|
Home ›
Procedura Civila ›
Taxele de Timbru si Timbrul Judiciar (Carte de: Roxana Palita; Adriana Pena)
Taxele de Timbru si Timbrul Judiciar (Carte de: Roxana Palita; Adriana Pena)
Descriere
Lucrarea de faţă, intitulată sugestiv „TAXELE DE TIMBRU & TIMBRUL JUDICIAR” (ediţie actualizată 2010) cuprinde:
- modificările aduse Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru prin Legea nr. 276/2009 privind aprobarea OUG nr. 212/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru (M. Of. nr. 482 din 13 iulie 2009), prin care au fost majorate taxele de timbru pentru acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti, şi prin Legea nr. 277/2009 privind aprobarea OUG nr. 173/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei şi pentru modificarea lit. c) a art. 6 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru (M. Of. nr. 486 din 14 iulie 2009)
- modificările aduse OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar prin OUG nr. 77/2008 pentru completarea art. 3 din OG nr. 32/1995 privind timbrul judiciar (M. Of. nr. 465/23 iunie 2008) şi prin Legea nr. 71/2009 privind aprobarea OUG nr. 77/2008 (M. Of. 231 din 8 aprilie 2009);
- modificările aduse Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru (M. Of. 321 din 6 iulie 1999) prin OUG nr. 70/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind taxe şi tarife cu caracter nefiscal (M. Of. nr. 444 din 29 iunie 2009);
- H.G. nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010 (M. Of. nr. 633 din 24 septembrie 2009) – Extras: Nivelul taxelor extrajudiciare de timbru pentru anul fiscal 2010.
Pe lângă legislaţia actualizată, lucrarea de faţă tratează şi problematica taxelor judiciare de timbru şi a timbrului judiciar aşa cum este abordată în practica judiciară, cuprinzând hotărâri judecătoreşti cu relevanţă în acest domeniu şi de actualitate, extrasele din practica judiciară fiind pe anii 2008-2009.
Titlul cartii: |
Taxele de timbru si timbrul judiciar. Legislatie si jurisprudenta
|
Numele autorului/lor: |
Roxana Palita, Adriana Pena
|
Editura: |
Nomina Lex
|
Data aparitiei: |
2010
|
Numar de pagini: |
280
|
ISBN: |
978-606-8153-00-1
|
Format: |
A5
|
Tip coperta: |
Necartonata, laminata, lucioasa
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
27 lei
|
Formatul de livrare: |
Cartea se livreaza numai in format tiparit
|
|
Din pacate, aceasta carte nu se mai afla in stocul depozitului nostru de carte, fiind o editie epuizata!
Va recomandam editia a IV-a, aparuta in iulie 2014, conforma noului Cod de procedura civila!
Noua editie este disponibila aici: http://www.librariejuridica.ro/product.php?ProductID=772
Drept Procesual Civil. Sinteze pentru pregatirea examenelor de admitere si definitivare in profesia de avocat (Autori: Av. Eduard Dragomir, Av. Roxana Paliță) - Editia a III-a, Editura Nomina Lex, Bucuresti, septembrie 2011.
În elaborarea editiei a III-a, apărută în Septembrie 2011, s-au avut în vedere modificările Codului de procedura civila aduse prin Legea nr. 202/2010 ("Mica Reforma"), privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, publicată în Monitorul Oficial nr. 714 din 26 octombrie 2010.
Ca noutate absoluta fata de vechile editii, Editia a III-a a acestui manual de drept procesual civil este structurata in doua parti.
In prima parte se analizeaza in detaliu tematica care se cere pentru examenele in avocatura, iar in partea a doua sunt prezentate posibile subiecte de examen si analiza detaliata a acestora.
Tot ca noutati, dar de natura tehnica, de aceasta data, se remarca calitatea crescuta a a realizarii cartii, calitatea hartiei imbunatatita, coperta cartonata si modul de legare cusut.
Alte precizari nu credem ca mai sunt necesare, colectia de sinteze a Editurii Nomina Lex bucurandu-se deja de notoritate in randul publicului vizat.
Pretul nostru:
95.00 Lei (RON)
|
|
Lucrarea de faţă, intitulată sugestiv „Exproprierea. Aspecte teoretice şi jurisprudenţă”, îşi propune a răspunde, prin argumente doctrinare şi de practică judiciară, mai multor întrebări, precum: Ce este exproprierea?; Care este natura juridică a acestei instituţii?; Care sunt bunurile care pot fi expropriate?; Care sunt regulile procedurale în materie de expropriere?; Care sunt efectele exproprierii?; Care sunt măsurile de protecţie ale persoanelor expropriate? etc.
