- Code: 9789-606-649-021-4
- Producator: Editura M.A.S.T.
Combustibilii pe baza de alcool aprind imaginatia omului in aceeasi maniera in care explodeaza in cilindrii motorului cu combustie interna. Ei potenteaza gandirea umana cu aceeasi volatilitate evidenta care propulseaza un camion de 7 tone pe autostrada.
Este suficient sa deschideti discutia pe o astfel de tema cu cineva care isi produce singur propriul sau biocombustibil si veti vedea ce amploare poate capata acest subiect. Impreuna cu Richard Freudenberger am fost martorii demonstratiei de putere a combustibililor pe baza de alcool obtinuti direct de la sursa.
De-a lungul Indelungatei noastre cariere de publicisti, in care am publicat nenumarate articole referitoare la sustenabilitatea carburantilor bio, am avut ocazia sa vedem masini de curse sau tractoare functionand impecabil si in cazul alimentarii lor cu biocombustibil pe baza de alcool obtinut din trestie de zahar sau porumb.
Mai impresionant, insa, a fost sa observam stralucirea din ochii persoanelor care au descoperit simplitatea si totodata extraordinara putere a combustibililor pe baza de alcool pe care o transmit motoarelor.
In anii 1970, generatia noastra era preocupata de descoperirea unor modalitati de a trai mai constient, incriminand poluarea mediului ambiant si chiar modificarile pe plan social pe care le-a generat dezvoltarea alerta a industriei internationale de petrol inregistrata in acei ani. In acea perioada s-a nascut si ideea de a gasi alternative la combustibilul fosil.
Cercetand mediul inconjurator in incercarea de a descoperi o sursa mai buna de combustibil, am avut sansa de a veni in contact cu pion ieri (in acea perioada) vizionari care au anticipat momentul necesitatii transformarii surplusului de produse agricole in combustibil avantajos si eficient. Evrika! Am fost instantaneu captivati de aceasta idee, iar unii dintre noi chiar si-au organizat intreaga cariera si viata dupa aceste principii.
Energia creatoare a acestei carti provine din multe surse distincte, fara indoiala, insa initiativa ii apartine imaginatiei umane. Cred ca am fost starniti de miracolul fundamental al fotosintezei, fenomenul natural prin care o planta vie poate capta energie solara, generata la 100 milioane de mile distanta, stocand-o apoi la nivelul tulpinii, frunzelor si sub forma zaharurilor sintetizate. Acest proces este unul de-a dreptul magic.
Sa vezi acele plante transformate intr-un combustibil lichid, volatil si curat, capabil sa propulseze un autovehicul, nu face decat sa amplifice starea de magie. Este important sa nu deveniti mult prea entuziasmati de implicarea recenta a companiilor multi nationale din domeniul energetic si de business agricol in productia de etanol.
Acestea sunt interesate de dezvoltarea productiei de etanol ca sursa de biocombustibil, insa principala calitate a combustibilului pe baza de alcool o reprezinta tocmai remarcabila flexibilitate in ceea ce priveste productia in exteriorul locatiilor ce apartin industriei energetice conventionale.
Asa cum veti afla din paginile acestei carti, combustibilii pe baza de alcool pot fi produsi oriunde exista un surplus de material energetic vegetal, de catre orice persoana care detine cateva instrumente simple si notiuni despre acest gen de activitate.
In cadrul economiei locale, recoltele anuale ale unor fermieri particulari pot furniza energia necesara desfasurarii activitatilor economice zonale in bune conditiuni.
Folosindu-ne imaginatia, nu va fi prea greu sa cream o lume in care multe comunitati isi asigura energia necesara transportului si agriculturii din resurse proprii regenerabile, ajungand astfel la o stare de indestulare si siguranta, rareori intalnite in societatea actuala.
Multe state in care carburantii sunt excesiv de costisitori, pot astfel sa isi intareasca economiile nationale, sa purifice aerul si apa si sa amelioreze calitatea vietii cetatenilor, prin adoptarea unor simple tehnologii de transformare a surplusului vegetal furnizat de recolte in biocombustibili pe baza de alcool.
Orice fermier al carui porumb excedentar a inceput sa putrezeasca in magazia de cereale, stie ca acesta miroase a energie.
