Recent adaugate

Crescatoria de Gaste

Crescatoria de Gaste

Pretul nostru: 29.00 Lei (RON)
ALTOIREA, pe intelesul tuturor

ALTOIREA, pe intelesul tuturor

Pretul nostru: 23.50 Lei (RON)
Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Pret intreg: 110.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 99.00 Lei (RON)
Reducere: 11.00 Lei (RON) (10.00%)

Google+

Actiunile civile si taxele judiciare de timbru | Legea nr. 146/1997 comentata | Coordonator: Delia Narcisa Theohari

  

Recomanda unui prieten Adauga parerea ta Adauga in lista de dorinte Remove from compare list
Descriere

EXTRAS:

COMENTARIU

§1. Definiția taxelor judiciare de timbru

1. Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drep turilor, a libertăților și a intereselor sale legitime în exercitarea dreptului său la un proces echitabil, fără posibilitatea îngrădirii nelimitate a accesului liber la justiție.

2. Acest acces la justiție poate fi limitat prin impunerea de către stat a unei restricții financiare, dictate de exigențele unei bune administrări și funcționări a justiției, ca serviciu public.

În cauza Weissman și alții contra României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat că o limitare a accesului la justiție este con formă dispozițiilor art. 6 din Convenția europeană a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului numai dacă tinde către un scop legitim și dacă există un raport rezonabil de proporționalitate între mijloacele folosite și scopul vizat. De asemenea, Curtea a stabilit că „dreptul de acces la o instanță” garantat de art. 6 din Convenție „se pretează unor limitări, deoarece, prin însăși natura sa, el impune o reglementare din partea statului, care poate să aleagă mijloacele pe care să le utilizeze în acest scop. În această privință, Curtea a reamintit că ea nu a exclus niciodată ipoteza că interesele unei bune administrări a justiției pot să justifice impunerea unei restricții de natură fi nanciară în accesul unei persoane la o instanță” (Larco și alții contra României).

3. Dreptul privind accesul liber la justiție, garantat de art. 21 din Constituție, nu presupune însă gratuitatea acestuia, aspect stabilitde Curtea Constituțională în Deciziile nr. 82/1999, nr. 97/1999, nr. 47/2003, în care s-a reținut că instituirea taxei judiciare de timbru este o aplicare a principiului consacrat de art. 53 din Constituție, potrivit căruia „cetățenii au obligația să contribuie, prin impozite și prin taxe, la cheltuielile publice”.

4. Prin urmare, stabilirea obligației de plată a unei taxe judiciare de timbru de către stat în sarcina justițiabililor nu reprezintă o ingerință în dreptul de acces liber la justiție, în măsura în care scopul instituirii acesteia îl reprezintă buna funcționare a justiției, iar cuantumul său nu este excesiv, neimpunând justițiabilului o sarcină exorbitantă, de natură a leza dreptul acestuia în substanța sa. Curtea Europeană a statuat cu titlu de principiu în cauza Weissman și alții contra României că „suma costurilor, apreciată în lumina circumstanțelor unui caz dat, înțelegând aici și solvabilitatea solicitantului și faza procedurii prin care restricția în chestiune îi este impusă, este un factor de care trebuie ținut cont pentru a determina dacă persoana respectivă a benefi ciat de dreptul de acces la jusƟție, sau dacă, din cauza sumei totale a cheltuielilor, accesul la jusƟție a fost restrâns până în punctul în care accesul la justiție s-a găsit atins în esența lui”.

5. Taxele judiciare de timbru reprezintă plata serviciilor prestate de către instanțele judecătorești, Ministerul Justiției și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit dispozițiilor art. 1 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 760/1999.

6. Din punctul de vedere al terminologiei utilizate în practică, noțiunea de „taxe judiciare de timbru” include atât taxa judiciară de timbru, ca obiect de reglementare al Legii nr. 146/1997, cât și timbrul judiciar, ca obiect de reglementare al O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar.

 

§2. Domeniul de aplicare a Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru

(...)

DETALII EXTRAS:

 

Pretul nostru: 55.00 Lei (RON)
Cantitate:

Lucrarea Actiunile civile si taxele judiciare de timbru | Legea nr. 146/1997 comentata | Coordonator: Delia Narcisa Theohari este structurata in baza Legii nr. 146/1997, fiind un studiu dedicat taxelor judiciare de timbru, rezultand astfel un instrument de lucru util variatelor profesiuni juridice. Lucrarea este conceputa ca un veritabil ghid pentru practicianul dreptului; concentreaza, raportat la diversele categorii de cereri si actiuni civile, atat stabilirea taxei judiciare de timbru, cat si toate elementele necesare redactarii actului de sesizare a instantei, prin prisma determinarii corecte a cadrului procesual, a instantei competente, a regimului aplicabil sub aspectul prescriptiei extinctive, precum si a altor asemenea reguli procedurale sau de drept substantial, mentionand totodata si variante de elaborare a minutei in cazuri concrete.

 

 

CUPRINS:

Titlul cartii: Actiunile civile si taxele judiciare de timbru | Legea nr. 146/1997 comentata
Numele autorului/lor: Delia Narcisa Theohari, Camelia Maria Ilie, Madalina Andreea Birlog, Bogdan Cristea
Editura: Hamangiu
Data aparitiei: 10 Ianuarie 2012
Numar de pagini: 552
ISBN: 978-606-522-460-5
Tip coperta: Carte brosata
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): 55
Formatul de livrare: Carte tiparita

by Actiuni si Taxe de timbru, 20 Nov 2012

Lucrarea cuprinde o analiza a conditiilor exercitarii unor actiuni civile, prin asocierea aspectelor teoretice cu cele de ordin practic, fiind totodata evidentiate dispozitiile corespunzatoare din noul Cod civil, precum si deciziile relevante ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De asemenea, numeroase probleme de drept ce au constituit obiect de controversa sau care nu au fost analizate amplu in literatura de specialitate sunt abordate in aceasta carte, prin prezentarea argumentata a solutiilor gasite, reflectand un rationament juridic riguros.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Cosul de cumparaturi

In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !

Moneda

Produse pentru comparatie

Bestsellers

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Pretul nostru: 39.00 Lei (RON)

eXTReMe Tracker