|
Home ›
Drept Civil ›
Institutii de drept civil in reglementarea noului Cod civil, 2012 [Autori: Gabriel Boroi, Liviu Stanciulescu]
Institutii de drept civil in reglementarea noului Cod civil, 2012 [Autori: Gabriel Boroi, Liviu Stanciulescu]
Descriere
STOC EPUIZAT!
Aceasta este prima lucrare de doctrină care oferă o analiză de ansamblu a principalelor instituţii ale dreptului civil, în lumina noii reglementări - Codul civil din 2009. Publicarea unei cărţi de asemenea amploare, într-un timp atît de scurt de la intrarea în vigoare a Noului Cod civil, poate fi un gest riscant, însă, cu siguranţă necesar. Riscant, pentru că Noul Cod "ascunde", probabil, în formulările lui, şi unele "capcane", ce nu vor putea fi descoperite decît în timp, pe măsura aplicării în practică a instituţiilor sale; necesar pentru că numai explicitarea şi interpretarea de către doctrină a noilor reglementări ajută la înţelegerea lor corectă şi poate duce la crearea unei jurisprudenţe unitare.
STOC EPUIZAT!
STOC EPUIZAT!
Cartea este adresata in primul rand studenţilor şi absolvenţilor care se pregătesc pentru examenele de admitere sau definitivat în profesiile juridice. Însă, confruntaâi cu noutăţile şi schimbările pe care noul Cod civil le aduce în societatea românească, chiar şi cei mai experimentaţi jurişti se vor întoarce la cărţile şi cursurile universitare. Aşa încât această care le va fi, în egală măsură, utilă magistraţilor, avocaâilor şi juriştilor, în general.
Titlul cartii: |
Institutii de drept civil in reglementarea noului Cod civil
|
Numele autorului/lor: |
Gabriel Boroi, Liviu Stănciulescu
|
Editura: |
Hamangiu
|
Data aparitiei: |
2012
|
Numar de pagini: |
666
|
ISBN: |
978-606-522-554-1
|
Format: |
Academic
|
Tip coperta: |
Laminata, Mată, Broşată
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
90 lei
|
Formatul de livrare: |
Carte in format tiparit
|
5
by Administrator, 27 Feb 2012
Institutii de drept civil in reglementarea noului Cod civil, 2012 [Autori: Gabriel Boroi, Liviu Stanciulescu]
90.00 Lei (RON)
Din cuprins: Aplicarea în timp a Codului civil din 2009; Dreptul de proprietate; Acțiunea în revendicare; Actul juridic civil; Răspunderea civilă delictuală; Prescripția extinctivă și decăderea; Contractul de vânzare-cumpărare; Contractul de donație; Contractul de locațiune; Contractul de mandat; Contractul de împrumut; Dreptul de moștenire.
|
Prin formatul de prezentare îngrijit, coperta frumos cartonată şi interiorul cusut, lucrarea de față, care a văzut lumina tiparului în noiembrie 2011, se adresează în primul rând acelui segment al utilizatorilor care zilnic, prin prisma profesiei, au nevoie de noul cod civil ca şi instrument de birou.
Ediţia de faţă a acestei cărţi cuprinde, după cum rezultă chiar din grafica copertei:
- Noul Cod civil ad litteram, astfel cum a fost republicat în Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011;
- Un extras din Legea nr. 71/2011, legea de punere în aplicare a Noului Cod civil (doar un EXTRAS);
- Ordonanţa nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligaţii bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (INTEGRAL);
- Ordonanţa de urgenţă nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Ordinul nr. 11/2011 privind aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României și al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/10/2011 referitor la plasamentele prevăzute de art. 831 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil (INTEGRAL);
- Index alfabetic
Şi dacă unii dintre dvs. vă întrebaţi deja dacă grafica copertei a fost aleasă la întâmplare sau chiar vrea să transmită vreun mesaj, ei bine da, puzzle-ul de pe copertă are menirea de a spune, poate într-un alt mod decât prin cuvinte, că această carte este doar prima dintr-o întreagă colecţie ce va urma sub titlul "NOUL COD CIVIL COMENTAT ŞI ADNOTAT". Datorită volumului imens de muncă şi pentru că Editura Nomina Lex îşi doreşte să fie o lucrare de referinţă, cu adevărat utilă atât practicienilor dreptului, cât şi teoreticienilor, atât studenţilor la drept, cât şi altor categorii de profesionişti, editarea lucrării va avea loc de-a lungul mai multor volume, fără a se şti însă nici numărul exact al volumelor şi nici ordinea lor de apariţie. Primul dintre volume este deja prezentat pe coperta spate a acestei ediţii ad litteram şi va apărea cel mai probabil în cursul lunii decembrie 2011.
