Desi este o procedura necontencioasa, prin importanta pe care i-a apreciat-o si Curtea Constitutionala, incuviintarea executarii silite este o etapa obligatorie a executarii silite, in cadrul careia instantele verifica existenta conditiilor esentiale necesare pornirii acesteia.
Volumul mare de astfel de cereri in ultimii ani a presupus si aparitia unor situatii aparte in cadrul acestei proceduri, care au necesitat adeseori unificarea practicii. Cu privire la aceste aspecte, am selectat aceste hotarari oferite ca solutii de practica unitara, pentru ca munca tuturor celor implicati in executarea silita sa fie in mod semnificativ usurata.
Credem ca lucrarea va ramane de utilitate si dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, care nu aduce modificari de esenta procedurii de incuviintare a executarii silite, insa ii integreaza procedura investirii cu formula executorie. Spetele au fost adnotate cu trimiteri la prevederile noului Cod de procedura republicat, tocmai pentru a usura folosirea lucrarii, indiferent de legea aplicabila.