Recent adaugate

Crescatoria de Gaste

Crescatoria de Gaste

Pretul nostru: 29.00 Lei (RON)
ALTOIREA, pe intelesul tuturor

ALTOIREA, pe intelesul tuturor

Pretul nostru: 23.50 Lei (RON)
Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Pret intreg: 110.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 99.00 Lei (RON)
Reducere: 11.00 Lei (RON) (10.00%)

Google+

Medierea in comertul international, sustinuta de o lege model elaborata de UNCITRAL | Av. Cristina CANDEA

Date: 2014-10-12

 
 
MEDIEREA IN COMERTUL INTERNATIONAL, SUSTINUTA DE O LEGE MODEL ELABORATA DE UNCITRAL
 
Cristina Elena CANDEA
 
Subiectul de astazi se referă la medierea si concilierea in comertul internațional, ca mijloace de solutionare alternativa a disputelor. Aceste metode se afla in plin proces de eficientizare, chiar la momentul de fata. De asemenea, această problematica a fost recent subiect de cercetare si de informare, ca urmare a unei decizii a Comisiei Națiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internațional (numita in continuare UNCITRAL sau United Nations Commission on International Trade Law ) ca urmare a unei propuneri din partea Departamentului de Stat al SUA cu privire la o convenție internațională privind medierea si concilierea in comertul internațional. UNCITRAL este organismul legal central în cadrul sistemului Națiunilor Unite (ONU) în domeniul dreptului comercial internațional. UNCITRAL a fost însărcinată de Adunarea Generală cu armonizarea și unificarea progresivă a dreptului comercial internațional, în special prin pregătirea de noi convenții internaționale, modele de lege și legi uniforme (a se vedea definitia si descrierea din site-ul oficial: https://www.uncitral.org/) . UNCITRAL cuprinde 36 de membri aleși de către Adunarea Generală. Structura este de așa natură încât să reprezinte diferitele zone geografice ale lumii și principalele sisteme economice și juridice.
 
Proiectul se referă la reglementarea medierii si concilierii in comertul international iar unii specialisti au inceput déjà sa lucreze pentru elaborarea unui tratat international in acest domeniu. In prezent se efectueaza un studiu ce va fi utilizat in raportari catre ONU (Organizația Națiunilor Unite - abreviat: ONU, este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată în 1945, după al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York.)
 
La acest studiu la care se poate participa activ si anonim, pentru cine prefera astfel, utilizand:  https://www.surveymonkey.com/s/JH6VHQT
Specialistii in mediere si ADR din Romania trebuie sa se implice activ si, pas cu pas, sa contribuie elitist la formarea unui cadru juridic international in acest domeniu si nu numai.
 
In Raportul intocmit de Subcomitetul  UNCITRAL constituit pentru analiza proiectului unei legi model (nu tratat, intrucat pentru tratat in prezent se efectueaza sondaje)  privind medierea si concilierea in domeniul comertului international, s-au efectuat sondaje globale, in cadrul carora institutii lideri de prestigiu la nivel statal si-au exprimat opinia cu privire la oportunitatea unei asemenea codificari.
 
Dupa cum era de asteptat, au existat si voci care au sustinut ca nu este necesara o regula impusa la nivel international in domeniul medierii si concilierii. pentru mai multe detalii, deschideti:
In acest site se pot lectura punctele de vedere, mai exact raspunsurile trimise de urmatoarele state:Argentina, Belgia, Canada, Finlanda, Franta, Germania (4 raspunsuri), Indonezia, Israel, Italia, Letonia, Olanda, Polonia (2 respunsuri), Romania, Spania, Suedia, Elvetia, USA, United Kingdom (2 raspunsuri). Raspunsurile difera considerabil atat din punct de vedere al cuprinsului, cat si din punct de vedere al formei, in functie de specialistii care au dorit sau nu sa isi asume raspunsul acordat.
 
Revenind la peisajul juridic international in domeniul ADR ( Alternative Dispute Resolution), se poate observa ca in arbitraj, existenta unei astfel de legi a fost benefica. Legea model UNCITRAL privind arbitrajul comercial internațional a fost elaborata de UNCITRAL și adoptata de către Comisia Națiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internațional la 21 iunie 1985. În 2006, aceasta lege model a fost modificata,  cuprinzand in prezent dispoziții mai detaliate cu privire la măsurile provizorii. Modelul lege nu este obligatoriu, dar statele o pot adopta individual prin încorporarea în dreptul lor intern (de exemplu Australia prin Legea Internațională de Arbitraj 1974, cu modificările ulterioare). Existenta unei astfel de legi model a propulsat arbitrajul international si a determinat acordarea unei atentii pantagruelice alegerii arbitrajului pentru solutionarea disputelor. Rețineți că există o diferență clară între modelul Legii UNCITRAL privind arbitrajul comercial internațional (1985) și Regulile de Arbitraj UNCITRAL. Pe site-ul său, UNCITRAL explică diferența, după cum urmează:. "Legea model UNCITRAL oferă un model de legiferare iar factorii de decizie din guvernele naționale o pot adopta, ca parte din legislația lor internă cu privire la arbitraj. Regulile de arbitraj, pe de altă parte, sunt selectate de către părți, fie ca parte a contractului lor, sau după ce apare un litigiu,  guvernand conduita unui arbitraj si destinate a rezolva o dispută. Legea model este îndreptată catre state, în timp ce regulile de arbitraj se adresează potențialilor părți la un litigiu. " 
 
Cel mai probabil ca regulile de mediere si conciliere vor urma acelasi model. Din pacate, reglementarea acestora necesita timp, iar durata in timp este formata din timpul de reactie al specialistilor in acest domeniu. Acest element fundamental este potrivit sa pozitioneze implicarea fiecaruia in modelarea viitorului  reglementarii medierii si concilierii.

 *

*            *

CRISTINA CANDEA este avocat inscris in Baroul Bucuresti, arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR, doctorand la disciplina Drept international public in cadrul Institutului de Cercetari Juridice „Academician Andrei Radulescu” al Academiei Romane si Cercetator stiintific asociat in cadrul Centrului de Studii de Drept European, mediator, practician in insolventa si coordonator al societatii LEGAL RECOVERY IPURL, vicepresedinte al Asociatiei Profesionistilor pentru Protectia Consumatorului.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Cosul de cumparaturi

In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !

Moneda

Bestsellers

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Pretul nostru: 39.00 Lei (RON)

eXTReMe Tracker