|
Afazia. Diagnostic si recuperare | Autor: Adriana Dulamea
Descriere
Afazia este o tulburare a vorbirii care afectează exprimarea sau înțelegerea limbajului vorbit sau scris în absența oricărei modificări senzoriale sau a unui deficit al aparatului fonator, rezultând în urma unor leziuni dobândite ale creierului. Elementul fundamental al unei afazii îl constituie tulburarea codificării lingvistice și nu a articulării sau perceperii verbale. Pacientul afazic nu mai este capabil să folosească limbajul ca simbol pentru obiecte sau pentru procesele gândirii. Există mai multe tipuri de afazie, în care diversele proprietăți ale limbajului pot fi mai mult sau mai puțin afectate. Disciplina medicală care se ocupă cu studiul afaziilor este denumită afaziologie.
Adriana Dulamea este medic primar neurolog la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, doctor in medicina, asistent universitara al UMF "Carol Davila". Desfasoara o bogata activitate de cercetare confirmata prin participari si premii la conferintele nationale si internationale si prin stagiile de perfectionarea efectuate in clinici de prestigiu din Europa.
Conform Wikipedia:
Cauzele afaziilor:
Orice leziune a creierului care interesează zonele limbjului și legăturile dintre ele poate provoca tulburări ale vorbirii de tip afazic cu caracter permanent.
Cauzele cele mai frecvente sunt:
-
Bolile cerebro-vasculare, hemoragii sau infarcte, mai ales în teritoriul arterei cerebrale mijlocii de partea stângă.
-
Traumatisme cranio-cerebrale cu focare contuzionale în parenhimul cerebral.
-
Procese expansive intracraniene, tumori cerebrale benigne sau maligne, primitive sau metastatice.
-
Boli degenerative, de ex.: Boala Alzheimer, Afazia primară progresivă.
-
Boli infecțioase ale creierului și meningelor: abcese cerebrale, encefalite (de ex.: Encefalita herpetică).
Tulburări afazice cu caracter paroxistic pot fi singura manifestare a unei crize de epilepsie.
Tratamentul afaziilor:
Dacă nu este vorba de o afecțiune progresivă (tumoră, boală degenerativă), tulburările afazice se pot ameliora în cursul evoluției (de ex.: după un accident vascular cerebral), în funcție de gravitatea și extinderea leziunii. Această recuperare funcțională, de cele mai multe ori incompletă, este datorită capacității creierului de a crea noi conexiuni interneuronale, ceea ce se numește plasticitate cerebrală. Acest proces poate fi facilitat printr-un tratament de reeducare a vorbirii, cu scopul realizării unei capacități de comunicare apropiată de cea normală.
Condiții obligatorii pentru obținerea unor rezultate pozitive sunt absența unor tulburări demențiale și motivarea pacientului.
Tratamentul este de cele mai multe ori individual, uneori se asociază și o terapie de grup. Există mai multe metode (amănunte se găsesc în literatura de specialitate: Yves Lebrun, R. Hoops: Recovery in Aphasics, Amsterdam, 1976; G. Peuser: Studien zur Sprachtherapie, München, 1979): metode de stimulare, metode programate, metode de deblocare, terapie melodică și ritmată (melodic intonation therapy) cu asocierea muzicii. Studiile comparative între grupe de bolnavi tratați și netratați au demonstrat avantagiile tratamentului sistematic al afaziilor.
(...)
Titlul cartii: |
Afazia. Diagnostic si recuperare
|
Numele autorului/lor: |
Adriana Dulamea
|
Editura: |
Universitara
|
Data aparitiei: |
2011
|
Numar de pagini: |
332
|
ISBN: |
978-606-591-112-3
|
Tip coperta: |
Brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
87
|
Formatul de livrare: |
Carte in format tiparit
|
|
Lucrarea “Psihoterapia - un tratament fara medicamente” abordeaza principalele sisteme si scoli terapeutice:
- terapia comportamentala, - cognitiv-comportamentala,
- psihodinamica,
- terapia experentiala,
- psihoterapia de familie,
- precum si alte sisteme terapeutice de scurta durata cu caracter ecletic.
Lucrarea se adreseaza studentilor de la facultatile de psihologie si medicina, precum si publicului larg interesat de autocunoastere, autoperfectionare persoanla si rezolvarea unor disfunctii datorate stresului.