Orice student la chimie care a aprins fitilul unei spirtiere umplute cu. alcol etilic produs in laborator, a fost cuprins de emotia indusa de reaprinderea energiei solare chiar in fata ochilor lui. O calitate mai subtila a biocombustibililor consta in abilitatea lor de a inlocui produsele pe baza de petrol cu variante mai sustenabile si care protejeaza mediul inconjurator.
Din ce in ce mal mult, societatea moderna devine interesata de costul real al extragerii carbunilor, petrolului si gazelor naturale. Astfel realizam ca pretul combustibilului fosil devine din ce in ce mai prohibitiv pe masura ce resursele naturale se diminueaza.
Cartea pe care v-o prezentam este traducerea lucrarii ALCOHOL FUEL aparuta in Canada cu cativa ani in urma. Fara sa se inscrie perfect in profilul editurii M.A.S.T. definit in principal de o gama aproape completa de carti de informatie in domeniul agro-zootehnic precum si de o lunga colectie intitulata "Poti face si singur", am considerat util sa o publicam pe post de deschizator al unei serii pe cat de scurta pe atat de utila mai ales in anii care vin: PLANTE CU VIITOR ASIGURAT. Seria ar fi putut sa se numeasca si altfel, cum, de exemplu, ar fi "PLANTE TEHNICE". O astfel de titulatura n-ar fi sugerat insa, nimic in plus fata de ceea ce cititorul cunoaste deja: plantele tehnice sunt plantele care in urma unor prelucrari industriale pun la dispozitia consumatorului produse valoroase cum ar fi zahar, ulei, esente, fibre etc.
Noi ne propunem (cu multa indrazneala as zice) ca un cultivator de sfecla de zahar sa nu se gandeasca doar la zahar atunci cand se hotaraste sa infiinteze o astfel de cultura ci si la rezervoarele autoturismelor care pot functiona foarte bine si cu alcool nu neaparat cu benzina. Sau ca un cultivator de plante oleaginoase sa nu aiba in imagine doar tigaia in care sfaraie uleiul in asteptarea feliilor de cartof: combustibilul diesel nu e neaparat doar motorina!
In sfarsit, atunci cand ingrasamintele chimice vor fi din ce in ce mai rare si mai scumpe vom fi nevoiti sa ne reamintim de puterea de fertilizare a unor plante cu pretentii modeste: trifoi, lucerna sau o planta foarte des intalnita in vest si aproape deloc la noi: lupinul dulce. Criza combustibililor fosili poate fi mai indepartata sau ametitor de aproape.
Lumea pregateste masuri de compensare iar plantele cu potential energetic reprezinta o componenta puternica a listei acestor masuri alaturi de energia eoliana si cea solara.
Devine, astfel, previzibil ca intr-o atmosfera decizionala normala, si subventiile agricole la plan mondial sa vizeze cu prioritate aceste culturi…
CUPRINS:
Cuvant inainte
Introducere: De ce alcoolul?
Capitolul unu: Despre combustibilul pe baza de alcool
Capitolul doi: Dotarea minima initiala pentru a incepe activitatea
Capitolul trei: Aspectele economice ale productiei proprii de alcool
Capitolul patru: Materia prima pentru producerea etanolului
Capitolul cinci: Transformarea amidonului, zaharurile si procesul de fermentatie
Capitolul sase: Procedeul de distilare
Capitolul sapte: Echipamentul de preparare, fermentare si distilare
Capitolul opt: Alcoolul ca si carburant bio pentru motoare
Capitolul noua: Studii de caz
Concluzii: Ce urmeaza?
Apendix A: Concentratia reala a alcoolului etilic utilizat ca biocombustibil
Apendix B: Resurse si furnizori
Terminologie de specialitate
Titlul cartii: | Combustibilul pe baza de alcool |
---|---|
Numele autorului/lor: | Richard Freudenberger |
Editura: | M.A.S.T. |
Data aparitiei: | 2013 |
Numar de pagini: | 191 |
ISBN: | 9789-606-649-021-4 |
Format: | 260 x 200 x 15 mm |
Tip coperta: | Brosata |
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): | 26 |
Formatul de livrare: | Carte in format tiparit |