|
Home ›
Drept Civil ›
Drept civil. Partea generala. Persoanele [Data aparitiei: 8 Mai 2013] | Autor: Carmen Tamara Ungureanu
Drept civil. Partea generala. Persoanele [Data aparitiei: 8 Mai 2013] | Autor: Carmen Tamara Ungureanu
Descriere
EXTRAS:
Normele de ordine publică, depăşind sfera intereselor private, protejează interesele publice ale societăţii. Noţiunea de ordine publică înglobează toate principiile şi regulile de ordine socială şi morală pe care legiuitorul le-a considerat esenţiale pentru societate. În aplicarea normelor, distincţia între cele de ordine publică şi cele de ordine privată se face de către judecător (adică de către cel care aplică legea, şi cu ocazia aplicării ei, în fiecare caz în parte), în cazul în care legiuitorul nu a arătat expres în conţinutul normei că este de ordine publică.
Toate normele de ordine publică sunt imperative (însă, nu toate normele imperative sunt de ordine publică; de exemplu, potrivit art. 1683 alin. (1) C. civ.: „Dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terţ, contractul este valabil, iar vânzătorul este obligat să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător”. Această normă este imperativă, dar nu şi de ordine publică, deoarece operează în favoarea cumpărătorului, fiind deci de ordine privată; de exemplu, norma cuprinsă în art. 1011 alin. (1) C. civ. („Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute”) este o normă imperativă de ordine publică; interesul public ocrotit constă în asigurarea principiului irevocabilităţii donaţiilor, pentru că dacă donaţiile s-ar putea face prin orice act sub semnătură privată, înscrisul ar putea fi uşor distrus de către donator şi astfel nu s-ar putea asigura securitatea circuitului civil; implicit, este protejat şi un interes privat, particular, şi anume este protejată voinţa donatorului, care dispune irevocabil de un drept al său în favoarea unei alte persoane. Normele de ordine privată ocrotesc interese particulare.
Normele dispozitive sunt întotdeauna de ordine privată (însă, nu toate normele de ordine privată sunt dispozitive).
(...)
Titlul cartii: |
Drept civil. Partea generala. Persoanele [Data aparitiei: 8 Mai 2013]
|
Numele autorului/lor: |
Carmen Tamara Ungureanu
|
Editura: |
Hamangiu
|
Data aparitiei: |
8 Mai 2013
|
Numar de pagini: |
496
|
ISBN: |
978-606-678-587-7
|
Tip coperta: |
Carte brosata
|
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): |
59
|
Formatul de livrare: |
Carte in format tiparit
|
4
by Admin 2013, 13 May 2013
Drept civil. Partea generala. Persoanele [Data aparitiei: 8 Mai 2013] | Autor: Carmen Tamara Ungureanu
59.00 Lei (RON)
Prezenta lucrare trateaza institutii clasice ale dreptului civil specifice primului an de studiu din invatamantul universitar, prezentate comparativ cu reglementarea anterioara si adaptate in functie de modificarile legislative intervenite ulterior intrarii in vigoare a noului Cod civil si a noului Cod de procedura civila.
|
EXTRAS:
Argument
De la bun început, ne exprimăm bucuria pentru punerea în aplicare a noului Cod civil.
Am tratat problematica acestei lucrări în mod distinct, împărțind materia în două părți: instituția juridică a persoanelor fizice și instituția juridică a persoanele juridice. În vederea întocmirii temelor propuse spre analiză, ținând seama de exigențele științifice actuale și de nevoia de a da informații cât mai complete cititorului, autorii au consultat literatura de specialitate în domeniu și au folosit, la redactarea cărții, acele izvoare bibliografice și legislative pe care le-au considerat utile, necesare și indispensabile pentru a cunoaște mediul științific și legislativ al problemelor juridice care se pun într-o lumină nouă, în condițiile legislative actuale, odată cu apariția – de la 1 octombrie 2011 – a noului Cod civil.
Autorii consideră că, astfel, au dat lucrării o unitate de concepție corespunzătoare, respectând tradiția implementată în editarea de manuale universitare, dar completând-o cu analize științifice mai aprofundate, care se impun datorită numeroaselor elemente de actualitate și de noutate în privința persoanelor fizice și juridice, modificări intervenite în reglementările legale existente.
