Recent adaugate

Crescatoria de Gaste

Crescatoria de Gaste

Pretul nostru: 29.00 Lei (RON)
ALTOIREA, pe intelesul tuturor

ALTOIREA, pe intelesul tuturor

Pretul nostru: 23.50 Lei (RON)
Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Pret intreg: 110.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 99.00 Lei (RON)
Reducere: 11.00 Lei (RON) (10.00%)

Google+

Comentariile Codului civil. Posesia. Uzucapiunea

  

Recomanda unui prieten Adauga parerea ta Adauga in lista de dorinte Remove from compare list
Descriere

Prin lucrarea de faţă, autorul pune în discuţie probleme cu privire la care in sistemul legislativ anterior (Codul civil de la 1864) nu exista un punct de vedere unitar, precum momentul producerii efectului constitutiv in cazul uzucapiunii tabulare si extratabulare sau posibilitatea dobandirii dreptului prin uzucapiune (tabulara sau extratabulara) pe calea de aparare (exceptie), in regimul de carte funciara cu efect constitutiv, precum si ultimele modificari ale Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 (dispuse prin Legea nr. 133/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2010) referitoare la inscrierea in cartea funciara a posesiei de fapt, respectiv o noua forma a uzucapiunii cu termen al posesiei de 5 ani, in cazul posesiilor de fapt inscrise in cartea funciara.

RECOMANDARI:

 

Uzucapiunea. Aspecte teoretice si jurisprudenta (Carte de: Adriana Pena; Eduard Dragomir)

Uzucapiunea. Aspecte teoretice si jurisprudenta (Carte de: Adriana Pena; Eduard Dragomir)

Lucrarea de faţă, intitulată sugestiv „Uzucapiunea. Aspecte teoretice şi jurisprudenţă, îşi propune a răspunde, prin argumente doctrinare şi de practică judiciară, mai multor întrebări, precum: Ce este uzucapiunea?; Care este importanţa uzucapiunii în dreptul civil român?; Câte tipuri de uzucapiune cunoaşte sistemul nostru de drept?; Care sunt condiţiile cerute de lege pentru a opera uzucapiunea?; Care este modul de calcul al termenului în materie de uzucapiune?; Care sunt efectele uzucapiunii? etc.

Încă de la începutul parcurgerii materiei ar trebui să reţinem, pe scurt, că prescripţia, lato sensu, nu este altceva decât un mijloc de a dobândi proprietatea sau de a se libera de o obligaţie, în condiţiile stabilite de lege. Aceasta este o definiţie generală care, deşi pare ambiguă, ne-o dă chiar art. 1837 din Codul civil în vigoare.

Pentru a lămuri lucrurile, trebuie să înţelegem de la început că vorbim despre prescripţia achizitivă, numită şi uzucapiune, atunci când împlinirea termenului conduce la dobândirea unui drept şi avem în vedere prescripţia extinctivă atunci când împlinirea unui termen permite exonerarea debitorului de îndeplinirea unei obligaţii. Timpul este, astfel, elementul cheie esenţial, în ambele cazuri, servind fie la dobândirea, fie la pierderea dreptului.

(...)

Pret intreg: 29.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 23.20 Lei (RON)
Reducere: 5.80 Lei (RON) (20.00%)

Pretul nostru: 53.00 Lei (RON)
Cantitate:

 

Ce este POSESIA ?
 
Situată la frontiera dintre juridic şi non-juridic, posesia este unul dintre acele concepte care ilustrează, în maniera cea mai elocventă, că trecerea din teritoriul faptului în acela al dreptului nu se realizează printr-o ruptură, ci dimpotrivă, după anumite criterii legale, elementele de fapt dobândesc legitimare juridică, fiind ridicate la rang de regulă juridică. 
 
Instituţia juridică a posesiei se defineşte ca  fiind o stare de fapt generatoare de efecte juridice care constă în stăpânirea materială sau exercitarea unei puteri de fapt, de către o persoană asupra unui bun, cu intenţia şi voinţa de a se comporta, faţă de toţi ceilalţi, ca proprietar sau titular al altui drept real.
 
Din definiţia reţinută am putut sublinia şi caracterele acesteia, care în sistemul nostru de drept, pot fi exprimate potrivit următoarelor reguli:
 
- posesia se bazează pe intenţia de a poseda pentru el, adică animus rem sibi habendi. În lipsa acestui element este vorba de o deţinere a lucrului, o deţinere sau detenţie precară, dar nu o posesie;
 
- posesia se aplică numai drepturilor reale, nu şi drepturilor de creanţă. Posesia nu se poate exercita asupra universalităţilor de bunuri, cum sunt moştenirea sau un fond de comerţ.
 
Posesia se poate exercita asupra fiecărui bun care intră în compunerea unei universalităţi, dacă acest bun este posedat individual, dar nu se poate exercita deodată asupra tuturor bunurilor care compun universalitatea.
 
- posesia face să se nască un drept probabil de proprietate sau alt drept real.
  
  
Ce este UZUCAPIUNEA ?

 

 
Uzucapiunea sau prescripţia achizitivă este modul de dobândire a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale - dezmembrăminte ale dreptului de proprietate - prin posedarea prelungită a unui bun imobil în termenul şi condiţiile prevăzute de lege.
 
Fiind un mod originar de dobândire a dreptului de proprietate, uzucapiunea face şi dovada absolută a acestui drept, beneficiarul său fiind scutit de acea probatio diabolica la care este supus, în caz de litigiu, cel care a dobândit proprietatea unui imobil printr-unul din mijloacele derivate. 
Privită din perspectiva fostului proprietar al imobilului, uzucapiunea reprezintă o sancţiune  a pasivităţii de care a dat dovadă permiţând altei persoane să se comporte timp îndelungat faţă de acest bun ca un adevărat proprietar.
 
 
Care este CUPRINSUL ACESTEI CARTI ?
 

    

 
DEMO la cartea prezentata in libraria noastra:
 
 

   

 
Titlul cartii: Comentariile Codului civil. Posesia. Uzucapiunea
Numele autorului/lor: Claudiu Dragusin
Editura: Hamangiu
Data aparitiei: 2012
Numar de pagini: 464
ISBN: 978-606-522-860-3
Format: Brosat
Tip coperta: Carton 250 gr., laminat
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): 53
Formatul de livrare: Carte tiparita

by Jurisprudenta Uzucapiune, 08 Nov 2012

Uzucapiunea, ca mod de dobândire a proprietăţii asupra unui imobil, reprezintă în mod indirect şi o sancţiune a fostului proprietar, care, prin pasivitatea lui, a făcut ca timp îndelungat bunul să se afle în posesia altei persoane, ce s-a comportat ca un adevărat proprietar. Ca atare, este necesar ca acţiunea în constatarea dobândirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii, să fie soluţionată în contradictoriu cu fostul proprietar - Î.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 356 din 13 ianuarie 2006 – www.scj.ro

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Cosul de cumparaturi

In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !

Moneda

Produse pentru comparatie

Recent vizualizate

Comentariile Codului civil. Posesia. Uzucapiunea

Comentariile Codului civil. Posesia. Uzucapiunea

Pretul nostru: 53.00 Lei (RON)

Bestsellers

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Pretul nostru: 39.00 Lei (RON)

eXTReMe Tracker