Recent adaugate

Crescatoria de Gaste

Crescatoria de Gaste

Pretul nostru: 29.00 Lei (RON)
ALTOIREA, pe intelesul tuturor

ALTOIREA, pe intelesul tuturor

Pretul nostru: 23.50 Lei (RON)
Super REDUCERE - Pachet 3 Carti pt. Admiterea in Avocatura / Magistratura

Super REDUCERE - Pachet 3 Carti pt. Admiterea in Avocatura / Magistratura

Pret intreg: 359.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 179.50 Lei (RON)
Reducere: 179.50 Lei (RON) (50.00%)
Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Teste Grila – Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Procedura penala | 2015

Pret intreg: 110.00 Lei (RON)
Pretul nostru: 99.00 Lei (RON)
Reducere: 11.00 Lei (RON) (10.00%)

Google+

ACTUL JURIDIC CIVIL (potrivit Noului Cod civil) | 2012

  

Recomanda unui prieten Adauga parerea ta Adauga in lista de dorinte Adauga spre comparare
Descriere

Prin lucrarea de faţă, autorii abordează în integralitate o instituţie fundamentală a dreptului civil, Actul Juridic Civil din perspectiva Noului Cod civil al României, care cum bine ştim a intrat deja in vigoare din 2011. 

Scopul lucrării este in primul rând de a veni în sprijinul acelora care se pregătesc pentru examenele de admitere/definitivare in profesia de avocat, magistrat ori alte profesii juridice. 

Pretul nostru: 39.00 Lei (RON)
Cantitate:

 

- EXTRAS -
 
 
 
Capitolul I
NOŢIUNEA ŞI CLASIFICAREA ACTULUI JURIDIC CIVIL
 
§ 1. Noţiunea actului juridic civil
Actul juridic civil reprezintă manifestarea de voinţă făcută cu intenţia de a produce efecte juridice, respectiv de a naşte, modifica ori stinge un raport juridic civil concret . Termenul de act juridic este folosit în două sensuri :
- într-un prim sens, noţiunea de act juridic desemnează acţiunea voliţională - operaţiunea juridică - făcută cu intenţia de a produce efecte juridice. Pentru acest sens al noţiunii de act juridic se foloseşte expresia „negotium juris" („negotium”);
- într-un al doilea sens, noţiunea de act juridic desemnează înscrisul constatator pe care părţile îl întocmesc pentru a putea dovedi operaţiunea juridică. Pentru acest sens al noţiunii de act juridic se utilizează expresia "instrumentum probationis" („instrumentum”).
 
Din definiţia formulată rezultă elementele caracteristice ale actului juridic civil :
- actul juridic civil reprezintă o manifestare de voinţă a subiectelor de drept care pot fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice ;
- manifestarea de voinţă este exprimată cu intenţia de a produce efecte juridice (naşterea, modificarea sau stingerea unui raport juridic civil concret).
 