Subiectele oricărui raport juridic sunt persoanele care participă la aceste raporturi în calitate de titulari de drepturi și obligații. Calitatea de subiect de drept este o categorie istorică, ce depășește cu mult, în consecință, limitele unor domenii ale dreptului obiectiv, astfel de probleme apărând nu numai în materia dreptului civil, ci în toate domeniile dreptului.
Dreptul privat nu poate fi conceput fără instituția persoanelor fizice și juridice, dar nici dreptul public nu poate exista fără aceste instituții. ğinând cont de această realitate, am tratat cadrul legal în care se naște (sau încă înaintea acestui eveniment, de la concepție), trăiește și decedează (sau chiar și după aceasta) omul, în calitate de persoană fizică, respectiv statutul legal al persoanelor juridice – înființarea, funcționarea, reorganizarea și încetarea lor – în mod exhaustiv, prezentând problemele controversate apărute în doctrină și sintetizând soluțiile adoptate de practica judecătorească.
Încheiem cu speranța că informațiile și materialele conținute în prezenta lucrare vor folosi, în primul rând, studenților, dar și celor care vor să încheie studiile cu succes, studenților dornici de a dobândi cunoștințe profesionale profunde. Ele pot fi utile și oamenilor care nu doresc să devină specialiști, dar care urmăresc dobândirea unor cunoștințe în privința persoanelor fizice și juridice.
Suntem, totodată, convinși că ele vor putea fi utilizate cu succes și de către juriști, teoreticieni și practicieni ai dreptului civil, în munca lor de fiecare zi.
Autorii
Pretul nostru:
49.90 Lei (RON)
|
|
Lucrarea Drept civil. Persoanele | In reglementarea Noului Cod civil este realizata conform noilor reglementari in materie, sintetizand principalele obiective pe care le ridica studiul celor doua mari categorii de subiecte ale dreptului civil: persoana fizica si persoana juridica.
Adoptarea noului Cod civil îi obligă pe autorii de cursuri universitare să-şi revizuiască lucrările, pentru a le pune de acord cu inovaţiile pe care acesta le introduce în peisajul juridic românesc.
Astfel, aceasta lucrare prezintă importanţă nu doar faptul că materia „persoanelor” a fost reintegrată în Cod, ci şi schimbarea de concepţie pe care noua reglementare o marchează; persoana fizică nu mai este privită doar ca o abstracţiune juridică – titularul de drepturi şi obligaţii civile, ci şi ca o realitate complexă – biologică, psihică, socială – obiect al protecţiei juridice, aspect care reiese cu prisosinţă din reglementarea drepturilor personalităţii. Noul Cod civil nu are însă un caracter de noutate absolută, nici măcar în materia persoanelor, ci valorifică multe din prevederile reglementărilor cărora le ia locul, dar şi din ideile care au fost enunţate în cursul dezbaterilor doctrinare.
Aceasta lucrare reprezinta cea de-a 3-a editie, regândită din perspectiva noii reglementări, fără a omite să semnaleze elementele de continuitate. Scopul său nu este acela de aface un elogiu noului Cod civil, aşa încât, acolo unde a crezut că este cazul, autorul nu s-a sfiit să afirme şi să argumenteze că ar fi putut fi găsite şi soluţii mai potrivite decât cele pe care prevederile acestui act normativ le oferă.
Lucrarea se adresează studenţilor de la facultăţile de drept, motiv pentru care autorul a încercat o sintetizare a principalelor probleme pe care le ridică studiul celor două mari categorii de subiecte ale dreptului civil: persoana fizică şi persoana juridică. La baza prezentei lucrari nu sta doar analiza dreptului pozitiv, ci sunt valorificate şi cele mai noi rezultate ale confruntărilor doctrinare de dată recentă în ceea ce priveşte modul de abordare a omului ca subiect şi obiect al dreptului.
Din aceste motive, dar şi datorta bibliografiei multiple citate, atat română cat şi străină, împreună cu o prezentare a legislaţiei conexe şi a jurispridenţei care-şi păstrează relevanţa şi sub imperiul noului Cod civil, fac din această lucrare un reper interesant pentru toţi cei preocupaţi de studiul subiectelor dreptului civil sau de rezolvarea unor aspecte practice, iar nu numai pentru studenţi.
Pretul nostru:
39.90 Lei (RON)
|
|
Cosul de cumparaturi
In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !
Produse pentru comparatie
Pretul nostru: 59.00 Lei (RON)
Recent vizualizate
Pretul nostru: |
59.00 Lei (RON) |
|