Pretul nostru:
40.00 Lei (RON)
|
|
Unele din tehnicile prezentate pe parcursul acestei lucrãri sunt utilizate în cabinetele de consiliere psihologicã si psihoterapie, iar altele, mai simple, pot fi utilizate chiar de persoanele care suferã de tulburãri anxioase nu prea grave, în absenta unui terapeut calificat.
În prima parte a lucrãrii sunt prezentate principiile psihoterapiei cognitive si cognitiv-comportamentale, precum si evolutia tehnicilor ce se inscriu in acest domeniu. O atentie deosebita este acordata metodelor cognitive de evaluare si autoevaluare a tulburarilor anxioase si a fricilor umane.
În partea a doua a lucrãrii sunt descrise metode comportamentale si cognitiv-comportamentale de terapie a tulburãrilor caracterizate prin anxietate generalizatã si atacuri de panicã, precum si a tulburãrilor fobice si obsesiv-compulsive. Sunt analizate în detaliu si aspectele psihologice ale fobiei sociale.
O parte însemnatã a lucrãrii este dedicatã anxietãtii legate de problemele sexuale si de relatiile interpersonale.
Particularitãtile si caracteristicile societãtii în care trãim, nesiguranta resimtitã permanent determinã ca din ce în ce mai multi indivizi sã se confrunte cu acest fenomen: anxietatea. Prezenta lucrare se înscrie în acest context. Ea îsi propune sã ofere un motiv de reflectie în legãturã cu demersul psihoterapiei moderne si faciliteazã întelegerea aparitiei tulburãrilor care au la bazã anxietatea.
Autoarea, prof. univ. dr. Irina Holdevici, cu peste 25 de ani de experientã ca psihoterapeut si psiholog specializat în optimizarea performantelor umane, recunoscutã în tarã si strãinãtate, a publicat numeroase volume, studii si articole în domeniul psihoterapiei cognitiv-comportamentale.
Volumul de fatã se remarcã prin ansamblul de cunostinte stiintifice transmis, invitând cititorul sã se întrebe în legãturã cu modul în care tehnicile de psihoterapie rezolvã numeroase probleme de viatã cu care se confruntã oamenii sau în legãturã cu dificultãtile pe care le întâmpinã si de care trebuie sã tinã seama terapia
Pretul nostru:
25.00 Lei (RON)
|
|
Prezenta lucrare se adresează studenţilor de la facultăţile de psihologie, absolvenţilor care îşi pregătesc examenul de licenţă, specialiştilor, dar este utilă şi altor categorii profesionale dintre care amintim: cadre didactice, asistenţi sociali, medici, manageri, cadre militare, care se confruntă cu probleme de ordin psihologic sau uman.
Pretul nostru:
25.00 Lei (RON)
|
|
Dezvoltarea organizaţional-managerială este un proces planificat ce are ca obiectiv general asigurarea stării de sănătate organizaţională, incluzând demersuri de eficientizare, de optimizare a calităţii vieţii la locul de muncă, a randamentului calităţii serviciilor şi produselor. Accentul cade pe îmbunătăţirea abilităţii organizaţiei de a recunoaşte şi rezolva problemele cu care se confruntă, de a realiza dezideratul calităţii totale.
În sănătate, procesele de dezvoltare vor trebui să pună accentul nu doar pe dezvoltarea problemelor din prezent, ci şi pe anticiparea problemelor din viitor, nu doar pe anumite tipuri de procese, ci pe cât mai multe dintre ele, nu doar pe resursele tehnice, cât mai ales pe cele umane.
Excelenţa organizaţional-managerială urmăreşte nu atât adaptarea la circumstanţe, cât mai ales devenirea şi puterea de a crea circumstanţele.
Lucrarea se adresează mai multor categorii de specialişti: personalul cu funcţii manageriale sau administrative din sănătate, consilierii organizaţionali, specialiştii în resurse umane.
Aceştia vor avea ocazia de a înţelege mai bine specificul organizaţiilor sănătăţii, "zonele" pentru care pot elabora proiecte şi programe de management în acord cu nevoile instituţionale concrete, cu noile solicitări europene.
Cititorul are ocazia să descopere una dintre cele mai complexe organizări structural-funcţionale, cea a serviciilor de neurochirurgie.
Pretul nostru:
30.00 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Produse pentru comparatie
Pretul nostru: 87.00 Lei (RON)
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
87.00 Lei (RON) |
|