Necesitatea unui studiu pe marginea Legii nr. 33/1994 care reglementează exproprierea pentru cauză de utilitate publică se impune prin evidenţă în condiţiile în care instituţia analizată apare ca o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate. Din acest punct de vedere, urmează a analiza care sunt condiţiile în care intervine exproprierea, astfel încât dispoziţiile legale în materie să fie respectate, iar exigenţele stabilite în art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului să fie îndeplinite, în egală măsură („Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional”…).
Cadrul constituţional permite exproprierea pentruo cauză de utilitate publică, stabilităpotrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire; despăgubirile se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie(art. 44 alin. 3 şi alin. 6 din Constituţia României, revizuită în anul 2003). În Codul civil legiuitorul a stabilit, de asemenea, prin art. 481 că nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afară numai pentru cauză de utilitate publică şi primind o dreaptă şi prealabilă despăgubire.
În aplicarea şi conform textului constituţional amintit, Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică dispune în primul articol că exproprierea de imobile, în tot sau în parte, se poate face numai pentru cauză de utilitate publică, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire, prin hotărâre judecătorească.
Astfel, în vederea realizării unor lucrări care servesc unor utilităţi publice şi ţinând seama de caracterul de excepţie conferit de Constituţia României şi de Codul civil cedării prin expropriere a dreptului de proprietate privată, drept a cărui protecţie se realizează de altfel, prin garantarea şi ocrotirea sa de către lege, în mod egal, indiferent de titular, a fost adoptată Legea nr. 33/1994 care cuprinde dispoziţii de natură să asigure atât cadrul legal adecvat procedurilor de expropriere şi stabilire a despăgubirilor, cât şi apărarea dreptului de proprietate privată.
Însă, nu putem omite observaţia că, într-adevăr Legea nr. 33/1994 reglementează procedura exproprierii având la bază principiul constituţional potrivit căruia exproprierea de imobile, în tot sau în parte, se poate face numai pentru o cauză de utilitate publică, stabilită conform legii şi după o dreaptă şi prealabilă despăgubire, însă, în practică, în procesul de expropriere apar dificultăţi evidente şi grave care nu îşi găsesc rezolvarea în reglementările actuale. Sub acest aspect, „revizuirea” legislaţiei se impune de urgenţă.
Pretul nostru:
33.00 Lei (RON)
|
|
In culegerea de fata se regasesc decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2011, structurate pe variate domenii de drept:
-
- drept civil,
-
- dreptul proprietăţii intelectuale,
-
- drept procesual civil,
-
- drept comercial,
-
- drept administrativ,
-
- drept financiar şi fiscal,
-
- dreptul funcţiei publice,
-
- drept bancar,
-
- drept vamal,
-
- drept penal şi
-
- drept procesual penal.
Pretul nostru:
169.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
COMENTARIU
§1. Definiția taxelor judiciare de timbru
1. Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drep turilor, a libertăților și a intereselor sale legitime în exercitarea dreptului său la un proces echitabil, fără posibilitatea îngrădirii nelimitate a accesului liber la justiție.
2. Acest acces la justiție poate fi limitat prin impunerea de către stat a unei restricții financiare, dictate de exigențele unei bune administrări și funcționări a justiției, ca serviciu public.
În cauza Weissman și alții contra României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat că o limitare a accesului la justiție este con formă dispozițiilor art. 6 din Convenția europeană a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului numai dacă tinde către un scop legitim și dacă există un raport rezonabil de proporționalitate între mijloacele folosite și scopul vizat. De asemenea, Curtea a stabilit că „dreptul de acces la o instanță” garantat de art. 6 din Convenție „se pretează unor limitări, deoarece, prin însăși natura sa, el impune o reglementare din partea statului, care poate să aleagă mijloacele pe care să le utilizeze în acest scop. În această privință, Curtea a reamintit că ea nu a exclus niciodată ipoteza că interesele unei bune administrări a justiției pot să justifice impunerea unei restricții de natură fi nanciară în accesul unei persoane la o instanță” (Larco și alții contra României).
3. Dreptul privind accesul liber la justiție, garantat de art. 21 din Constituție, nu presupune însă gratuitatea acestuia, aspect stabilitde Curtea Constituțională în Deciziile nr. 82/1999, nr. 97/1999, nr. 47/2003, în care s-a reținut că instituirea taxei judiciare de timbru este o aplicare a principiului consacrat de art. 53 din Constituție, potrivit căruia „cetățenii au obligația să contribuie, prin impozite și prin taxe, la cheltuielile publice”.
