechiul cadru legal; sunt reproduse ad literram dispoziţiile Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod civil; sunt reproduse în citat definiţii doctrinare, acolo unde s-a considerat util; sunt prezentate elemente de drept comparat atât din statele membre ale Uniunii Europene, cât şi din alte state; sunt prezentate în extras şi câteva elemente de jurisprudenţă, atât din dreptul intern, cât şi european; legislaţia Uniunii Europene incidentă în cazul anumitor articole este reprodusă integral. Şi, în final, lucrarea se încheie cu un glosar de termeni şi expresii juridice şi un tabel general de observaţii, corespondenţe şi corelaţii.
Pretul nostru:
69.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
49.90 Lei (RON) |
|