Pretul nostru:
36.00 Lei (RON)
|
|
Paul Vasilescu este profesor la Facultatea de drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si a mai publicat Relativitatea actului juridic civil (2008), Regimuri matrimoniale. Parte speciala (2009), a scris cu Ionel Reghini si Serban Diaconescu Introducere in dreptul civil (2008), a coordonat volumele Consumerismul contractual (2006) si Cesiunea conventionala de contract (2007), dupa cum a ingrijit si lucrarea colectiva Mircea Muresan - Dictionar de drept civil (2009).
Cartea trateaza toate institutiile clasice ale obligatiilor: transformarea, transmiterea si stingerea obligatiilor, garantiile – personale si reale si izvoarele obligatiilor – faptul juridic licit, actul unilateral, contractul si raspunderea civila delictuala.
In prefata lucrarii, autorul, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, dezvaluie ca, scriind aceasta carte, a fost interesat „nu numai cum este acum obligatia reglementata, dar si care e punctul de fractura cu vechiul codice, care este sursa intelectuala, iar nu atat normativa, a reglementarii din noul Cod civil. Dar o carte de drept este prin definitie un efort de a explica tehnic obligatia civila, de aceea nu am putut consacra randuri prea lungi sensurilor non-juridice ale textelor analizate. Texte care impun un efort exegetic ce va trebui suplimentat in viitor cu mai multa jurisprudenta, dar si cu o reflexie asupra sensurilor culturale ale noii legi. Toate acestea vor ramane de facut in viitor, care cu cat se apropie, cu atat va face din noul cod o lege veche.”
EXTRAS:
Pretul nostru:
95.00 Lei (RON)
|
|
Prezenta lucrare - Titlurile de valoare. Reglementare, doctrina si jurisprudenta pune la dispoziţia celor interesaţi un studiu amplu şi actualizat, de o reală utilitate teoretică şi practică în domeniul titlurilor de valoare (cec, cambie, bilet la ordin) şi oferă argumente pentru fundamentarea unor puncte de vedere în domeniu (modificări legislative, motivări ale practicii judiciare, pledoarii etc.)
În contextul importanţei titlurilor de valoare, autoarea a observat faptul că o cunoaştere adecvată a acestor înscrisuri este condiţionată de studierea aspectelor de drept civil specifice titlurilor de valoare, urmare chiar a sorgintei de drept comun a acestora şi în mod deosebit de studierea naturii juridice a titlurilor de valoare, cu atât mai oportună acum, în contextul ultimelor modificării ale legislaţiei speciale şi în mod deosebit al adoptării Legii nr. 287/2009 privind noul Cod Civil.
Pretul nostru:
49.90 Lei (RON)
|
|
EXTRAS:
(...)
În decursul vremii, sub presiunea forţelor care o controlau, căsătoria a oscilat între a fi o instituţie civilă şi una religioasă14. Pe fondul disputelor dintre biserică şi autorităţile civile, s-a ajuns la concepţia contractuală cu privire la căsătorie, care era văzută ca fiind un contract civil. Această teorie a fost amplu susţinută în perioada interbelică, autorii români definind căsătoria ca fiind „un contract între două persoane de sex diferit, încheiat în mod indisolubil, (...), cu scop de a crea o stare de familie legitimă”, sau drept „un contract solemn, prin care bărbatul şi femeia stabilesc între ei o uniune sancţionată de lege, cu scopul de a trăi împreună”. Doctrina juridică a ultimelor decenii a criticat aspru acest punct de vedere, arătând că nu se poate confunda căsătoria cu un contract civil pentru că există deosebiri esenţiale între cele două instituţii. Una dintre aceste deosebiri era cea cu privire la încetarea contractului prin acordul de voinţă al părţilor (mutuus dissensus) – simetric cu acordul de voinţă existent la încheierea contractului (mutuus consensus) – încetare mutuală care nu se putea aplica uniunii consfinţite prin căsătorie.
(...)
Pretul nostru:
45.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
90.00 Lei (RON) |
|