§ 2. Clasificarea actelor juridice civile
Clasificarea actelor juridice se realizează în funcţie de mai multe criterii care ajută deopotrivă la stabilirea asemănărilor şi deosebirilor dintre două sau mai multe acte juridice civile sau dintre două sau mai multe categorii de acte juridice civile. a. În funcţie de numărul părţilor care participă la încheierea unui act juridic distingem între: actele juridice unilaterale, bilaterale şi multilaterale. 
- Actele juridice civile unilaterale
Actul juridic civil unilateral este actul care reprezintă rezultatul voinţei unei singure persoane (manifestarea de voinţă a unei singure persoane este suficientă pentru încheierea actului juridic civil).  În acest sens art. 1.324 NCC  prevede că este unilateral actul juridic care presupune numai manifestarea de voinţă a autorului său. Fac parte din această categorie: testamentul , acceptarea succesiunii, renunţarea la o moştenire, denunţarea unui contract, confirmarea unui act anulabil .  Trăsăturile actului juridic unilateral sunt particulare: actul unilateral are un mecanism propriu de formare, distinct de acela al contractului, el întemeindu-se doar pe manifestarea unilaterală de voinţă a autorului său; actul unilateral exprimă interesul autorului său unic; actul unilateral presupune intenţia autorului său de a produce efecte juridice, respectiv, de a da naştere, a modifica sau a stinge raporturi juridice .
Actul juridic unilateral este izvor de obligaţii . Astfel, Noul Cod civil înscrie în categoria izvoarelor obligaţiilor şi actul juridic unilateral. Anterior adoptării Noului Cod civil, în doctrina juridică părerile autorilor erau împărţite, considerându-se, pe de o parte, că nimic nu se opune ca actele juridice unilaterale să fie incluse în categoria izvoarelor de obligaţii întrucât, prin simpla ei manifestare de voinţă, o persoană poate să se oblige, independent de orice acceptare din partea celui în favoarea căruia se obligă , iar, pe de altă parte, că voinţa unei singure persoane, voinţa unilaterală nu are valoare de act juridic; se arăta că, prin excepţie, voinţa unei singure persoane poate produce efecte juridice numai în cazurile prevăzute de lege (iar excepţiile, fiind de strictă interpretare, trebuie să fie prevăzute expres în lege ). Astfel, doctrina  amintea că fac parte din categoria actelor juridice unilaterale, ca izvoare de obligaţii : legatul cuprins într-un testament; confirmarea unui act lovit de nulitate relativă; acceptarea sau renunţarea la o moştenire; promisiunea publică de recompensă (angajamentul public al unei persoane de a răsplăti pe cel care va îndeplini o anumită activitate, de exemplu, de a înapoia un obiect pierdut, obligă juridic pe promitent să respecte promisiunea angajată ); promisiunea publică de premiere a unei lucrări (în caz de reuşită la un concurs); oferta de a contracta (în care se precizează termenul de valabilitate a propunerii de a contracta); titlurile de valoare (s-a subliniat că obligaţia de plată asumată de către cel care subscrie un titlu de valoare la purtător poate izvorî din angajamentul unilateral al subscriitorului - adică dintr-un act juridic unilateral) etc. 
În Noul Cod civil, în cuprinsul art. 1.327-1.329 NCC sunt reglementate anumite categorii de acte juridice unilaterale ca izvoare de obligaţii şi anume: art. 1.327 NCC reglementează promisiunea unilaterală ; art. 1.328 NCC reglementează promisiunea publică de recompensă , iar art. 1.329 NCC se referă la revocarea promisiunii publice de recompensă .
Actele juridice civile unilaterale, se clasifică la rândul lor în: acte supuse comunicării (de exemplu: oferta) şi acte nesupuse comunicării (de exemplu: testamentul) .
(........)

 

 

Titlul cartii: ACTUL JURIDIC CIVIL (potrivit Noului Cod civil)
Numele autorului/lor: Eduard Dragomir, Roxana Paliţă
Editura: Nomina Lex
Data aparitiei: Decembrie, 2012
Numar de pagini: 274
ISBN: 978-606-8153-37-7
Format: A5, Brosat
Tip coperta: Carton 250 gr., laminat
Pret intreg (Pretul de coperta afisat de producator): 39
Formatul de livrare: Carti in format tiparit

by Definitie a actului juridic civil, 19 Dec 2012

Actul juridic civil reprezintă o manifestare de voinţă a subiectelor de drept care pot fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Cosul de cumparaturi

In acest moment, COSUL DE CUMPARATURI este gol !

Moneda

Recent vizualizate

Bestsellers

Tratat de crestere a bovinelor. Volumul 1

Tratat de crestere a bovinelor. Volumul 1

Pretul nostru: 80.00 Lei (RON)
Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Cresterea Crapului - Carte din Colectia Ferma

Pretul nostru: 39.00 Lei (RON)

eXTReMe Tracker