4. Prin urmare, stabilirea obligației de plată a unei taxe judiciare de timbru de către stat în sarcina justițiabililor nu reprezintă o ingerință în dreptul de acces liber la justiție, în măsura în care scopul instituirii acesteia îl reprezintă buna funcționare a justiției, iar cuantumul său nu este excesiv, neimpunând justițiabilului o sarcină exorbitantă, de natură a leza dreptul acestuia în substanța sa. Curtea Europeană a statuat cu titlu de principiu în cauza Weissman și alții contra României că „suma costurilor, apreciată în lumina circumstanțelor unui caz dat, înțelegând aici și solvabilitatea solicitantului și faza procedurii prin care restricția în chestiune îi este impusă, este un factor de care trebuie ținut cont pentru a determina dacă persoana respectivă a benefi ciat de dreptul de acces la jusƟție, sau dacă, din cauza sumei totale a cheltuielilor, accesul la jusƟție a fost restrâns până în punctul în care accesul la justiție s-a găsit atins în esența lui”.
5. Taxele judiciare de timbru reprezintă plata serviciilor prestate de către instanțele judecătorești, Ministerul Justiției și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit dispozițiilor art. 1 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, aprobate prin Ordinul ministrului justiției nr. 760/1999.
6. Din punctul de vedere al terminologiei utilizate în practică, noțiunea de „taxe judiciare de timbru” include atât taxa judiciară de timbru, ca obiect de reglementare al Legii nr. 146/1997, cât și timbrul judiciar, ca obiect de reglementare al O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar.
§2. Domeniul de aplicare a Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru
(...)
DETALII EXTRAS:
Pretul nostru:
55.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
(...)
Art. 5. (1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii – 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună – 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d) cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive – 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
Art. 6. (1) Cererile de valoare redusă, soluţionate potrivit procedurii speciale prevăzute de titlul X al cărţii a VI-a din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Cod de procedură civilă, se taxează cu 50 lei, dacă valoarea cererii nu depăşeşte 2.000 lei, şi cu 200 lei, pentru cererile a căror valoare depăşeşte 2.000 lei.
(2) Cererile privind ordonanţa de plată, prevăzută de titlul IX al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă, se taxează cu 200 lei.
(3) Cererile de evacuare din imobilele folosite sau ocupate fără drept, soluţionate potrivit procedurii speciale prevăzute de titlul XI al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă, se taxează cu 100 lei.
(4) Cererile formulate pe cale de ordonanţă preşedinţială, când sunt neevaluabile în bani, se taxează cu 20 lei. Când cererea formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială este evaluabilă în bani, aceasta se taxează cu 50 lei, dacă valoarea acesteia nu depăşeşte 2.000 lei, şi cu 200 lei, dacă valoarea ei depăşeşte 2.000 lei.
(...)
Pretul nostru:
9.00 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
O.U.G. nr. 80/2013
privind taxele judiciare de timbru
Având în vedere modificarea cadrului legal de desfăşurare a procesului civil prin adoptarea Codului de procedură civilă, precum şi punerea în aplicare a noilor instituţii adoptate prin Codul civil, ţinând seama de faptul că evoluţia în plan legislativ menţionată nu s-a reflectat într-un mod adecvat şi la nivelul cadrului normativ privind taxele judiciare de timbru, care au rămas în principal la nivelul stabilit în anul 1997, actualizat în anul 2010 prin aplicarea indicelui de inflaţie, pentru ca sistemul de taxare să reflecte noua structură şi dinamică a procesului civil, noile garanţii procedurale acordate părţilor pentru asigurarea unui proces echitabil, precum şi acoperirea costurilor suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii şi pentru asigurarea logisticii necesare punerii în aplicare a noilor prevederi legale, ţinând cont, astfel, de necesitatea asigurării, pe de o parte, a unui echilibru corespunzător între eforturile bugetare de asigurare a unui serviciu public calitativ şi obligaţia cetăţeanului care foloseşte acest serviciu de a contribui la susţinerea costurilor, dar şi, pe de altă parte, a transparenţei aplicării normelor în materie implicând o evidenţă clară asupra tuturor operaţiunilor pe care le implică sistemul de taxare, luând în considerare faptul că neadoptarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ ar conduce la conservarea unui sistem de taxare neadecvat faţă de liniile trasate prin regândirea sistemului juridic românesc odată cu adoptarea noului Cod civil şi a noului Cod de procedură civilă, cu consecinţe negative pe planul situaţiei justiţiabililor şi al nevoilor acute ale sistemului judiciar, dar şi al transparenţei şi disciplinei financiare impuse de exerciţiul colectării la buget a sumelor derivând din plata taxelor judiciare de timbru, având în vedere că aspectele mai sus menţionate vizează un interes public şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunând adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, rep., Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
(...)
Pretul nostru:
7.90 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
27.00 Lei (RON) |
|